HandbollHandbollsbloggen

Så sänds damhandbollen

Att Handbollsligan (tidigare Elitserien) kommer att sändas via C Mores kanaler är känt sedan tidigare. Priset blir detsamma som när TV4-gruppen höll i trådarna, 99 kr/månad. Om det går att läsa mer om här.

Däremot har det varit svårare att sälja in SHE, det nya namnet på damernas gamla Elitserie. Där har webbtv-lösningen blivit en annan. Handbollsförbundet och SHE-föreningarna har fått ta ställning till anbud från två företag som specialiserat sig på webbtv-sända sportarrangemang, Solidtango och Sportsground – och valet föll på de senare.

 

 

Alla papper är inte påskrivna nu, men…

– Om allt går i lås så blir ett avtal klart denna veckan, säger Peter Gentzel på Svensk Eithandboll.

Det kan naturligtvis betyda att det blir klart i eftermiddag eller på fredag. det kan också betyda att inget blir klart förrän två veckor innan jul, har jag fått lära mig.

Så…

Vilka matcher ska sändas, hur ska det fungera och vad ska det kosta?

Well. Magnus Grahn är vd på Sportsgrund och står bakom det förslag som företaget lämnat. I korthet går det ut på att ALLA matcher sänds via en ny webbplatform, vars namn ännu inte är spikat. Sheplay.se eller något liknande har diskuterats. Sedan tidigare har företaget ansvarat för en liknande satsning åt basketförbundet och då producerat basketplay.se.

I sitt eget uppdragsförfarande beskriver Sportsground det på följande vis:

“Uppdraget avser att SG ska producera och leverera matchproduktioner från samtliga matcher i grundserien samt slutspelet kommande 3 säsongerna. I uppdraget ligger också att leverera highligts samt klipp samt en fullt fungerande webbplattform med tillhörande funktioner som live- och arkivsändningar, highligts, klipp med betaltjänster som månadsabonnemang och löskodes försäljning.”

Samtliga matcher i grundserien och slutspelet ingår i avtalet. Sedan har TV4, SVT eller andra kanaler möjligheter att köpa rättigheterna från enskilda matcher. En förtjänst som främst tillfaller Sportsground, SHE får dock enligt förslaget 10 000 kronor per såld match och en garantiersättning på 200 000 kronor för 2016 – en summa som blir högre (fördubblad) vid eventuell förlängning nästa säsong.

Det kommer finnas möjlighet att köpa enskilda matcher – samt månadsabonnemang. Klubbarna i sig har möjlighet att sälja matcher via sina hemsidor och får då 8 kronor per såld match och 30 kronor per sålt månadsabonnemang. Några kostnader för produktionen slipper de helt (vilket sannolikt var avgörande när Sportsgrund vann upphandlingen).

Exakt vad det kommer att kosta är inte officiellt. Men sannolikt kommer prisbilden att hamna kring 99 kronor per månad precis som för herrhandbollen.

 

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close