Nyheter

Himmaseger i Derbyt?

Christoffer Eriksson_3_160901Christoffer Eriksson kommer ihåg Hilda Zonett, startgaloppen och hennes fantastiska upphämtning till vinsten i Svenskt Travderby 2001.

– Det är mitt första stora minne av Derbyt, om det sedan var första gången jag var på plats och såg Derbyt vet jag faktiskt inte.

På söndag ska 28–årige Christoffer köra sitt första Derby, han sitter upp bakom Pajas Face.

Tankar inför söndagen?

– Det känns extremt stort. Det här är vår största helg och jag får vara med och köra i de största loppen. Bara att få chansen är en merit.

Vinstchans?

– Eftersom vi finns med i loppet kan vi vinna. Om jag kör för tredje–fjärde plats finns kanske chansen att vinna. Om jag kör för seger tror jag inte att vi kan vinna.

Med andra ord.

Det blir ett invändigt lopp på chans och med en from förhoppning att de tunga favoriterna kanske ska komma en aning på vingel.

– Lopp över lång distans ska du alltid köra på innerspår, säger han halvt på skämt och halvt på allvar.

Under sommaren har Christoffer på allvar klivit fram och vunnit flera stora lopp. Stosprintern med Treasure Kronos, E3 med Uncertain Age varit tvåa i Sto Championatet med Kryssa Futura och tvåa i Sprintermästaren med Breidabliks Nubbe.

– Det är klart att de framgångarna har stärkt mitt självförtroende. Jag vågar mer som kusk.

I kvalet valde han att kliva fram i dödspositionen med Pajas Face, något om i efterhand visade sig vara ett genidrag. De som satt kvar i kön kom aldrig in i loppet.

– Då blev det rätt, men visst blir det fel ibland också. Men jag har rätt gott om självförtroende så det brukar gå bra. Och de som skriker högst efter en dålig styrning brukar vara de som spelat, jag är lyssnar på mina kunder och är nöjd så länge de är nöjda.

På söndag sitter han upp bakom Kryssa Futura i Derbystoet, bakom Pajas Face i Derbyt och bakom Ethien du Vivier i finalen av Breeders Course. Bara i de tre finalerna k a n han köra in 5 350 000 kronor.

– Jag tänker inte på det, inte på pengarna alls. I de loppen handlar det

om prestige. Pengarna kommer möjligen månaden senare.

Prestige och ett gäng vinnarskallar.

Christoffer skrattar:

– Oavsett vad det handlar om vill jag vinna. Förr kunde jag bli rätt tjurig om jag förlorat, men det har blivit bättre.

Men han kör 27 lopp under Jägersros Derbyweekend, så han lär få uppleva både med- och motgång.

– Bara att få vara med så mycket den här helgen är otroligt.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close