skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

IFK Göteborg en nyckelmatch

Halvvägs in i landslagsuppehållet, två tredjedelar av Allsvenskan avverkad och nu har övergångsfönstret ut också i praktiken stängt. Det kan vara läge att spekulera och blicka lite grann in i framtiden.

Just nu ser toppen av tabellen ut så här:

1, Malmö FF, 45 poäng, 26 plusmål

2, IFK Norrköping, 44 poäng, 22 plusmål

3, AIK, 37 poäng, 10 plusmål

4, IFK Göteborg, 35 poäng, 9 plusmål

I nästa omgång, den 21 av 30, spelar MFF hemma mot IFK Göteborg måndagen den 12 september. Dagen före ska AIK åka till Sundsvall och IFK Norrköping spela hemma mot Jönköping Södra.

Det känns som en nyckelomgång. Jag har väldigt svårt att se AIK tappa poäng mot GIF Sundsvall och faktiskt ännu svårare att föreställa mig att Peking ska förlora mot ett J Södra med två spelare avstängda. Då ska Pawel Cibicki verkligen ha vaknat på rätt sida.

MFF har en mycket svårare uppgift. Det är första matchen utan skyttekungen Vidar Örn Kjartansson, poängkungen Magnus Wolff Eikrem är avstängd, IFK Göteborg borde brinna av revanschhunger och vet samtidigt att det är den sista lilla chansen att blanda sig i striden om guldet. Dessutom är det en prestigematch mellan svensk fotbolls två största.

Med tanke på allt detta är det faktiskt svagt att det hittills bara sålts strax över 17 000 biljetter.

 

Det är verkligen en match att se fram emot.

Mina tankar om försäljningen av Vidar Örn Kjartansson skrev jag långt om i det förra blogginlägget.

(om ni inte läst det redan, så finns detr).

Kort summerat; MFF sålde inte guldet och det fanns andra spelare som varit värre att tappa, inte minst Magnus Wolff Eikrem.

Just att Eikrem saknas mot IFK Göteborg tror jag innebär att vi måste vänta på beskedet exakt hur MFF kommer att anpassa anfallsspelet till en tillvaro utan Kjartansson.

Flyttar man upp Jo Inge Berget i anfallet måste MFF byta på båda yttermittfältspositionerna eftersom Eikrem saknas. I Allan Kuhns spelidé ingår också att de två kanterna (Berget och Eikrem den senaste tiden) ska gå inåt, vara ett anfallshot och göra många poäng. Vem ska göra det om man flyttar upp Berget? Tobias Sana gjorde två mål i U21-matchen mot IFK Göteborg som MFF nyligen vann med 5-1. Kan en uppflyttad Yoshimar Yotún göra jobbet på den andra kanten? Kan Erdal Rakip fixa det, han har ju en tradition att spela bra på kanten mot Blåvitt, eller vågar man gambla med Mattias Svanberg?

Det kan gå, men det känns som om det finns lite för många osäkra faktorer och ändringar och att den enklaste lösningen är att ha kvar Jo Inge Berget på kanten och sätta in Alexander Jeremejeff däruppe bredvid Markus Rosenberg.

Med Magnus Wolff Eikrem tillbaka till nästa match, då MFF möter Djurgårdens IF på bortaplan, öppnar sig sedan möjligheten att flytta upp Berget. Eikrems gyllene passningsfot gör det dessutom enklare att spela på topp, oavsett vem som gör det…

MFF:s restprogram:

IFK Göteborg (hemma)

Djurgårdens IF (borta)

IF Elfsborg (hemma)

Helsingborgs IF (hemma)

BK Häcken (borta)

IFK Norrköping (borta)

Östersunds FK (hemma)

Falkenbergs FF (borta)

Gefle IF (borta)

Hammarby IF (hemma).

Lite tidigt kanske. Men. Om MFF går in till de sista fyra omgångarna som etta i tabellen ska det mycket till för att tappa den positionen. Det vore faktiskt direkt svagt. Vägen dit är dock betydligt svårare.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close