Nyheter

Stort ansvar för IFK Lund

Välgörenhetsloppet Run for Mental Health anordnas för första gången i Lund den 8 oktober. Loppet arrangeras av Schizofreniföreningen i Skåne tillsammans med andra stödorganisationer och företrädare för Region Skåne, samt av IFK Lund Friidrott som är en ideell förening med omfattande ungdoms- och folkhälsoverksamhet.

Med sina 35 års erfarenhet av att arrangera Lundaloppet står IFK Lund för det tekniska arrangemanget. Det betyder att loppet passar för både eliten som den vanliga motionären. För eliten och elitmotionären är det ett lopp med allt som löparentusiasten kan önska sig: kontrollmätt bana, varierad och intressant bansträckning, stor publik på sista kilometerna och ett banrekord att förhålla sig till: 16.22 för män och 18.41 för kvinnor.

För den vanlige motionären är det ett lopp längs en intressant bana som passerar många sevärdheter vid en tid på  året då det gäller att behålla sommarens fysiska form.

Men det unika med loppet är att det på flera sätt också är anpassat för dem som drabbats av psykisk ohälsa och deras närstående:

* anmälningsavgiften är extra billig för den som själv är drabbad och har begränsade tillgångar

* det finns möjlighet att ta med sig ledsagare utan kostnad

* det finns även ett lätt 1 km-lopp för den som inte orkar mer.

Varför anordnar ni detta lopp?

– Fysisk aktivitet är inte bara bra för kroppen utan även för den psykiska hälsan, och för den som är drabbad är motion ett bra komplement till medicinering. Detsamma gäller sociala kontakter. Genom loppet når vi båda dessa mål, och dessutom synliggörs dessa personer i offentligheten för att minska deras stigmatisering och diskriminering. Och så hoppas vi få in pengar för forskning om livsvillkoren för personer med allvarlig psykisk ohälsa, säger Harald Wilhelmsson, ordförande i Schizofreniföreningen i Skåne

– WHO utlyser World Mental Health Day varje år den 10 oktober och det anordnas välgörenhetslopp runtom i världen med anledning av detta. Stockholm var först i Sverige i fjor.

Hur kommer det sig att ni som ideell idrottsförening är medarrangörer i ett sådant här lopp?

– Det är kanske elitidrotten som syns mest utåt, men större delen av den dagliga verksamheten i en ideell förening kan bäst beskrivas som folkhälsoarbete, särskilt ungdomsverksamheten, där vi lägger stor vikt vid att ha välutbildade tränare som förstår vad som är nyttigt på sikt. Även Lundaloppet används i stor utsträckning företagshälsovård, så det kändes helt rätt när Harald kontaktade mig i våras och föreslog välgörenhetslopp i ett, som vi tror, unikt samarbete mellan två olika slags ideella föreningar, säger Bengt Hansson, ordförande i IFK Lund friidrott.

Vilka tror ni kommer att springa Run for Mental Health?

– Det kommer säkert många för den goda sakens skull, men säkert också många vanliga löpare som behöver en genomkörare på höstkanten. Det saknas nämligen ett höstlopp för vanliga motionärer i Sydskåne och vi tror att ett sådant lopp kan tjäna som inspiration för fortsatt träning under den årstid när den behövs som bäst.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close