skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Carlén om karriärsdödare

Korsbandsskadorna kostade inte bara Oscar Carlén hans karriär utan även mycket pengar. Nu hjälper han elitidrottare att teckna vettiga försäkringar. Dagens arkivkoll!

Korsbandsskadorna kostade Oscar Carlén tio år som handspelare och försäkringsmissen kostade honom 500 000 euro – innan han hann fylla 25.
Nu arbetar han med ett försäkringsbolag för elitidrottare som inte ska drabbas av samma öde.

Korsbandsskador går att förebygga, med rätt träning i tidig ålder – även om elitklubbarna sällan eller aldrig arbetar med det.
Men när olyckan väl är framme och karriärer spolieras, då ska det inte behöva få lika förödande effekter som för Oscar Carlén.

Ystadssonen Oscar, med handboll i varenda cell, hade slagit igenom i Elitserien, landslaget och Bundesliga. Ett nytt kontrakt var signerat med hårdsatsande Hamburg, men några matcher återstod i Flensburg. Då trasades Carléns korsband av för sista gången.

I september 2013 dog slutligen hans handbollskarriär. Han hade ett år på kontraktet med Hamburg, som han aldrig spelade en match för.

– Jag har opererat ena korsbandet tre gånger och det andra en gång. Idag är nät helt förstört. Jag kan inte ens jogga.

Som välbetalt handbollsproffs blev den ekonomiska verkligheten ett uppvaknande. Carlén saknade ett ordentligt försäkringsskydd.
– När man inte kan arbeta i Tyskland får man 42 dagars lön av sin arbetsgivare och sedan 80 procent upp till 6400 euro. I Sverige gäller 14 dagar och sedan 80 procent av lönen upp till en lägre nivå.

Kortsiktigt var det absolut ingen kris. Däremot så var hela min karriär förstörd. Jag hade räknat med cirka tio år till som professionell handbollsspelare. Nu stod jag där som idrottsinvalid utan utbildning.

Under sitt första år i Bundesliga fick Oscar hjälp av en försäkringsagent att teckna just en speciell idrottsinvalidförsäkring.

Om han skulle skadas så allvarligt att karriären skulle ta slut så skulle han få 500 000 euro. Alltså knappt fem miljoner kronor.

Förnyades inte. – Tyvärr förnyades inte den försäkringen. Fråga mig inte varför. Det var väl delvis nonchalant av mig att inte kolla upp det. Jag hade dessutom en olycksfallförsäkring – som senare inte visade sig vara värd något.

Vadå inte värd något?

– Det visade sig att den försäkringen, som många handbolls- och fotbollsproffs har, hade en klausul som undantog elitidrottare.

Hur vanligt är det idag att elitidrottare är felförsäkrade, tror du?

– Betydligt vanligare än vad man kan tro. Många vet om riskerna att skada sig så illa att karriären förstörs, men ignorerar det. Eller så är man, som jag var, ovetandes om hur det fungerar. Man har så mycket fokus på handboll och allt annat. Det är lite naivt med tanke på att exempelvis korsbandsskador kan drabba vem som helst och ödelägga hela karriärer.

När han inte kunde avlossa sin vänsterkanon på planen längre började Oscar plugga nationalekonomi. Tillsammans med landslagskollegorna Tobias Karlsson och Patrik Fahlgren började han dessutom engagera sig i ett försäkringsbolag baserat i Storbrittannien som fokuserar på idrottare. Inside Sportspartner heter det svenska bolaget som har etablerat sig på svensk mark och växer hela tiden.

– Det som är annorlunda hos oss är att vi som jobbar där själva kommer från elitidrotten. Vi kan utforma försäkringar som passar just den målgruppen. Sedan kan företaget åta sig försäkringar kring allt möjligt, som idrottare på lägre nivåer, materiella ting och en hel djäkla oljerigg om det skulle vara så.

– Den dagen en elitidrottare måste avsluta sin karriär för att bli ”vanlig” knegare så har man normalt sett byggt upp någonting under sin tid som proffs.

– Min plan var att spela fyra år i Hamburg och sedan skriva mitt livs kontrakt för någon klubb som 26-åring som sedan skulle lägga grunden för min familjs framtid. Hela den planen krossades när mina knän gick sönder och jag hade ingen bra back up. Den fällan kan vi hjälpa andra elitidrottare att inte gå i.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close