HandbollHandbollsbloggen

Därför fick Helle gå

Två bloggar idag? Jamen vådådå? Vi kör på när vi själva behagar. Lika bra att ni vänjer er.

***

Kommer ni ihåg Helle Thomsen? Sveriges förbundskapten i handboll fram till OS – som inte fortsatte för att satsa på sin klubb FC Midtjylland.
Klubben hon nyligen fick lämna med omedelbar verkan för att hon och styrelsen inte haft olika åsikter om klubbens framtidsstrategi och ledning”.
Det lät drastiskt för ett sådant hittepåuttryck som inte ens en byråkrats mamma kan begripa.
Schasa en tränare några få veckor före seriepremiären för något sådant löst?

Det har naturligtvis lett till massor av spekulationer.

Enligt mina källor ska följande ha varit en grundläggande faktor till att Helle tvingades bort:
En av spelarna i truppen mådde dåligt mentalt av olika anledningar. Helle ville vila spelaren. Styrelsen vill det inte. Avlönade och friska spelare skulle spelas. Helle hade en mer långsiktig strategi.

Det passar ju in i begreppet ”olika åsikter om framtidsstrategi och ledning” som klubben hittat på.

Och det låter även rimligt utifrån allt positivt jag hört om Helle. I landslaget blev hon väldigt omtyckt och respekterad för sitt sätt att hantera sina spelare. Något som kanske inte utmärkte kollega Sivertsson som inledningsvis styrde skutan. Inte heller Sivertsson och Thomsen verkade för övrigt dela samma handbollsfilosofi (hennes egna ord).

Så. Från att ha varit chefstränare för ett av Europas bästa klubblag och Sveriges landslag är Helle nu plötsligt klubblös. Jag har dessutom fått signaler om att det inte är den minsta brådska med ett nytt jobb.
Ryktena om att hon skulle ha varit på gång till Kristianstad HK ”fnös” ordförande Sten Ravhed bort direkt – liksom snacket om att Tomas Ryde gett klubben nobben. ”Jag ringde och kollade hans kontraktssituation, han hade ett år kvar”.
Kristianstadsryktet var tydligen intressant i Danmark i två minuter – tills det stod klart att det handlade om damlaget… ”Var det inte IFK!?, undrade en av mina danska kontakter förvånat och hånskrattade med någon obegriplig ramsa full med svordomar.
Sten Ravhed är för övrigt en intressant människa – läs ett längre reportage om honom här på siten under onsdagen.

***

Från upptaktsträffen tar jag mest med mig minnet från lunchbuffén och efterrättsbordet.
I övrigt var det från första ord till det sista en fullständig smörja av blyga tyckanden, menlösa kommentarer och hopplöst tippande. Patrik Westbergs femminutersintervjuer var både torftiga och trista – flyger man ner tränare från hela landet till Malmö kan man väl ställa relevanta frågor som försäsong, skadeläge, spelsystem och annat snarare än vilka man tror sluta fyra, åtta eller tolva.IMG_9401

Ola Månssons dubbla snusdosor på scenen, Brljevic självsäkerhet om Blomstrands framtid och Axnérs förslag om en snabbversion var några av få höjdpunkter. För övrigt hade Axnérs 30-sekundersvariant fungerat lika bra, varit lika givande och sparat ett otal redaktioner hundratals arbetstimmar.

***

Det spelades en del träningsmatcher underkvällen också och det mest anmärkningsvärda var naturligtvis Lugis 7-33-förlust mot Sävehof. Laget som några timmar tidigare tippades komma topp tre i SHE. Det var å andra sidan också en fingervisning om hur det kommer att se ut resten av säsongen.
Även Lugis herrar fick stryk mot Sävehof, 22-31.
Både H65 och Kristianstad spelade träningsmatcher i Köpenhamn under kvällen. H65 mötte Mia Rejs Köpenhamn och torskade med 23-30 efter en svag förstahalva och en oavgjord andra halvlek. Köpenhamn förresten som tippas sluta topp fem i den danska serien och har premiär till helgen. KHK:s Lyngby-öde är mig i skrivande stund ännu okänt, men inga av nyckelspelarna var med. Därför har klubben lagt in en extra träningsmatch mot OV inför premiären.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close