skanesport_desktop-panorama-1

Malmö FF

MFF U blir ännu mer spelförande

Prioriteten för MFF:s ungdomsverksamhet är inte segrar- utan produktion av talanger till A-laget.

Vinna är viktigt, men att producera talanger är betydligt viktigare. Och det måste vara huvuduppgiften som styr verksamheten.

Det är MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist tydlig med.

– Vi vill vinna varje match vi spelar. Men det får aldrig gå ut över den individuella utvecklingen av spelarna som är prio ett i varje läge, säger han.

Han förtydligar med att Malmö FF gärna når långt och vinner SM i U19 och U17 och serier och turneringar i alla åldersklasser, men att det i så fall ska göras utan att ge avkall på sättet man valt att spela och det individuella.

– Våra lag är väldigt unga. ofta spelar de i åldersklassen över sin egen. I U17 har vi många spelare som är betydligt yngre än 17, samma i U19 och några är redan uppe i seniortruppen. Då skulle vi till exempel i U17-SM kunna toppa laget med att flytta ner spelare från seniortruppen och U19. Men vi tycker att de helst ska hålla sig till och utvecklas i sin vanliga miljö.

– Andra klubbar kör kanske ett rent U19 eller U17 i SM. Det får de gärna göra. Vi ska kunna konkurrera ändå. Att det snart blir ett slut på tabeller och att räkna vinster upp till 13 år är heller inget som påverkar oss. Jag ska ärligt säga att jag sällan vet om våra P10- eller P11-lag ligger etta eller fyra i tabellen. Vi går ut och tittar på dem, ser att de spelar bra fotboll och följer vår spelidé. Då är det alldeles tillräckligt, poängterar Mats Engqvist.

Sättet att spela är detsamma som A-laget nu valt. MFF-lagen ska vara spelförande och prioritera passningsspelet och tekniken och man ska vara det på en europeisk nivå. Det är en lärdom de ansvariga i MFF U dragit efter allt fler internationella turneringar, inte minst de två senaste säsongerna i Uefa Youth League.

– Hemma är vi spelförande, men i Europa är vi det inte. Det såg vi i Youth League då vi fick försöka vinna med att backa hem och kontra. Men det är inte bara där tendensen finns. När våra 14-åringar spelar i Holland är våra motståndare också bättre på att vara spelförande.

– Det har vi ambitionen att ändra på och de som ser våra matcher kommer snart att märka skillnaden. I början lär det bli fler misstag när vi hela tiden även i svåra lägen ska undvika att rensa eller slå ut bollen över linjen. Det får vi ta. På sikt kommer vi att ha nytta av det och spelarna i MFF ska veta att det är rätt att våga och okej att någon gång missa.

Den tekniska utvecklingen ska kompletteras med en fysisk. Lagen MFF mötte i Uefa Youth League var ofta större och starkare. Därför har MFF U nu en egen fystränare i Mark Read. Han började sitt jobb i klubben förra året och det blev tidigt klart att han skulle fortsätta även 2016.

– Mark var fystränare för West Bromwichs U16 och är duktig på att jobba med ungdomar.

MFFs Teddy Bergqvist mot PSG:s Roli Pereira De Sa under fotbollsmatchen i UEFA Youth League  Foto: Bildbyrån
MFFs Teddy Bergqvist mot PSG:s Roli Pereira De Sa under fotbollsmatchen i UEFA Youth League
Foto: Bildbyrån

Som ett led i att stärka idén med en teknisk och passningsdriven fotboll beslutade MFF att använda en del av Champions League-pengarna till en ny koordinator-tjänst. Valet föll på Joakim Nilsson, som både som spelare och ledare alltid stått för den typen av fotboll. Samtidigt utnyttjade man tillfället att renodla rollerna.

Joakim Nilsson tränar inte något lag i föreningen.

– Vi ville ha någon som är ute på fältet och ser hela verksamheten utan att ha ett eget lag. Då får man en bättre överblick och blir mer obunden.

– När vi varit ute på studiebesök i bland annat Holland har vi sett att de två i särklass viktigaste sakerna i en framgångsrik ungdomsverksamhet är att ha en scouting- och en koordinator-roll som håller hög nivå, säger Mats Engqvist.

Koordinatorn ser till att alla lagen, ledarna, tränarna och spelarna i så stor utsträckning som möjligt följer riktlinjerna man lagt upp.

Scoutingen ser till att man har koll på talangerna och rekryterar rätt.

Andreas Georgson, som tidigare var koordinator och tränare, fortsatte som U17-tränare, men han är även scoutingansvarig och jobbar med videoanalys.

I scoutingen lägger MFF också ut ett sällsynt brett nät.

På somrarna bjuder man till exempel in 240 tio-, 240 elva- och lika många tolvåringar för att ge dem och föräldrarna en första bekantskap med klubben. Dessutom står MFF ungdom för det fotbollsmässiga innehållet i både grund- och gymnasieskolorna på Stadionområdet och i alla akademierna som byggs upp av MFF i samhället runt om i Skåne.

Nu har MFF akademier på följande ställen:

Lomma-Bjärred

Simrishamn

Höör

Hässleholm

Kristianstad

Burlöv

Staffanstorp

Sölvesborg

I Malmö har man förutom vid Stadion även verksamhet på Linné-skolan på Limhamn.

När MFF startade samarbetet med skolan i Sölvesborg var det första gången man gick utanför Skånes gränser, men man är långt ifrån klar med närområdet. Det finns till exempel en förhoppning att ”sprida budskapet” ner mot Vellinge, Höllviken och Skanör-Falsterbo.

– Vi har redan ett bra samarbete med till exempel BK Höllviken och jag vet faktiskt inte varför det ännu inte blivit av. Inte minst för att det är himmelsblå mark. Där nere finns det massvis med MFF-supportrar, säger Mats Engqvist.

Om du fått en miljon till av styrelsen att disponera, vad hade du satsat på då?

– Jag har fått den frågan många gånger, även av styrelsen.

– Tidigare har jag svarat att vi ska satsa på att komma mer ut och spela i Europa. Men det har vi ordnat nu. Därför svarar jag fler heltidsanställda tränare. Det hade blivit ytterligare ett lyft. Kanske kunde vi även se till att spelarna hade fått äta tillsammans?

Träningsförhållandena håller på att förbättras på Stadionområdet. Men i väntan på en fullskalig inomhushall räcker planerna och framförallt träningstiderna inte riktigt till. Dessutom är de två konstgräsplanerna rejält slitna.

– Nytt underlag på dem hade hjälpt, sammanläggningen av plan 5 och 6 också och en hall hade gett ett riktigt lyft. Inte minst när det byggs ännu fler skolor vid Swedbank stadion, betonar Mats Engqvist.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close