Nyheter

Straffen som sänkte IFK Malmö

1980 blev IFK Malmö en av två stora förlorare i tidernas förmodligen mest dramatiska slutomgångskamp om en plats i Allsvenskan.

Allt var upplagt för IFK Malmö. En poäng mot GAIS skulle räcka och 20 943 åskådare hade samlats på Malmö stadion för att se Di Gule ta den.

Förutsättningarna bäddade för dramatik. Tre lag hade en bra chans att bli etta och ta klivet upp och ett hade en teoretisk. Just de lagen mötte varandra.

På Stadion IFK Malmö mot GAIS.

På Ullevi Örgryte mot Grimsås.

IFK Malmö hade 31 poäng och plus 6 i målskillnad

GAIS 29 poäng och plus 12

Örgryte IS 29 poäng och plus 12 (fler gjorda mål än GAIS)

Grimsås IF 29 poäng och plus 6.

Fram till mindre än två minuter före slutsignalen på Stadion höll IFK Malmö 0-0 och var i Allsvenskan. Då, klockan 15.08 den 19 oktober, räddade IFK Malmö-backen Benny Ohlsson bollen med handen på mållinjen. Straffen var solklar och fram stegade Sten Pålsson och sköt in 1-0.

GAIS var i Allsvenskan, höll undan den korta tiden till slutsignalen och efter den rusade de tillresta GAIS-supportrarna in på planen för att hylla sina spelare. Inte minst 35-årige Sten Pålsson som i sin sista match för klubben hade skjutit sitt lag tillbaka till den högsta serien.

Trodde alla. Fast då kom speakern med det första dråpslaget.

– Matchen på Ullevi är försenad. Det återstår sex minuter att spela.

Allt firande avstannade. De besvikna IFK Malmö-supportrarna som inte redan gått hem blev nyfikna och sköt upp promenaden ur arenan. De som var neutrala eller höll på MFF avvaktade också.

Då kom nästa dråpslag, det definitiva och för GAIS-hoppet dödliga.

– ÖIS har gjort 3-2 och är klart för Allsvenskan!

De sex minuterna på Ullevi, där bara 4 704 fanns på plats, var ännu mer dramatiska.

Först kom Thomas “Polletten” Larsson fri, brände det öppna läget och blev neddragen på returen bara för att se domaren fria.

Sedan fick Stig-Olof Berg till ett avslut som räddades av en Grimsåsförsvarare på mållinjen. Bollen gick till hörna där det blev full kalabalik och ytterligare ett par heta ÖIS-chanser.

Med bara en minut kvar att spela såg det inte ut som bollen ville in. Då slog Björn Nordqvist en långboll som hamnade hos Peter Dahlqvist. Han utmanade, ryckte in i straffområdet och blev fälld av Grimsås back Kent Wilsson. Den här gången dömde domaren straff. Fram klev Stig-Olof Berg och sköt in 3-2.

ÖIS var i Allsvenskan tack vare fler gjorda mål än GAIS och bättre målskillnad än IFK Malmö.

Smaka på det en gång till, fler gjorda mål och målskillnad. Inget mer…

Jag kommer fortfarande ihåg att samtidigt som jag hörde speakerrösten på Malmö Stadion meddela detta såg jag en förtvivlad GAIS-supporter inne på planen gång på gånga banka sitt paraply i gräsplanen till dess att det bara återstod svarta slamsor och ett sönderslaget stålskelett.

Någon kvalplats fanns inte att slåss om. Allt eller inget.

Sett till utgångsläget var IFK Malmö den största förloraren. Laget gick in som serieledare och var i Allsvenskan i 88 minuter. Med lite distans till det hela tog IFK-målvakten Bo Theander – som var nära att rädda straffen – på sig skulden för chansen som ledde till handsen.

– Jag skrek att det var min boll, annars hade backen nickat undan den.

Eller så var det i näst sista omgången då Bo Theander räddade en straff och IFK Malmö med möda klarade 0-0 mot bottenlaget IFK Hässleholm det gick snett?

Seger där och det hade inte blivit någon dramatik i den sista omgången.

Bottenstriden blev förresten också en rysare.

IFK Kristianstad åkte ut efter en sista omgång-kamp mot IFK Hässleholm och Norrköpingslaget Sleipner. Med en kvart kvar att spela hade Sleipner 2-2 mot Helsingborgs IF, vilket räckte. IFK Kristianstad var loss med 2-0 mot Kalmar AIK vilket också räckte eftersom IFK Hässleholm låg under med 2-4 mot BK Häcken uppe i Göteborg.

Då spurtade IFK Hässleholm och gjorde både 3-4 och 4-4, Resultaten i de två andra matcherna stod sig och det innebar att IFK Kristianstad åkte ut.

Men Häcken gjorde ett 5-4-mål som inte blev godkänt. När avslutet var på väg in över mållinjen blåste domaren av matchen för full tid! Hade han haft ett par sekunder till på klockan hade IFK Hässleholm åkt ut och IFK Kristianstad klarat sig.

Under året fick följande speltid i IFK Malmö:

Bo Theander, Benny Ohlsson, Alan Kershaw, Ulf Lindblad, Peter Svensson, Åke Rasmusson, Lars Tindberg, Torbjörn Sandberg, Claes Nilsson, Berne Särbring (lagkapten), Göran Jönsson, Kaj-Åke Ohlsson, Kenny Drakeford, Michael Sander, Jari Nyberg, Ralf Persson, Zeth Lindeberg och Anders Rosén.

Lagledare var John Petersén och tränare Nils-Åke “Kajan” Sandell.

Ole Törner

IFK Malmös målvakt Bo Theander släpper i straffen som innebar att klubben missade avancemang till allsvenskan. Foto: Bildbyrån
IFK Malmös målvakt Bo Theander släpper in straffen som innebar att klubben missade avancemang till Allsvenskan. Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close