Nyheter

Fotboll roligare än nationalekonomi

Han valde fotbollen före studierna i nationalekonomi. I dag tränar Mladen Blagojevic Österlens FF – som nästa helg kan säkra seriesegern i division tre  södra.

IFK Malmö, BW90, Åkarp och nu i Österlens FF.

Mladen Blagojevic, 32, är tränaren som tidigt bestämde sig för att satsa på tränarlivet.

När bestämde du dig för att bli tränare och varför?
– När jag var 20-21 år och spelade division två-fotboll i GIF Nike. Jag tränade ett lag med 8-9-åringar samtidigt jag pluggade nationalekonomi och kom fram till att det senare var trist och att fotbollen var väldigt mycket roligare. Så då bestämde jag mig för att satsa på det.

Vilka utbildningar har du gått och hur mycket tid har det tagit?
– Den näst högsta utbildningen man kan gå är Advanced. En dag hoppas jag kunna genomföra Pro-utbildningen också, men det blir först när jag anställs på heltid av en klubb som är villig att satsa på mig på det sättet.

Hur tror du att dina spelare uppfattar dig som tränare?
– Som väldigt engagerad och förhoppningsvis som en tränare med en viss analytisk förmåga.

Hur privat är du med dina spelare och hur viktigt är det att hålla ett avstånd?
– .Jag vill ha en relation till mina spelare och jag tror att man behöver nå in till människan för att få den att bli en bättre fotbollsspelare i längden. Jag vill stå mina spelare nära, men samtidigt finns det en tydlig gräns i min roll som tränare. Det är ju inte så att jag bjuder hem dem på tårtkalas när jag fyller år.

Vad är mest effektivt på elitnivå? Att anpassa en tränare efter laget – eller anpassa laget efter en tränares bestämda spel- och träningsfilosofi?
– På lång sikt ät det bäst att hitta ett upplägg där man först anpassar sig efter spelarna och sedan anpassar man sin egen filosofi efter gruppens förutsättningar steg för steg. Åtminstone på dibisin tre-nivå där jag är nu. Får man en trupp som består av 22 spelare som bara kan sparka långt går det inte att intala sig att man ska försöka spela sig till framgång genom fin fotboll.

Vad är viktigast för att vinna respekt hos dina spelare?
– Kunskap, men även att jag kan ge dem tid och energi.

Hur hanterar du en situation där en spelare ”kört fast” och tydligt underpresterar för att denne har det jobbigt i privatlivet?
– Sådant händer rätt ofta och om de kommer till mig och berättar hur det är så kan det vara väldigt olika vad man väljer att göra. För en del blir fotbollen en fristad, för andra blir fotbollen inte lika rolig längre. Man anpassar situationen utifrån vilken sorts människa det handlar om och anpassar allt efter det.
– Om det innebar att han inte spelar ett par matcher är ingen stor grej, men kommunikationen är väldigt viktig.

Hur hanterar du, på och utanför planen, en spelare som är väldigt ung, säg 16 år, men är extremt mogen i sin roll. Spelaren gör snabb succé på planen och kanske rentav blir styv i korken?
– Det gäller att ta ner killen på jorden direkt. Antingen via ord eller via handling. Om gruppen själva agerar kan det vara bra, men det har hänt att jag inför hela laget skällde ut spelaren ordentligt och förklarat att sådan inställning bara leder till att han får sitta på bänken i fortsättningen.

Vad kräver du av en lagkapten och hur viktigt är det att ha en ledare på planen och inte bara dig utanför sidlinjen?
– En lagkapten ska representera föreningen på ett bra sätt. På planen ska det vara någon som jag kan lita på − en person som väljer det enkla och inte klyddar till det. En person som följer de grunder i spelet som jag varit med och satt. Sådant är jätteviktigt.

Efter fem raka förluster, hård kritik i media och från läktaren samt viss oro i gruppen. Hur agerar du som tränare och ledare för ditt lag på träningarna? Många brukar i det läget prata om att ”jobba med grunderna”.
– Det har nog aldrig hänt, haha. Men rent generellt är jag inte rädd för att göra förändringar på träningar och i matcher, men helst inga större grejer. När jag var tränare i Åkarp gick det väldigt tungt i början av säsongen och laget hade väldigt många unga spelare. Då var det inte läge att ändra på något man byggde upp utan fortsatte på den inslagna linjen och när smådetaljerna började att fungera bättre så kom också framgångarna resultatmässigt.

Efter fem raka segrar. Flyt med marginaler och imponerande spel. Hur behåller du skärpan och aggressiviteten i laget?
– Det är ju den situationen vi befinner oss i i Österlen just nu. Efter senaste segern gav jag hela truppen en dags ledigt − spelarna hoppade och jublade. Sedan kommer de med mer energi till nästa träning istället. Man får inte vara feg för att bryta små mönster på det sättet heller.

Hur mycket försöker du att kommunicera med domaren och varför?
– Mycket! Jag vill ha en dialog med domarna − även om inte alla domare tycker att en dialog över huvud taget är nödvändig. Men man måste väl kunna kommunicera, det är ju det som skiljer människan från djuren.
– Att jag sedan överreagerar på orättvisor emellanåt är en annan sak…

Med jämna mellanrum läser man i media om besvikna spelare som petats och kommenterar det med ”jag har inte fått någon förklaring. Hur mycket pratar du med vederbörande innan du kännbart minskar speltid för en spelare?
– Jag pratar med de flesta och speciellt de som inte fått spela i startelvan på ett tag är det viktigt att förklara varför så är fallet. Även om de flesta förstår själva.
– Det gäller ju att boosta deras energi och träningsvilja.

När Ole Gunnar Solskjaer i slutet av en match för Manchester United gjorde en 70-meterslöpning för att i sista språnget fälla en fri motståndare utanför straffområdet blev han utvisad, men säkrade segern för sitt lag. Publiken hyllade honom – men tränaren Alex Furgeson skällde ut honom och bötfällde (!) honom för att inte ville att klubben skulle bli förknippad med den typen av insatser. Så vad är viktigast? Att vinna fult eller att förlora med ”värdighet”?
– Att förlora med värdighet. Men just den här situationen minns jag mycket väl och innerst inne tycker jag nog att både spelaren och Sir Alex gjorde rätt. Spelaren i stundens hetta och managern med lite distans till det.

Till sist. Vad gör dig lycklig som tränare?
– Att se spelare utvecklas och komma dem nära. Men jag blir också väldigt glad av att träffa spelare som man tränat tidigare i karriären och höra hur de lyckats som fotbollsspelare eller privatpersoner.

Christoffer Ekmark

FAKTA

Namn: Mladen Blagojevic
Ålder: 32
Familj: Fru och två barn
Bor: Malmö
Tränar nu: Österlens FF
Tränare som inspirerat mig: Josip Cica, han lärde mig grunderna i disciplin, värdighet och fotbollskunskap med start i FC Malmö
Favoritmusik: Riktig juggemusik med dragspel
Paradrätt i köket: Ryggbiff
Blir arg: När någon inte gör sitt bästa, oavsett vad
Blir glad när: Jag kommer hem från jobbet på kvällen och möts av min familj

Relaterade artiklar

Back to top button
Close