skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Matchrapport: Tappert Lugi i cupen

Ingen trodde på Lugi mot Nyköping Falster i första omgången av EHF-cupen.
Ingen.
Men laget höjde sig markant och svarade för en insats som bådar gott inför framtiden, trots förlust med 23-25.

10-10 efter 20 minuter. Lugi hade ett friläge och ett bra avslut som missades vid det läget. Men istället för att koppla minigrepp i matchen tilläts Nyköping göra 10-11. Brljevic tog en lämplig timeout med 22.52 på klockan för att ”bromsa” matchbilden, som stannade vid 11-14 i halvlek.
I den andra akten jobbade sig Lugi in i matchen igen. När de jagade 17-17 efter elva minuter hade de otur i en 50/50-duell och Nathalie Hagman kunde kontra in 16-18.
Tro inte att knudorna gav sig. Med en kvart kvar att spela stod det 18-18 på tavlan efter ett viljemål från Melissa Petrén. Trots att laget hela tiden fick jaga, eller kanske just därför, fick Nyköping ingen ro. Bara blåmärken och ångest. Detta trots att Anna Lagerqvist satt på bänken efter att ha landat illa efter en knuff vid avslut.
Beatrice Nilsson, nyförvärvet från Önnered, skuttade in 20-19 efter 18 minuter och plötsligt var Lugi i ledningen för första gången.

Blomstrand, som lägger straffar denna säsong, snärtade in 21-20 från sju meter.
Från det ögonblicket och fram till slutsignalen, alltså den sista sjättedelen av matchen, syntes energinivån sjunka en aning för ett slitande hemmalag. Planens näst bästa spelare, Kristina Kristensen, anförde sitt Nyköping till 21-23-ledning med knappt fem minuter kvar. Lugi envisades med låååånga anfall och kom till trånga avslut under passivitetsflagg.
Hedda Wollmark, en annan lovande produkt från de egna leden, klev in på linjen och levererade, Beatrice Nilsson förvaltade returet och Ida Nilsson räddade ett friläge. Men bättre än 23-25 blev det inte.
En ytterst hedersam förlust. Och ett tecken på att Lugi har någonting bra på gång – trots allt. Dessutom med Jenny Carlsson i startgroparna…

 

Träningsmatcher, tyvärr finns det bara sådana inom elithandbollen, säger sällan något om ett lags kapacitet i skarpt läge. Därför är det först nu verkligen läge att komma med en del reflektioner kring detta Lugi – vars mål i SHE är att komma sämst tvåa.
* Ebba Engdahl is back. På allvar. Nu en ledartyp dessutom.
* Melissa Petrén har växt ut ett snäpp.
* Ellinore Johansson ser ut att växa med ökat förtroende.
* Beatrice Nilsson tillför ett efterlängtat kontringsvapen.
* Anna Lagerqvist är lika hårdför och pålitlig som vanligt.
* Ida Nilsson är nog en mer stabil målvakt än Emma Friberg – men kanske utan de där höga topparna?
* Påfyllnadsspelarna är lite vassare rent generellt.

 

 

BETYGEN:

6 = Bosse Larsson-klass
5 = Världsklass
4 = Mycket bra
3 = Vi är nöjda
2 = Njaaa…
1 = Ålahueklass
0 = 031-klass

Ebba Engdahls underarmsskott: 5
Ett vapen som är allt för sällsynt inom handbollen – och närmast obefintligt inom damhandbollen. Ebba börjar komma i form på riktigt efter återhämtningssäsongen 15/16.

Hanna Blomstrand: 5,5
Planens gigant.
Värd ett eget blogginlägg. Som för övrigt redan ligger ute på siten.

Lugimoralen: 4
Att går från 7-33 mot Sävehof i genrepet till att hålla jämna steg med ett högklassigt danskt köbelag kräver en knuten näve eller två. Nej förresten, det kräver 32 knutna nävar och massor av mod.

Niels Nielsen: 1
Jag har svårt för handbollstränare generellt. De är ett lömskt, gnälligt, enögt och fulspelande släkte. Men Nielsen tar fanimej priset. Från minut ett (!) försökte han påverka domarna (det lyckadEs dessutom tyvärr), gallskrika när hans spelare förlorde 50/50-dueller och gestikulerade som om han ägde hallen. Dessutom coachade muppen i kortbyxor. Kortbyxor! Som om han hade klippkort på Ullareds reaavdelning. Usch.

Hemmapubliken: 1
645 personer – inklusive cirka 100 danskar.
Pinsamt!
Det är ordet som beskriver Lundabornas uppslutning när damlaget spelar säsongspremiär mot ett av världens bästa klubblag. Å andra sidan har klubben sig själv att syna också. Hur arbetar man egentligen med publikfrågan? Gör man någonting alls, mer än att förlitar sig till morgontidningar som har både ont om utrymme och personal? Visst, det finns sosciala medier och sånt, men det här var bara uselt.

Bortapubliken: 4
Två busslaster galna danskar (finns det någon annan sort förresten?) trummade som en skolorkester på crack redan en halvtimme innan avkast. På andra sidan satt skräckslagna Lundabor och hukade sig. Var domedagen redan kommen? Attan också, det var ju repriser på antikrundan på SVT kultur ikväll. De höjdenstämningen rejält, men trumbankare och danskar i överskott har ju en tendens att bli ganska tröttsamt i längden.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close