skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Variation kan göra MFF bättre

Sveriges två i särklass mest meriterade lag på planen.

En bra bit över 20 000 på läktarna.

En ny fin septemberkväll som vädermässigt gör mos av allt augusti hade att erbjuda.

MFF-IFK Göteborg är en match det är svårt att låta bli att lockas av.

Det har pratats mycket om att en MFF-seger sågar av IFK Göteborg från den sista SM-guldchansen. Och det stämmer givetvis. I så fall skulle avståndet bli 13 poäng med nio matcher kvar att spela. Men egentligen är matchen viktigare än så för IFK Göteborg. Förlust och man hamnar rätt långt efter IFK Norrköping och AIK i kampen om Europaplatserna också.

Lägg till revanschlusten och det är lätt att inse att IFK Göteborg kommer att bli en tuff uppgift.

MFF har ju dessutom tappat Allsvenskans skyttekung Vidar Örn Kjartansson och har poängkungen Magnus Wolff Eikrem avstängd.

Kjartanssons målsinne och avslutsförmåga i boxen går inte att ersätta rakt av. Om MFF inte köper in samma typ av spelare och det har man inte gjort i Alexander Jeremejeff. Han är en annan typ av anfallare, mer spelare än striker.

Jag säger inte att det blir så, men jag tycker faktiskt att det öppnar sig en möjlighet att MFF kan bli ett bättre lag utan Vidar Örn Kjartansson.

Kjartansson toppar inte skytteligan av en slump. Han var Allsvenskans bäste målskytt.

Men det är inte det samma som att vara Allsvenskans bäste anfallare. Det är fortfarande Markus Rosenberg och han är kvar. Kommer att vara kvar också. Utan Mackans hårda och envetna jobb för att bädda för anfallskollegan hade Kjartansson aldrig stått på 14 mål. Det har gjort att han själv haft svårare att hamna i lägena. Det lär han göra nu. Glöm heller inte att för varje mål Kjartansson gjort har han bränt ett ännu bättre läge, många gånger dessutom utan att passa till en friare spelare som bara kunnat lägga in bollen.

Det är heller inte bara Rosenberg som fått anpassa sig.

Alexander Jeremejeff och Jo Inge Berget är inte lika kliniska i boxen, men de har ett bredare register. De kan helt enkelt fler saker. Det borde MFF kunna dra nytta av. Mot IFK Göteborg nu och ännu mer när Magnus Wolff Eikrem är tillbaka.

Förstå mig rätt nu. Vidar Örn Kjartansson är en mycket bra spelare och han har gjort nytta i MFF.

Men stabilitet, ett bra försvar och ett varierat kreativt anfallsspel är nästan alltid bättre än att vara beroende av en skyttekung. Av Malmö FF:s 18 SM-guld har 13 tagits utan att ha haft den allsvenska skytteligevinnaren i truppen. Ett någorlunda färskt exempel är att Peter Ijeh vann skytteligan 2002 och Niklas Skoog 2003, med det var 2004 SM-guldet kom.

Peter Ijeh gjorde för övrigt 24 mål och Niklas Skoog 22 och båda var bättre och mer allsidiga spelare än Kjartansson.

Mot IFK Göteborg kommer det att bli Markus Rosenberg och Alexander Jeremejeff på topp. Om det är den permanenta lösningen när Eikrem är tillbaka – mycket talar för det – avgörs till viss del av hur det går. Men det känns som om de bör få mer än en match på sig oavsett om det inte fungerar direkt.

Laget syntes redan på torsdagens träning, befästes av lördagens och om inget oförutsett inträffar ser det ut så här:

Johan Wiland – Anton Tinnerholm, Kari Arnason, Franz Brorsson, Behrang Safari – Erdal Rakip, Enock Kofi Adu, Anders Christiansen, Jo Inge Berget – Markus Rosenberg, Alexander Jeremejeff.

På bänken sitter Fredrik Andersson, Andreas Vindheim, Pa Konate, Yoshimar Yotún, Oscar Lewicki, Mattias Svanberg och Tobias Sana.

Ingen mittback på bänken. Där är alternativen Oscar Lewicki och Behrang Safari.

Tre ytterbackar på bänken, men det ska man nog se i ljuset av att Yotun nu mer ska räknas som mittfältare.

Ingen renodlad anfallare heller på bänken eftersom Teddy Bergqvist hamnade på läktaren. Men där kan Jo Inge Berget gå upp och Mattias Svanberg in.

Och när MFF nu har lyckats minska truppen är det exakt så man ska se situationen i stort. Hellre än att stirra sig blind på att det ska sitta samtliga renodlade positioner på bänken så ska det i truppen totalt finnas spelare som kan användas på flera olika sätt. Fast på sikt undrar jag om det då inte kommer att krävas att Allan Kuhn jobbar lite grann med den där oviljan han har att byta- Ofta är det inte startelvan som vinner matchen utan de 14 använda spelarna.

Det kan dessutom behövas lite laborerande med laget den närmaste tiden. Sex spelare i MFF blir avstängda nästa gång de åker på ett gult kort.

Det är Rasmus Bengtsson, Anders Christiansen och Anton Tinnerholm som står på fem varningar samt Enock Kofi Adu, Jo Inge Berget och Franz Brorsson som dragit på sig två. Bengtsson riskerar inget mot IFK Göteborg eftersom han på grund av skada inte är med i truppen. I en tät, tuff match som det lär bli lever alla de övriga fem farligt.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close