Malmö FF

Läget för MFF i planfrågan efter dragkamps-VM

Deltagarna i dragkamps-VM har lämnat Malmö. Det bestående minnet är en totalförstörd träningsplan på Stadion-området.

Plan 6 kommer inte att kunna användas mer det här året och ska grävas upp nästa år. Till sommaren 2017 ska den nya träningsytan med hybridgräs på planerna 5 och 6 stå färdig. Till dess får framförallt MFF:s ungdomslag leta efter andra planer att spela och träna på.

Skånesport reder ut begreppen.

Går planen att reparera så att den kan användas lite grann som avlastning i höst?

Nej. Inte en chans. Hela planen är full av djupa fåror med uppdragen jord istället för gräs.

Var det väntat att planen skulle förstöras?

Ja. En stor tävling i dragkamp går inte att genomföra utan att gräset förstörs. Att det tar lång tid att reparera skadorna visste dessutom Fritid Malmö eftersom man för många år sedan genomförde ett stort dragkampsmästerskap på Malmö IP:s dåvarande gräsplan. Den hämtade sig i praktiken aldrig.

Var det en stor eller liten tävling?

En stor. Massvis med lag kom från hela världen med många deltagare och gäster. Det byggdes upp läktare, storbildsskärm, serveringstält, sekretariat, tält för lagen och träningsplanen förvandlades till en arena. Men kritikerna hävdar bestämt att det hade gått lika bra att bygga upp allt kring vilken gräsyta som helst, till exempel Tallriken i Pildammsparken eller Limhamnsfältet. Och deltagarna hade trivts lika bra.

Vem tog beslutet?

Fritid Malmö. MFF, eller någon annan klubb som har verksamhet på området, kunde inte påverka. Däremot flyttades VM från plan 7 till 6 sedan MFF haft synpunkter.

_ Plan 7 är bättre så vi ville hellre ha kvar den att träna på i höst. Dessutom är det ju plan 5 och 6 som ska grävas upp. Där hade vi en mycket bra dialog med Fritid Malmö, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Hur pass långt framme är projektet att bygga den nya träningsytan och när startar man?

Allt ska vara klart nästa sommar och någon gång i vinter/tidig vår börjar man gräva och så.

_ När det blir sommar igen ska vi kunna använda sammanslagna plan 5 och 6. Till dess handlar det om att leta alternativ. Plan 7 kan seniorerna använda och vi vill gärna komma åt planen inne på Malmö stadion också.

_ Eftersom vi vill så gräset på hybridplanen och inte rulla ut det måste det vara okej väder när vi gör sådden. Någon gång under våren ska det gå, men vi väntar hellre en extra vecka än äventyrar något, säger Niclas Carlnén.

Vem utför och beställer arbetet?

Fritid Malmö. På grund av avskrivningsregler och annat kom ju MFF och Malmö stad överens om att det är bättre att MFF hyr planen istället för att som först var tänkt äga den själv. Det innebär att det kommer att göras en kommunal upphandling och ytan när den är färdig blir en kommunal anläggning som hyrs ut till MFF.

Kan MFF påverka utseendet och funktionen samt vilken typ av hybridgräs som ska användas?

Ja, det är sagt så.

_ Vi är överens om att ha en dialog med Fritid Malmö och det är väldigt viktigt för oss. Vi kommer inte att acceptera att det läggs ett gräs som vi inte vill ha och som inte passar våra önskemål. Därför är det givetvis mycket viktigt att man är ytterst noggranna i upphandlingsvillkoren, säger Niclas Carlnén.

Vilka tankar har MFF när det gäller att lösa problemen med att hitta lämpliga planer under övergångsperioden?

_ Vi tränar och spelar redan på andra planer runt om i Malmö. Nu blir det för mig och de övriga i ungdomssektionen att intensifiera det arbetet och boka planer för U19, U17 och alla de andra lagen. Plan 5 kommer snabbt att bli rätt sliten och till våren har vi den inte alls så det är en tuff uppgift som väntar, betonar MFF:s ungdomsansvarige Mats Engqvist.

_ Helst vill vi ju ha plantider på idrottsplatser nära Stadionområdet. Vi är redan nu en hel del på Kroksbäcks IP och ska undersöka hur det ser ut på Hästhagen. Det finns en del som talar för att det enbart är amerikansk fotboll där och då bör det finnas många lediga tider. Malmö stadion är också nära och bra.

_ Tyvärr förvärras problemet av att de två konstgräsplanerna på andra sidan Stadiongatan är så slitna och dåliga, konstaterar Mats Engqvist.

Resten av årets U21-matcher kommer att spelas på Hyllie IP.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close