skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Årets hittills bästa mål

Snacka om ett förlösande mål.

MFF:s 1-0 var bra på så många olika vis.

Just sådana sena och avgörande mål brukar ett blivande SM-guldlag göra.

Efter slutforceringen där MFF skapade flera farliga chanser trots en sargad elva på planen kändes det som ett bevis på att MFF vill mycket och dessutom kan mycket när pressen IFK Norrköping sätter i guldracet känns extra tung. Det kommer att behövas. För Peking gör också precis det ett blivande guldlag brukar göra.

Jag tyckte dessutom att det var extra kul att Erdal Rakip fick göra målet!

Utan den svåra mittfältskonkurrensen i Malmö FF hade han varit ordinarie på sin rätta plats i mitten för länge sedan. Både ifjor och i år har han tagit rejäla kliv framåt hela tiden. Och när många spelare i Allsvenskan ständigt pratar om att de vill iväg, ut i Europa, redan innan de slagit igenom har Rakip hållit sig kall som en isglass.

”Om jag inte platsar i MFF och är tongivande på allsvensk nivå, vad ska jag då utomlands att göra?” har varit mantrat.

Klokt, moget och rätt!

I år har han startat två matcher som central mittfältare. Mot Djurgårdens IF hemma blev han matchens lirare! Mot Helsingborgs IF borta gick det inte bra för laget, men Erdal spelade starkt. När Enock Kofi Adu nu är avstängd på söndag efter att ha fått sin tredje varning och Oscar Lewicki inte tog chansen att övertyga de 73 minuter han fick spela – Adu och Lewicki blev för defensivt, inte minst i den första halvleken – känns det självklart att starta med Erdal Rakip och Anders ”AC” Christiansen mot HIF.

För det blev bättre fart framåt med Rakip. Han kom in med order att ligga lite framför Enock Kofi Adu och skapade två solklara chanser. Den första räddades, den andra satte han efter att ha gjort hela jobbet själv. Nästan. För Anton Tinnerholm fixade fram bollen till honom. Därmed gjorde Rakip det som normalt annars bara AC gör av innermittfältarna, kom in i boxen i avslutslägen.

Och visst var han värd att dra tröjan och fira målet trots varningen? Det tycker i alla fall jag. Om man gör sådana mål och inte står på två eller fem varningar har man i stort sett rätt att dra av vad som helst.

Mest positiv annars:

Rasmus Bengtsson och Kari Arnason var suveräna som mittbackar. Igen.

Jo Inge Berget är snart på nytt den Berget som ett tag i våras var bäst i laget. I alla fall syntes klara antydningar till det.

Negativt:

Skade- och avstängningsläget är inte optimalt. För att dra till med en rejäl underdrift.

Men det bör gå att reparera. Att ersätta Enock Kofi Adu gör man, som jag redan skrivit, med Erdal Rakip. Franz Brorsson är redo. Det var han egentligen redan till dagens match. Därmed är platsen bredvid Rasmus Bengtsson tillsatt. Magnus Wolff Eikrem är värre. Fast där har ju Yoshimar Yotún blivit inkörd de senaste matcherna.

Äntligen har MFF nämligen börjat använda truppen mer. Nu när det ska avgöras måste de som ska in från bänken ha matcher i benen. Eller åtminstone inhopp. Om man låtit Mattias Svanberg få fler minuter tidigare under säsongen hade han också varit lättare att sätta in. Nu när det snart kan behövas.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close