HandbollHandbollsbloggen

Herregud vilken skräll

Kristianstads HK åkte upp till Nacka för att möta Skuru på bortaplan – utan knäskadade Sarah Carlström. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att 044-gänget skulle ha en chans. Jag hade trott mer på tiomålsseger för Skuru än på femmålsseger för Skuru.

Då åker skånskorna upp helt utan respekt och kunde, trots fyramålsunderläge en bit i in i första halvlek, tokskrälla. Det är lätt den största skrällen sedan BK Heid slog Sävehof förra säsongen, en av Elitseriens största skrällar i modern tid.

Det här säger tre saker.

  • Skurus extremt stora tro på sig själva är sannolikt en gnutta uppblåst. Men så handlar det ju om insiktsbefriade 08:or.
  • Kristianstads HK, som bygger sitt lag på starkt målvaktsspel, har fått till det lag som man byggt vidare på från debutsäsongen. Cred till tränare Stefan Wall som gör sin första säsong som elittränare.
  • SHE är en jämnare serie än många kanske trodde, med en tydlig gruppering mellan lag 1-6 och sedan en annan mellan 7-12. Redan efter två omgångar är det garanterat många som vill revidera sina tips.

***

Samma kväll gjorde Jenny Carlsson comeback efter en halv evighet. Hennes sargade knä har läkt och resten av kroppen har förberetts hårt under ett års tid.

Nu matchades hon inte stenhårt av Brljevic, men visade ändå att hon tillför en ny dimension i Lugi. Blicken, snabbheten – och styrkan. Herregud vad nyttig hon kommer att bli för Lugi – som inte hade några problem med att köra över Västerås med elva bollar (29-18). Västerås förresten verkar inte alls ha klarat av att fylla hålen efter de tunga tapp man fick i nacken efter förra säsongen. De kan rentav missa slutspel.

På lördag, när “allt” händer samtidigt i sportväg, möter Lugi Eslöv. Då hoppas jag få en bättre överblick kring vad Eslöv egentligen är kapabla till.

***

Jag varnade redan efter IFK Ystads förlust mot Ystads IF att laget hade någonting bra på gång.

De har inte namnen, pengarna eller rutinen.

Men de har inställningen. Och den ingrediensen kan man baka smaskiga bullar med om man fyller på lagom med annat.

Henrik Knudsen är tillbaka på allvar och knockade in nio bollar. Det betyder såklart mycket att han är tillbaka. men det måste också finnas en tro på det.

Jag vet, det är ett uttjatat uttryck, men just i detta fall är det precis det det handlar om. Det måste synas på spelarna att de tror att de kan rubba Lugi. Inte bara komma med alibicitat till journalister.

Och syntes gjorde det. Inte minst utstrålade tränare Kenneth Andersson en fast beslutsamhet att den här kvällen skulle man fantamaj få någonting tillbaka.

Publiken var också med på noterna. Lugi försökte rycka i andra halvlek, men fick aldrig den där behagliga luckan och Axnér bytte spelsätt, från 6-6 till 7-6, utan att få greppet om IFK.

Lugi hade boll i anfall med 15 sekunder kvar, men lallade och IFK Ystad fick en sista chans. Den tog Johan Nilsson med ett kraftfull hoppskott i krysset – IFK Ystads första elitseriepoäng. Välförtjänt.

Och ett kvitto på att Ystad gör rätt i att tro på sig själva.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close