HandbollNyheter

Stipendium till skånska handbollsprofiler

Elitidrottsstipendiet delas varje år ut till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. Svenska Spel ökade stödet från förra året och som resultat ges stipendium även i år till 75 idrottare med 50 000 kronor vardera.

– Möjligheten att kombinera en elitsatsning med studier på akademisk nivå blir allt viktigare för elitidrottare av flera skäl. Det ger förutsättningar för ett annat liv efter idrottskarriären men det ger också möjligheten att bedriva satsningen i en stimulerande miljö, ofta tillsammans med andra elitidrottare, forskare och tränare på ett Riksidrottsuniversitet eller ett Elitidrottsvänligt lärosäte. Genom samarbetet med Svenska Spel ges idrottaren en bättre ekonomisk möjlighet att anpassa sin studietakt efter elitidrottssatsningen, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet.

Förutom ekonomiskt stöd ingår också resursstöd från Riksidrottsförbundet i idrottspsykologi, idrottsmedicin, idrottsnutrition och idrottsfysiologi.

– Många upplever att de står vid ett vägskäl, fortsätta satsa på sin idrottskarriär eller börja studera. Vår ambition är att förena dessa alternativ för ge idrottaren bästa möjliga förutsättningar efter den avslutade idrottskarriären, säger Lennart Käll, vd Svenska Spel.

Stipendiet delas officiellt ut i samband med Idrottsgalan den 16 januari 2017.

Bland de skånska stipendiaterna märks, bland flera andra, H65-duon Marie Wall och Sofia Hvenfelt samt Lugis Ellinore Johansson.

Fakta elitidrottsstipendiet 2016-2017
• Totalt 75 stipendiater från 40 olika specialidrottsförbund.
• 45 av stipendiaterna är kvinnor (60 procent) och 30 är män (40 procent).
• Av de 75 förslagna stipendiater studerar 63 program på Universitetet/Högskola, några exempel på utbildningar är jurist, läkare, socionom, lärare och ingenjör.
• Antalet sökande var 399 idrottare från 55 olika specialidrottsförbund.
• Av de 399 sökande var 214 kvinnor (54 procent) och 185 män (46 procent).

Alla 75 stipendiater håller landslagsnivå i sin idrott, ett flertal har medverkat på EM eller VM (junior/senior) och ett antal har tagit medalj på internationella mästerskap. Elitidrottsstipendiet är en del av Riksidrottsförbundets elitidrottsstöd till specialidrottsförbunden. Det innebär att de sökande prioriteras av respektive förbund.

 

De skånska idrottare som får stipendium är:

Sofia Hvenfelt (handboll)

Marie Wall (handboll)

Elinore Johansson (handboll)

Emma Wengberg (badminton)

Tobias Kvarnmark (brotting)

Zecira Musovic (fotboll)

Linnea Johansson (golf)

Tim Widing (golf)

Victor Busch (judo)

Martin Narthell (sprint)

Magdalena Kuras (simning)

Max Lindqvist (fridykning)

Relaterade artiklar

Back to top button
Close