skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Allt gick MFF:s väg

De senaste två omgångarna har i stort sett allt gått MFF:s väg.

Samtidigt som MFF vunnit över HIF och Häcken har IFK Norrköping förlorat mot Djurgården och AIK. Två poängs ledning för Peking har blivit fyra poängs försprång för MFF.

Efter 1-3 och hemska 0-6 har dessutom MFF ett stort plus i målskillnaden, tio mål bättre närmare bestämt. Det tappar man knappast på fem omgångar. IFK Norrköping måste alltså inte bara upp på samma poäng utan förbi.

Och MFF har ödet i egna händer även om det blir förlust i Norrköping i nästa omgång.

Jag tror att det framförallt var två saker som förändrades:

1.) IFK Norrköping fick plötsligt pressen som serieledare och två gånger spela efter det att MFF vunnit. Det läget klarade man inte riktigt att hantera.

2.) Till slut passerades gränsen för hur mycket försäljningar, skador och avstängningar IFK Norrköpingstruppen klarade av.

En sak till:

IFK Norrköping hade oflytet att möta bra lag. Djurgårdens IF har värvat mycket bra i sommarfönstret och fått in en bättre tränare. AIK är ännu bättre och Rikard Norlings betydelse för att få ut mycket mer ur en trupp som egentligen är vassare än IFK Norrköpings har varit stor.

MFF fick stryk mot Djurgården. Det var därför IFK Norrköping kunde smita förbi. Jag är långt ifrån säker på att MFF klarat av AIK i Solna med samma skadeskjutna lag man tvingades ställa upp med mot Häcken Eller förresten, jag tror faktiskt inte att man hade gjort det.

MFF gjorde en stor prestation som klarade av spöket Häcken utan Markus Rosenberg, Magnus Wolff Eikrem, Rasmus Bengtsson, Anders Christiansen och Mattias Svanberg. Jämför gärna med att AIK tappade 0-2 till 2-2 mot sitt speciella spöke Elfsborg borta. Det var 13 gången i rad AIK inte kunde vinna i Borås! Och det var ännu en sak som gick MFF:s väg. Utan det tappet hade AIK varit fem poäng efter MFF, bara en poäng bakom IFK Norrköping. I högsta grad med i racet.

Det tror jag faktiskt att AIK fortfarande är, på så vis att laget är berett att hugga så fort något av de två som nu ligger före darrar.

För länge sedan skrev jag att jag trodde att AIK i längden är ett större hot än IFK Norrköping och att AIK blir tvåa i tabellen. Sedan har jag tvekat, rätt mycket faktiskt, men ändå nånstans känt att jag kommer att få rätt. Vi kan säga så här. Om MFF slår IFK Norrköping tar MFF guld och Peking förlorar kampen mot AIK också.

Men som ett bevis på hur det kan svänga ska jag ge er två scenarior:

1.) MFF säkrar guldet redan i omgången där man spelar nästa hemmamatch mot Östersunds FK. Med tre omgångar kvar.

Det här behövs.

MFF slår IFK Norrköping borta och Östersunds FK hemma.

IFK Norrköping förlorar inte bara mot MFF utan även nästa match mot Falkenbergs FF.

AIK förlorar antingen mot Östersund hemma eller IFK Göteborg borta.

Då är MFF tio poäng före båda lagen med tre omgångar (nio poäng) kvar att spela.

Lennart kan göra sig beredd på att åka ner till MFF-shopen för guldfotografering.

Fast firandet får ske i kavaj. Konkurrentlagen spelar efter.

2.) MFF förlorar mot IFK Norrköping och AIK vinner mot Östersunds FK.

Då är MFF en poäng före Peking och fyra före AIK. Det kan bli kamp in i kaklet.

Innan jag tittade på AIK-IFK Norrköping såg jag förresten Gefle IF-IF Elfsborg.

Gefle var inte bra, bland annat tappade man ibland boll så att Elfsborg närmast ska skämmas för att man inte utnyttjade det bättre och fick en spelare utvisad precis när man bytt taktik för att börja intensivjaga en kvittering. Men som vanligt när det gäller Gefle. I den fjärde och sista tilläggsminuten kvitterade inhopparen Johan Oremo, på en retur. Sedan Elfsborg i stort sett slutat spela när laget blev en man mer.

Skulle inte förvåna mig ett dugg om MFF:s svåraste match på vägen mot guldet spelas borta i Gävle.

Ja, frånsett IFK Norrköping då.

Trots allt…

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close