skanesport_desktop-panorama-1

IshockeyMalmö RedhawksNyheter

I sviterna av derbyt – avstängd och bötfälld

Konsekvenserna för Rögles Daniel Sylwanders tackling på Malmö Redhawks Nicklas Jadeland blev stora.

Inte minst på grund av att det kostade matchen i lördagens derby, under utvisningstiden gjorde ju malmö tre mål. Nu stängs Sylwnder av i drygt två veckor och tvingas dessutom böta 18.400 kronor.

Domen i sin helhet:

BESLUT

Efter match mellan Rögle BK och IF Malmö Redhawks, SHL, den 1 oktober 2016 åläggs Daniel Sylwander, Rögle BK, följande straff för huvudtackling (checking to the head):

  1. Avstängning fr.o.m. den 2 oktober 2016 t.o.m. den 18 oktober 2016.  Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 18 400 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 5 matcher.

 

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för SHL:s situationsrum, Christer Lärking, samt en filmsekvens från händelsen liksom ett yttrande från Daniel Sylwander.

Anmälan: I slutet på första perioden åker Röglespelaren mot sitt bås. Jadeland åker och tittar mot pucken. Sylwander kommer från blind side åker in framför Jadeland och axeln träffar huvudet på Jadeland. Sylwander kan undvika att skära in framför Jadeland.

Daniel Sylwander har uppgett i huvudsak följande. Jag är på väg mot båset för att byta och glider rakt mot båset och ser överhuvudtaget inte deras spelare. Först när det blev kollision märker jag av honom. Att kalla situationen blinde side och att jag kan undvika kollisionen är konstigt. För att kunna undvika smällen måste jag först och främst se honom, vilket jag inte gjorde.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Daniel Sylwander gjort sig skyldig till en huvudtackling som bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen är medveten
  • Tacklingen sker på en icke puckförande spelare
  • Tacklingen kommer från ”blind side”
  • Tacklingen innebär typiskt sett hög skaderisk

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close