A-laget tränade med Akademin
Banden mellan A-laget och ungdomarna i Landskrona BoIS Akademi (skolan för ungdomar i årskurs 4-9, länk finns även på Facebook) ska bli bättre.
Ett sätt att vässa interagerandet mellan sektionerna går ut på att låta profilerna i A-laget träna med ungdomarna till vardags.
– Tanken har funnits där länge, men vi har varit dåliga på att sy ihop alla bitar. Nu ska det här arbetet intensifieras vilket är nyttigt för alla parter och stärker klubbkänslan totalt sett. Det blir som en nystart. Nästa gång kommer Agim Sopi, A-lagstränaren, säger Janne Johnsson, ungdomsansvarig i Landskrona BoIS.
Under torsdagens träningspass för en grupp grabbar i årskurs 6-9 deltog Jonathan Levi, Ismael Diawara och Dennis Olofsson. Efter teknikträning i olika grupper blev det spelövningar och smålagsspel. Sammanlagt 40-45 ungdomar var igång på konstgräsplanen på Landskrona IP.
Men det viktigaste var naturligtvis kontakten med A-lagsspelarna. Chansen att få slå en tunnel på Olofsson, göra mål på Diawara eller bara snacka skor med Levi.
– Dennis Olofsson har gått på skolan i fyra år. Flera andra i A-truppen har gått i skolan tidigare, eller haft fotboll på schemat skoltid, säger instruktör/tränare Benny Berggren som jobbat på skolan sedan drygt tio år tillbaka.
– Vi är bergsäkra på att vi har ett koncept som fungerar och att inkludera A-laget är ett sätt att vässa till det.
– Skolkillarna vill mäta sig och visa upp sig när de får de här A-lagsspelarna att sporras med, menar Berggren.
Jag kan tänka mig att de är mer lyhörda om det kommer in en ny röst och ger feedback dessutom?
– Så är det. Vi kan inte begära att A-lagsspelarna ska komma in och hålla i träningarna och hela den biten, men de ventilerar åsikter. Som idag var det en grupp som A-lagsspelarna ansåg inte använde ytorna ordentligt. De sprang inte tillräckligt mycket. Då fick ungdomarna höra det och de sög verkligen in den informationen. Sådant är väldigt nyttigt, fortsätter Johnsson.
– Jag tror att det är positivt för hela föreningen. Men vet ju själv när man var liten. Bara det att en A-lagsspelare pratade med en själv som grabb så var det väldigt stort. I vår skola är det samtidigt många som inte kommer från Landskrona, så det är ju extra kul om de blir mer engagerade kring A-laget, minns Benny Berggren.
Alla ungdomar på akademin spelar dock inte fotboll.
– Fjärde- och femteklassarna var inte på fotboll idag. De har en massa andra valmöjligheter kring vad de vill syssla med för idrotter, säger Johnsson.
Hur många från er akademi är det som spelar fotboll? Är det så gott som samtliga?
– Nej nej. Vi har öppnat upp med en mängd olika sporter, från ridning, innebandy, hockey och dans bland annat. Nästa stora grej är e-sportsatsningen. Men för att skolan ska fungera så måste vi få in mer tjejer och då krävs det att vi breddar verksamheten, säger Berggren.
– Även de som inte vill idrotta ska ha alternativ. Tanken är i grunden att de åtminstone ska vara ute och gå och motionera.
Hur många är från Landskrona?
– En liten majoritet av våra elever kommer utifrån. En del reser från Helsingborg, Röstånga, Malmö och så vidare. Det är svårt att bli profet i sin egen hemstad, säger Berggren.
Janne Johnsson avslutar:
– Fyra dagar fotboll, en dag gymnastik. Det är vad de har på skolschemat. Att man som skolelev från tidig ålder kan vara med och styra sådana saker blir allt mer uppskattat. Visserligen ställer det en del krav på föräldrarna, för det blir många klädombyten på en vecka eftersom många ungdomar även har vanlig fotbollsträning på kvällarna. Men all forskning visar att studieresultaten blir bättre om man kan vara aktiva och röra mycket på sig. Därför tror vi att BoIS-akademin kommer att fortsätta att utvecklas.
Christoffer Ekmark
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se