Innebandy

Thailands bästa Karlsson

När Thailand i början av december gör debut i innebandy-VM är en 23-årig division 1-spelare från Malmö en av de absolut största profilerna.

Inte så konstigt, för när Thailand kvalificerade sig vann Robin Karlsson poängligan i Asien-kvalet. Han gjorde 20 poäng på fem matcher.

_ Ett minne för livet. Men vi är inte nöjda. I VM har vi fått Kanada, USA och Singapore i gruppen. Vi är faktiskt tippade att gå vidare och satsar givetvis på att göra det, säger Robin Karlsson när Skånesport träffar honom.

VM avgörs i Lettlands huvudstad Riga 2-12 december. För Robin Karlsson, som i Sverige spelar för Malmöklubben Malmhaug i division 1, har dock arrangemanget på sätt och vis redan startat. Redan för en knapp vecka sedan åkte han över till Thailand där han ska vara med i en kampanj för att öka intresset inför mästerskapet.

_ De ska göra en film om mig och min bakgrund och jag är inbokad i flera pratshower i tv. Tidningar och radio har man också bokat in intervjuer med och jag ska faktiskt träffa premiärministern. Allt för att göra PR för landslaget och för innebandyn, som inte är någon stor sport i Thailand. Det ställer jag gärna upp på.

Det mesta kommer att ske på engelska eller via tolk.

_ Jag kan säga mitt thailändska namn Pawat Thaidit, hej och tack, men inte mycket mer. Därför har jag fått en tolk som ska följa med mig överallt på de olika framträdandena.

I det späckade schemat kommer Robin Karlsson även att lägga in ett tv-program med ett lite mer personligt stuk.

_ Det är lite av en bomb eftersom jag inte berättat det tidigare. Men jag ska vara med i Thailands motsvarighet till tv-programmet Spårlöst där man får hjälp att hitta sina biologiska föräldrar eller syskon. Jag är adopterad och fick en förfrågan om att vara med. Varför inte? tänkte jag. Det kan bli kul och omvälvande och jag tror inte att det tar energi från VM-förberedelserna.

För trots allt annat är det prio ett. Och även om Thailand inte ens har en innebandy-liga och är ett nytt land i innebandyvärlden – landslaget hade bara spelat tillsammans i tre månader innan kvalet startade – satsar förbundet hårt.

Därför väntar det ett träningsläger när Robin Karlsson återvänder från Thailand. I Göteborg.

_ Vi samlas där i november. Sverige är det största som finns i internationell innebandy. Därför ville Thailand ha lägret här.

_ Många av spelarna i truppen har Thailand också hämtat i Sverige och assisterande förbundskaptenen är svensk. Men det är bara jag och Linköpings Alexander Rinefalk som spelar i division 1 och vi kom båda med i VM-kvalets All Star Team.

Hemma i Malmö jobbar Robin Karlsson som säljare på IK Panterns hockey.

_ Pantern är ju mitt uppe i Allsvenskan. Men det har gått att lösa. Samma sak med Malmhaug. Det är jag mycket tacksam för, betonar han.

Ole Törner

img_9528

Relaterade artiklar

Back to top button
Close