IK Pantern

Mattias trea i dynastin

Mattias Schönhult är ordförande i IK Pantern.

Det har hans pappa Lars också varit.

Och faktiskt även hans storebror Magnus.

_ Magnus var det under en kort period. Nu är det jag. En förening som vår är inte bortskämd med eldsjälar. Men visst är det ovanligt. Jag har inte hört talas om något liknande, säger Mattias.

Det finns ett syskon till, systern Carina. Hon är äldst, född 1975. Magnus är 77:a och Mattias 79:a. Carina är också engagerad i hockeyn.

_ Fast hennes son spelar i Malmö Redhawks 05:or. Det är egentligen inte okej. Lite svårt att säga något dock eftersom Pantern inte har något lag i den åldersklassen, säger Mattias och skrattar.

Pappa Lars Schönhult var ordförande när Pantern på 90-talet kvalade till playoff-serien till Elitserien och med Stanley Cup-vinnaren Mats Hallin som tränare slog ut Södertälje SK och Mora. I den tredje omgången blev Boden, tränat av Niklas Wikegård, för svårt. Matchhjälte mot Södertälje blev för övrigt Christian Lechtaler, som nu är klubbdirektör i Frölunda.

Vilken prestation är störst, Panterns under pappa Lars, eller Panterns modell 2015 och 2016?

_ Det svaret beror säkert på om du frågar mig eller pappa. Jag tycker att prestationen är större idag eftersom konkurrensen är så mycket tuffare. Hockeyn har förändrats också, blivit svårare. Alla talanger i de mindre klubbarna plockas dessutom direkt av de större lagen. Så Pantern gör det bra.

Inte minst för att alla de övriga lagen i Allsvenskan har mer pengar och betydligt högre publiksiffror. Det problemet väljer dock Mattias Schönhult att tona ner.

_ Jag skulle nog vilja säga att det inte är något stort problem. Framförallt för att vår stora styrka är att hålla i utgifterna. Vi gör inte av med pengar vi inte har. Tack vare Malmö stad har vi också en låg hyra i Isstadion.

_ Publikinkomsterna kan vi nästan räkna bort eftersom de är så låga. Däremot har vi ökat antalet sponsorer rejält. Ett tag var det nästan bara Anders Öhrn. Nu har vi ett 50-tal. Och om vi lyckas lyfta våra publiksiffror skulle det bli en rejäl hävstångseffekt.

_ Vårt stora problem har istället varit organisationen som inte hängt med. Vår sportchef Joakim Tillgren har till exempel fått göra en massa andra saker också. Nu har vi anställt folk och fixat avlastning, konstaterar Mattias Schönhult.

IK Pantern är Malmös äldsta ishockeyförening, bildad 1959. När laget avancerade till Allsvenskan bytte man även upp sig från Kirsebergs ishall till Malmö Isstadion. Mattias Schönhult hyllar flytten och tycker att det är synd att inte fler har upptäckt vilken fin arena Malmö Isstadion blivit efter renoveringen och uppfräschningen Malmö stad genomförde när det blev klart att junior-VM skulle arrangeras i stan.

_ Vi trivs.

När handbolls-EM avgörs arrangeras i Malmö i december kommer dock Isstadion att vara upptagen. Därför är det klart att det blir ett tillfälligt återbesök i Kirsebergs ishall i hemmamatchen mot AIK.

_ Isstadion är uppbokad så vi får göra det bästa av situationen. Men vi hoppas på dispens så att vi kan få lov att ta in 800-900 åskådare och då blir det ett rejäl tryck i Kirseberg.

_ Annars arbetar vi på att förbättra upplevelsen ännu mer i Isstadion. När det förra säsongen blev klart att vi skulle spela där hade Fritid Malmö redan sålt ut serveringsrättigheterna till ett företag som heter GDR. Då var vi faktiskt rätt glada över att slippa göra det själv. På sikt kan det bli aktuellt att vi tar på oss ansvaret, när rättigheten går ut eller efter en förhandling. Vi tar det steg för steg, poängterar IKP-ordföranden.

Ole Törner

150107 Kirseberg ishall och publik tillstršmningen under ishockeymatchen i AllEttan mellan Pantern och Troja/Ljungby den 7 januari 2015 i Malmš Foto: Emil Malmborg / BILDBYRN / Cop NR 125
För bara något år sedan såg det ut så här på Panterns matcher. En kö i mörker till Kirsebergs islada. Nu är laget i Allsvenskan och Mattias Schönhult närmar sig pappa Lars ordförandeår. Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close