IK Pantern

Panterns stentuffa kamp om publiken

Pantern är inte nöjt med publiksiffrorna i Isstadion.

Och varför skulle klubben vara det?

De är fortfarande alldeles för låga. Hittills i år ligger snittet på 491. Näst lägst i serien har Almtuna IS från Uppsala med 1518. Fyra lag har över 3 000 och ytterligare sex över 2 000.

Om Pantern i längden ska kunna hänga med i konkurrensen och sätta samman en vettig spelartrupp måste snittet i alla fall upp över 1 000.

Är det rimligt?

På den frågan finns två svar:

Ett pessimistiskt, somliga vill säkert säga realistiskt, där man tar hänsyn till att IK Pantern har andra förutsättningar än de övriga lagen i serien.

Med Malmö Redhawks i SHL är konkurrensen tuff. Än svårare blir det med tanke på det järngrepp fotbollen och Malmö FF har publiken och sponsorerna i. Helt rättvis också. MFF är bra och gör ett superproffsigt jobb och stämningen på Swedbank stadion är ofta magisk. Malmö Redhawks insatser förra säsongen och framförallt den här gör också att klubben förtjänar sin publik.

Istället för att jämföra med de övriga klubbarna i Hockeyallsvenskan ska Pantern kanske titta på Malbas, Malmö FBC:s damer och HK Malmö. Alla ligger i högsta serien och Panterns åskådarsiffror är högre än Malbas och Malmö FBC:s.

Realistiskt sett är 500 ett klart godkänt snitt för ett lag utanför det stora rampljuset i Malmö.

Men så har vi det optimistiska svaret.

I veckan var jag i Baltiska Hallen och tittade på HK Malmö-Lugi i handbollsligan. I sällskap med en bit över 2 000 andra.

Det var trevligt och lite oväntat.

HK Malmö har jobbat i åtskilliga år för att locka publik. Hårt och med många och vitt skilda grepp. Det är tidigt än, men i år verkat det ha gett resultat. Störst betydelse har givetvis att HK Malmö i år har ett lag som väntas kunna utmana de tre-fyra bästa. I Malmö måste lag vinna för att dra publik. Men jag är säker på att även det envetna och gedigna arbetet klubben lagt ner under lång tid påverkar.

Och här kommer Pantern in.

Tålamod lönar sig. Det tar tid att bygga publik. Lång tid. Mycket längre än stackars styrelseledamöter, framförallt kassörer, gillar. Men det är inte mycket att be för. Precis som för ett framgångsrikt lag är det bara hårt jobb som gäller.

Dessutom finns förutsättningarna på plats.

Pantern klarade sig kvar förra säsongen. I år bör det bli en plats bland de åtta bästa.

Efter ombyggnaden är Malmö Isstadion en riktigt fin arena. Topp tre i serien, utan tvekan. Den kan till och med vara bäst.

Tittar man sig omkring på läktaren syns betydligt fler åskådare i Pantern-tröjor än i gamla Kirsebergs ishall. Det börjar hända saker.

Jag kan sakna hamburgergrillen på Kirseberg och känslan av att alla motståndarlagen hatade att spela där. Men sakna den gamla ladan? Glöm det.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Varje månad; Ole Törner skriver om Pantern

Relaterade artiklar

Back to top button
Close