IK Pantern

Ulrica slog två flugor i en smäll

För några månader sedan var det inte meningen att Ulrica Schönander skulle stå i ett hockeybås och resa land och rike runt i en spelarbuss.
Men ödet grep in och nu gör 24-åringen, undersköterska i grunden, succé som materialare och massageterapeut hos IK Pantern.

– Egentligen är det rätt märkligt att det blev så här. Men jag trivs. Det är ett kul jobb, även om knappast vem som helst skulle palla med det, säger Ulrica.
Sportintresserad har hon alltid varit utan att för den skull ha utövat någon idrott på hög nivå. Fotboll och innebandy i Hardeberga, Genarp och Skurups IBK har det blivit, även om hon inte är aktiv längre.
– För två år sedan, när jag gick en utbildning till massage- och friskvårdsterapeut, så behövde jag en plats att göra min praktik på. Jag slog en signal till Malmö Redhawks och fick napp. Efter utbildningen så fick jag in en fot hos Pantern som även behövde en materialare inför den här säsongen, så vi slog två flugor i en smäll och tillverkade en heltidstjänst av de båda rollerna.

Det låter rätt udda? Materialare och massageterapeut samtidigt…?
– Ja, men det fungerar. Jag är ju intresserad av att arbeta med idrottsskador och rehabilitering och är undersköterska i grund och botten,
Vad går materialarejobbet går ut på?
– Du vet, att serva spelarna med allt möjligt. Det ska tvättas kläder, fixas nya klubbor, där ska finnas tejp och vatten. Man ska laga hjälmar, axelskydd och allt möjligt.
Är hockeyspelare bortskämda av sig med att saker och ting ska fixas åt dem?
– Emellanåt kan man nog säga att det är så, garvar Urica.

Hur är det att vara ensam kvinna i den miljön?
– Vi har en kvinnlig läkare också ibland, men vanligtvis är det väldigt skön stämning, högt i tak och lättsamt. Jag tror inte att alla hade passat in för det är en speciell miljö. Men samtidigt väldigt kul – rakt på saken hela tiden.
Det blir lite kontraster när du har vinkväll med tjejerna?
– Ja och det kan faktiskt vara lite extra trevligt att bara träffa tjejerna egna kvällar ibland.

Hur slitsamt är det på jobbet?
– Varje dag är det någonting. När det inte är träning kör jag behandlingar på spelare för småskavanker. Sedan är det en del grejer som ska fixas med material när spelarna inte är där. Lyckligtvis är det juniorernas lott att hjälpa till med en del tunga saker som lyft och släpande av tunga grejer.

Vad ingår i rollen som massageterapeut?
– Behandling, vanlig massage, tejpa handleder, axlar, knän och annat när de är småskadade. Men även ta hand om akuta skador på matcher och träningar. Det kan vara puckar och klubbor som flyger upp i ansiktet på dem. Då är det min uppgift att lappa ihop dem så fort som möjligt. Jag får inte ge läkemedel, injektioner eller något sådant. Man får ofta komma på quickfixes under matcher; spräckta ögonbryn går fort att lappa ihop exempelvis.
Har du någon gång tänkt, när du sitter i en buss i medelpad 02 på natten: “Vad har jag gett mig inpå?”
– Haha, någon gång ibland då det vissa veckor känns som att man bor i en ishall. Men jag gillar jobbet och får ta livet som det kommer.
Framtidplaner inom yrket?
– Tanken är att koppla bort materialandet och fokusera mer på terapeutdelen i framtiden.
Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close