skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Det går utan Rosenberg

Att Markus Rosenberg slog upp sin skada var inget bra besked för MFF.

Givetvis är det så.

Bara den som bott i en grotta de senaste åren kan ha missat hans klass och betydelse för laget.

Inte minst i de stora matcherna. När det bränner till lite extra då plockar MFF-kaptenen fram en nivå till, som i Champions League och i de avgörande matcherna i Allsvenskan. IFK Norrköping är en sådan match och han kommer att saknas.

Men det är inte samma sak som att det avgör matchen.

Det är ytterst sällan en enskild spelares medverkan eller frånvaro gör det.

När det nu hände var det ju dessutom bra att det var ett ”återfall”. Mackan saknades även mot BK Häcken före uppehållet. Då vann MFF med 4-2. På Hisingen. Då kan man vinna i Norrköping också, och både Alexander Jeremejeff och Jo Inge Berget gjorde mål.

Den matchen kan visa sig bli mycket nyttig. Inte bara för de tre poängen utan även för erfarenheten den gav. När det gäller laguttagningen tror jag nämligen att MFF tar chansen – nu när den finns – att inte ändra eller klydda för mycket.

Om MFF kör med Yoshimar Yotún, Oscar Lewicki, Enock Kofi Adu, Erdal Rakip – Alexander Jeremejeff, Jo Inget Berget överst i elvan blir det i de positionerna exakt samma uppställning av spelare som mot BK Häcken. Genrepet är redan gjort.

Magnus Wolff Eikrem har tränat de tre senaste dagarna och kan kanske bli aktuell. Men Rakip och Yotún löser det utmärkt. Båda är egentligen för bra för att inte spela, så det kan knappast vara ett problem att de gör det…

Backlinjen är given: Anton Tinnerholm och Behrang Safari på kanterna och Rasmus Bengtsson tillbaka bredvid Kari Arnason i mitten. Bengtssons meniskbekymmer kommer och går och lär fortsätta att göra det säsongen ut. Men beskedet från veckans träningar är att han för närvarande inte har några besvär alls. Med facit i hand skulle han inte ha startat mot HIF, men läget är helt annorlunda nu.

Lägg till att Johan Wiland förmodligen varit MFF:s bäste spelare om man tar ett snitt på de tio senaste matcherna.

Med den defensiva styrkan och vetskapen att laget alltid gör mål – den är spelarna väl medvetna om – ska MFF klara sig utan Markus Rosenberg.

Det är inte kul, men det är nödvändigt och i hög grad möjligt.

…………………………………………………………………………

För inte så länge sedan ledde IFK Norrköping serien. Sedan åkte laget på stryk med 1-3 mot Djurgårdens IF och hemska 0-6 mot AIK.

Vad betyder det nu?

I tabellen betyder det jättemycket. MFF utnyttjade läget, smet förbi och leder nu med fyra poäng. Dessutom förstörde IFK Norrköping sin målskillnad. I guldstriden var det som att putta ner Peking i ett uppförslut och haka på ett 20-tons-släp.

För IFK Norrköpings prestation i matchen mot MFF behöver det inte betyda någonting. Det redan brandskattade laget saknade ännu fler kuggar mot AIK. Större delen av stommen var borta. 0-6 och genomklappningen går att diskutera, men knappast förlusten i sig. Inte minst för att Rikard Norlings AIK är ett riktigt bra lag.

Nu är Daniel Sjölund och Marcus Falk Olander, som var avstängda mot AIK, tillbaka och det är även skadade David Moberg Karlsson samt Christopher Telo. Jon Gudni Fjoluson är dessutom med i truppen efter att ha fått ett specialskydd för frakturen vid tinningen godkänt. Svaret på stora förluster, typ 0-6, brukar också vara försvarsfokus följt av en betydligt vassare insats i nästa match.

Uppehållet gjorde säkert IFK Norrköping gott och laget är garanterat mycket bättre nu.

Hur mycket de två förlusterna satt sig i huvudena på IFK Norrköpings spelare är en helt annan sak. Det har i alla fall blivit väldigt mycket snack om vilket lag som har pressen på sig. Och tittar man i Norrköpings lokalpress verkar det vara en stor fråga. Där går det också att hitta många citat som går ut på att det är MFF som har pressen på sig nu.

Trots att det är IFK Norrköping som är fyra poäng efter och måste vinna.

Men egentligen tycker jag att hela den diskussionen är rätt oviktig.

Frågan är om det inte är typiskt svenskt, det där med att till varje pris vilja undvika att ha press på sig?

Det gäller att klara av den.

Inte ödsla tid på vem som har den.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close