skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Jävlarimej, Jerimejeff!

Matchrapport:
IFK Plastköping-Malmö FF 1-2 (0-1)
Publik: 15940

Att spela fotboll på konstgräs är som att älska med kläderna på. Därför var det extra skönt att Malmö FF mer eller mindre sågade av plastgräsnissarna från Östergötland i guldstriden.

Stora och avgörande matcher skrivs ofta upp i absurdum. IFK Plastköping-Malmö FF var inget undantag. Därför blev det något av ett antiklimax den första kvarten då det knappt hände ett dugg.
Långboll, försvaret nickade undan, motlägg och inkast. Så fortsatte det en bra stund. Den enda hetsen kom när Nicklas Bärkroth mejade ner Safari och kom undan med det. Yotun hade något enstaka omställningsläge, men slarvade för en gångs skull. Underhållningsvärdet var noll, men pärmbärarna med positioneringsspel i försvaret hjulade av lycka.
Efter 18 minuter fick Plastköping en hörna som rann ut i sanden. Det var det mest konstruktiva so far.

Ungefär vid det här skedet marscherde Allan Kuhn upp från sin bänk och började skrika så där obegripligt som bara en förbannad dansk kan göra. MFF satte upp presspelet ett snäpp i banan och matchen öppnade upp sig en gnutta.

Efter 28 minuter brann det till. MFF landsteg Östergötland på allvar!
Jeremejeff och Berget hittade varandra, baggen vann en närkamp och fick ett bra läge. Och ett till – som blev till hörna.
Yotun knorrade in den och Arnarson höll undan sin markering – och kunde stående som en Gunnar Nordahl-staty nicka in 0-1. Invasionur på allvarur!

Två minuter senare fällde Lewicki en plastmatador strax utanför straffområdet. Bärkroth klev fram på frisparken och prickade ribban. Inte ens nära va…?
Plastköping var nu verkligen tvungna att gå för det. Elda med öppna spjäll – samtidigt som MFF kunde mobilisera defensivt och sedan hugga som en brunstig tonåring på varje chans att scora.
MFF-spelarna taggade till. Safari tog varje chans att hetsa och de där tramsiga gentlemannafasonerna suddades ut. Finns det något bättre än en bindgalen Berget som efter att ha vunnit en närkamp med 24-0 och blivit avblåst står och skäller ut Plastköpings tränare Jens Gustafsson. Jag kan inte komma på mycket.

När andra halvlek blåstes igång satt Rakip på bänken. Kuhns drag? Att kasta in Pa Konate som vänsterytter. Tre vänsterbackar på planen. Det lär bli det mest ifrågasatta taktiska val som Kuhn har gjort den här säsongen. Kort senare beordrades dessutom både Sana och Eikrem till uppvärmning.
Efter 56 sekunder var Yotun när att utöka till 0-2.
Istället kunde Plasteborg kvittera två minuter senare sedan det blivit soprent hos Bärkroth på MFF:s högerback. Malmö hade sex backar på planen, men gick ändå bort sig totalt i markeringen.
Var det ens samma match vi var på? Plötsligt hände allt på samma gång och till skillnad från i första havlek var det hemmalaget som hade marginalerna med sig.
Plötsligt var det inte lika roligt längre.
Plötsligt var det Plastevik som hade momentum.
MFF selade bort bollar, stressade och gnällde på varandra.

Efter 58 minuter gick Jeremejeff stenhårt in i en närkamp med målvakten, syntes vinna den duellen och därmed skapa ett jätteläge. Men vann duellen för tydligt och blev både avblåst och varnad.
När en väsnterback väl gick ut, Safari i den 65:e, ersattes han av Vindheim som klev in som högerytter.Yotun tog vänsteryttern och Konate tog vänsterbacken. Var det SÅ Kuhn hade tänkt sig. Okej då. Då är han ett geni. ETT GENI!
För när 1-2 kom så var det på inlägg från Vindheim och på bortre dök Jeremejeff upp och axlade in bollen. Mjauuuu…

Plasteholm försökte pressa för en kvittering och skapade en riktigt het chans som Wiland räddade. Men det var Berget som var närmast att avgöra med sin stolpträff i 87:e. Dessutom borde Berget ha passat Yotun när de kom två mot en i 92:a, men egot var större än skägget och han valde att skjuta bort sig och blev kort senare varnad. Vaugna Jo Inge!
Brorsson ersatte Jeremejeff i slutminuterna, bara för att bättra på backarnas speltid lite ytterligare. Fem minuters tilläggstid blev det och Brorsson var nog bäst på plan den lilla stunden säger vi.

MFF leder nu Allsvenskan med sju poäng.
Game.
Set.
Och förmodligen match…

Christoffer Ekmark

Betygen:
6 = Bosse Larsson-klass
5 = Världsklass
4 = Mycket bra
3 = Vi är nöjda
2 = Njaaa…
1 = Ålahueklass
0 = 031-klass

Tränaren: 5
Draget i början av andra halvlek hade dragit ner brallorna på vilken rysk schackdator som helst. Naturligtvis visste han om att Safaris ljumskar gnisslade. Naturligtvis hade han manuset klart.

Målvakten: 4
Wiland lever farligt med fötterna ibland och ser till att magsårsmedicinen msåte inhandlas med fortsatt jämna mellanrum. Men väldigt stabil och lugn som sista utpost. Kvalificerad räddning med drygt tio minuter kvar.

Backlinjen: 4
De var ju halva laget, bokstavligen talat. Höll ihop det strålande bortsett från minan vid 1-1-målet. Arnasson och Bengtsson var chefer på hög nivå, Safari visar härlig Malmöitisk andra och Tinnerholm morrade som en grythund i 90 minuter.
Tinnerholms jätteraid i 85:e minuten var läcker att skåda. Han kunde lägga bollen på Jeremejeff, men var så ohyggligt sugen på att själv döda matchen så han drog på en vänster från 25 meter! Skottet gick utanför naturligtvis, men hade den suttit i krysset hade jag själv svetsat ihop en bronsstaty och ställt den utanför omklädningsrummet.

Mittfältet: 4
Adu var klok och stabil, Youtun nyttig åt båda håll, Vindheim en positiv överraskning och Rakip relativt anonym.
Men Lewicki.
Din djävel.
Har du varit bättre? Lugn när det behövdes, stekhet när det behövdes och konstant på språng. Vann närkamper, nickdueller och tog ett gult i precis rätt läge. Arnasson bar kaptensbindeln, men Lewicki agerade som en sann lagfarsa (han med).

Anfallet: 3
Berget kämpade, slet och skrek. Jeremejeff stångades, slet och gjorde mål. Precis som det ska vara. Naturligtvis borde Berget ha gjort minst två mål, men den här gången kom han undan med det.

Norrköpings inmarschlåt: 1
En körledare och en ramsa som lät som en schamporeklam. Stämningsfullt som en sliten McDonaldstoalett tidigt på nyårsdagen.

MFF-tifot: 5
Gott om flaggor och en sång som bräckte hemmaklackens – trot att den senare grupperingen faktiskt hade ett tak som ”hjälp”. Dessutom Eric Persson-citatet ”Guld tar man – silver får man”.

Lokaltrafiken: 0
Spårvagnar. Tsss…

Matchbollspresentationen: 0
En kärra av okänd variant körde runt ett varv på planen, häcklades av den skånska klacken, och dumpade bollen slarvigt genom fönsterrutan på mittlinjen.

Swidde: 5

Firade i fansen i shorts och kortärmat som om han var på Mallis och sippat i sig första eftermiddagsgroggen. Vacker som få.

Guldracet: 1
Vart är spänningen? Vi säger som Pontiac om 80:talet. Plastköpinng – vatt tokk tu vägen?

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close