Nyheter

Patrik “Bjärred” Andersson hyllas på Walk of Fame

Förre MFF-spelaren Patrik “Bjärred” Andersson kommer att få en platta på Malmöidrottens Walk of Fame. Han ska även hyllas i pausen på matchen mellan MFF och Östersunds FK på lördag.

Klockan 14.15 på lördagen avtäcks plattan på torget mellan Malmö stadion och Swedbank stadion i närvaro av “Bjärred”, i god tid före matchstarten klockan 16.00.

Idrottens Walk of Fame invigdes 2009 och är en minnesplats på Stadiontorget för idrottare som nått stora idrottsliga framgångar och har stark koppling till Malmö. Stadiontorget ska bestå av 40 graverade minnesplattor när det är fullt. Årets platta till Patrik “Bjärred” Andersson är nummer 26.

Patrik “Bjärred” Andersson, född 1971, har ytterst starka meriter

Han vann SM-guld med MFF 2004. Då hade han kommit hem efter en utlandskarriär där han spelade för de fyra B-lagen Blackburn Rovers, Borussia Mönchengladbach, Bayern München och FC Barcelona. 2001 vann han både Bundesliga och Champions League med Bayern München. Det var dessutom han som säkrade ligaguldet med ett frisparksmål i den sista omgången. Han blev tysk mästare även säsongen 2000, vann VM-brons med Sverige 1994 och fick Guldbollen 1995 och 2001.

Bland mycket annat.

2015 fick förre Malmö IF-spelaren Pekka Lindmark en platta.

Tidigare har följande idrottare fått sina namn förevigade på torget.

2009: Ricky Bruch (friidrott), Gustaf Freij (brottning), Karl-Erik Nilsson (brottning), Johan Richthoff (brottning), Carl Westergren (brottning), Marie-Louise Freij (simning, hcp), Anette Hagre-Johannesson (bowling), Gunder Hägg (friidrott), Bo Larsson (fotboll), Erik Nilsson (fotboll), Kjell Rosén (fotboll), Gunnar Larsson (simning), Sven-Åke Nilsson (cykling), Mats Näslund (ishockey), Jörgen Persson (bordtennis), Eva Twedberg Stuart (badminton),

2010: Therese Sjögran (fotboll), Frithiof Mårtensson (brottning).

2011: Lena Videkull (fotboll), Lennart Strandberg (friidrott).

2012: Zlatan Ibrahimovic (fotboll), Lennart Strand (friidrott).

2013: Mats Olsson (handboll).

2014: Maria Bengtsson (badminton).

Vilka idrottare som ska hyllas avgörs av en jury. I år har den bestått av Frida Trollmyr (S), fritidsnämndens ordförande, Johan Hermansson, fritidsdirektör i Malmö, Ala Eddin Al-Qut (MP), fritidsnämndens vice ordförande, Tony Rahm (M), fritidsnämndens 2:e vice ordförande, Tommy Theorin, ordförande MISO (Malmöidrottens samorganisation). Roger Gottfridsson, Idrottsmuseets vänner och före detta sportchef på Arbetet samt Anita Torstensson, Skånes handbollsförbund.

Ole Törner

111004 Idrott, Fotboll, Paneldebatt om Huliganism: Patrik "BjŠrred" Andersson, fd fotbollsproffs. © BildbyrŒn - 43349
Patrik “Bjärred” Andersson, nyast på Walk of Fame. Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close