HandbollNyheter

Ex-landslagsmålvakten gör comeback – i Eslöv

Team Eslöv krigar i botten av SHE med en tunn trupp. På målvaktssidan har laget haft 17-åriga Moa Sandell och 19-åriga Evelina Sjöström – men nu får de sällskap.

37 år gammal gör nämligen Therese Bengtsson comeback.

– Jag har gjort fyra-fem handbollsträningar sedan jag lade av för drygt fyra år sedan, säger hon.

Eslövsprodukten Therese “Bengan” Bengtsson har haft en lång och framgångsrik karriär. Hon har vunnit SM-guld i Eslöv, varit proffs i Tyskland (Leipzig) och Norge (Bjørnar) samt spelat OS (i Peking) med svenska landslaget (bilden från 2008). Bland annat.

När hon kom hem till Eslöv efter en sväng i Skånela och Stockholmspolisen var hon inte den endra “Therese” eller “Tessan” i truppen. Hon behövde ett nytt namn. Ola Månsson som var tränare för laget döpte henne rakt av till “Bengan” – och det namnet har hängt med sedan dess.

Så Bengan. Vad har du haft för dig på sistone?

– Efter att ha fött barn 2011 så försökte jag mig på att spela handboll igen, men i januari 2012 sa knät stopp. Jag hade, eller har snarare, artros och läkarna avrådde mig från att fortsätta. Så jag blev handbollstränare och har varit det i Eslöv ett bra tag.

Team Eslöv hade innan säsongen en dansk målvakt på väg in, men i sista stund gick den värvningen om intet. Kvar stod laget då med Moa Sandell, född 1999, och kort innan säsongsstart lånades Evelina Sjöström, född 1997, in från H65 Höör.

– Båda de tjejerna har gjort det bra, trots sin orutin, och börjar växa in i sina roller. När vi vann senast mot Heid började Moa starkt och när laget sedan tappade en stor ledning fick Evelina chansen – och hon såg till att vi kunde vända. Hon var 67-procentig då. Lånet med Evelina går snart ut, men vi hoppas förlänga det. Av naturliga skäl kände vi att vi behövde ett namn till så vi ställde frågan till Therese. På den vägen är det, förklarar Juvall Jungman i Team Eslövs elitgrupp.

Juvall har en annan roll i situationen. Han är nämligen sambo med Therese och far till deras två gemensamma barn. Dessutom har han också ett förflutet som målvakt och målvaktstränare.

Hur lyckades du övertala “Bengan” till att göra comeback? Genom att ta all smutstvätt och disk fram till 2018?

– Nej nej. Det var precis tvärtom. Det är hon som fått ta på sig mer hushållsansvar för att få lov att börja träna igen, garvar Juvall.

Exakt vilka övertalningsmetoder som nyttjats förblir troligen oklart. Klart är hur som helst att “Bengan” är inskriven som tredjemålvakt och kommer att vara med i truppen redan i söndagens hemmamatch mot Boden (matchstart kl 15).

– Det ska bli väldigt kul. Sedan är det väldigt speciellt att få möta Boden eftersom de tränas av Mats Kardell. Det var han som verkligen fick fart på min karriär och trodde på mig under tiden i Norge. Under hans ledning utvecklades jag massor och kom med i landslaget, säger Bengan.

Men, få se nu… Du är 37 år och tvåbarnsmorsa och har inte tränat handboll på drygt fyra år. Och så ska du spela elithandboll på söndag. Jag får ont i mina hälsenor bara av att tänka på det!?

– Haha, ja hur ska det här gå? De senaste åren har jag trots allt tränat ganska flitigt och har nog hyfsad kondition. Sedan har man ju hållit igång ganska friskt som målvaktstränare, men handbollsmässigt för mig egen del så har det inte blivit så mycket… Sammanlagt har det blivit fyra-fem träningar sedan jag lade av.

Hur är din fysiska form då?

– Den är trots allt ganska bra. Vi får väl se om det blir spel på söndag. De unga tjejerna har gjort det bra och tanken är väl att jag ska vara ett komplement.

Hur är det med din artros då?

– Det har också känts bra. Men min sjukgymnast kommer inte att gilla detta. Vi får försöka hålla detta som en hemlighet va?

Visst, jag ska inte säga något till någon…

– Haha. Vi får väl se hur det går. Fysiskt och psykiskt är jag redo. Men hur mycket man har tappat under de här åren återstår att se. Sedan är det Thomas Westerlund som tar ut laget.

Om du skulle spela 60 minuter, vet du vad det svåraste då skulle vara?

– Nä?

Att komma upp ur sängen på måndagen.

– Nej, säg inte så. Även om det förmodligen är sant…

Lycka till hur som helst.

– Tackar.

Christoffer Ekmark

 

 

Relaterade artiklar

Close
Close