skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Både en guldkamp och ett test

Matchen mot Östersunds FK är en nyckelmatch i guldstriden.

Om det blir seger för MFF förvandlas ett mycket bra läge till ett närmast löjligt bra läge.

Då ska det inte gå att missa!

Därför har det egentligen varit alldeles för mycket snack om Falkenbergs FF-matchen på onsdag. Om det intensivt heta biljettrycket, möjligheten att säkra guldet och så vidare. Då är då. Nu är nu. Och det duger inte att nonchalera lördagsmatchen. Alla lag i Allsvenskan är bra nog att jäklas med topplagen om de har en off day. Östersunds FK är det definitivt.

Nu tror jag inte att MFF-ledningen och truppen lockats med i blicka för långt framåt-frestelsen..

Läktarfolket kan ha gjort det Men de får en utmärkt möjlighet att bevisa motsatsen genom att fylla Swedbank stadion till sista plats och skruva upp värmen på häxkitteln till något som liknar Champions League-kvalnivå.

Tror också att behovet att röra om i startelvan på grund av skador och avstängningar i det här läget mycket väl kan ha en positiv effekt. Det skärper koncentrationen och gör att saknaden av de ordinarie inte märks så mycket.

Om inte annat är det ett väldigt bra test på truppens funktionalitet.

För inte så länge sedan såg startplatserna på mittfältet och anfallet ut så här:

Magnus Wolff Eikrem, Anders Christiansen, Enock Kofi Adu, Jo Inge Berget – Markus Rosenberg, Vidar Örn Kjartansson.

Mot Östersund talar det mesta för:

Yoshimar Yotún, Oscar Lewicki, Enock Kofi Adu, Erdal Rakip – Magnus Wolff Eikrem, Alexander Jeremejeff.

Två spelare kvar, bara en av dem på samma position.

Jeremejeff ersatte 14-målsskytten Kjartansson, som fortfarande kan bli skyttekung. Det klarade MFF. Enkelt.

Det bästa nyförvärvet Anders Christiansen och den bäste spelaren Markus Rosenberg gick sönder mot HIF den 22 september. Efter det har MFF besegrat spöket BK Häcken och mästarlaget IFK Norrköping utan dem. I de matcherna har man även fått klara sig utan allsvenskans poängkung Magnus Wolff Eikrem.

Normalt ska det inte gå.

Nu är Jo Inge Berget avstängd. Han springer och kämpar så mycket att man ibland sitter på läktaren och ser ut som en Don Martin-figur för att hakan faller ner och har en betydelse för laget jag tror att alla inte riktigt förstår. I backlinjen spelar Rasmus Bengtsson med en meniskskada samtidigt som Anton Tinnerholm klev av fredagsträningen med en stukad fot och Behrang Safari fick avbryta matchen mot IFK Norrköping med ont lite varstans.

Många har alltså redan fallit bort, åtskilliga andra är osäkra och precis som i de övriga lagen får man kallt räkna med ett antal varningsavstängda spelare de avslutande matcherna på säsongen.

Det går inte att säga att truppen inte blir testad.

Därför kan man säga att det pågår en utvärdering inte bara i teorin utan även i praktiken.

Jag tycker inte att det är någon tvekan om att MFF-truppen klarar det testet på ett alldeles utmärkt vis.

Dels spelare för spelare. Ett aktuellt exempel finns i försvaret. Om Safari, Bengtsson och Tinnerholm inte kan vara med kan Pa Konate, Franz Brorsson och Andreas Vindheim gå in. Ett annat på mitten där Oscar Lewicki åter nått den rätta nivån.

Dels tack vare flexibiliteten. Yoshimar Yotún är inte längre vänsterback utan höger yttermittfältare, Erdal är en tvåvägsspelare både i mitten och på kanterna. Det är därför han kan gå in och ersätta en spelare som Berget på kanten. Mattias Svanberg är fortfarande en talang, men han är en unik sådan och kan spela var som helst på mittfältet och i anfallet.

Att ha många spelare som kan byta position kommer att bli än viktigare i framtidens MFF. Sportchefen Daniel Andersson är tydlig med att truppen nog kommer att minskas ytterligare. Färre spelare som kostar lite mer, men är bättre är vägen ut i Europa. Men då måste man klara just det truppen testas så intensivt på nu, att utan att ha två högklassiga spelare på exakt varje position av de elva kunna lösa problemen genom att en och samma spelare kan vara högklassig på två, eller tre ställen.

……………………………………………….

Anfallet då? Borde inte Mattias Svanberg få chansen mot Östersund?

Jag tycker fortfarande det. Svanbergs talang måste utvecklas med A-lagsspel. I MFF. Inte genom en utlåning.

Samtidigt köper jag att det blir Eikrem/Jeremejeff,

Eikrem måste in nu när han är frisk igen och jag förstår varför man inte vill plocka bort Yotún.

Inte minst, heller, för att senast Jo Inge Berget saknades, borta mot Djurgården, valde man Yotún och Eikrem på kanterna och började med Rakip på bänken. Det gick inte så bra.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close