FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Under bottnen under isen

Guldhoppet dog inte. Men det var begravningsfotboll av MFF mot Östersund.

Jag har suttit länge och försökt komma på när MFF senast spelade så tafatt och uselt på hemmaplan i Allsvenskan. Just nu kan jag faktiskt inte minnas ett lika stort bottennapp.

Möjligtvis 2012 när MFF i praktiken spelade bort guldet mot Örebro SK i årets sista hemmamatch. Men då blev det i alla fall 1-1.

Så nej!

0-3 mot BK Häcken ifjor var givetvis uselt. Fast då blev MFF utkontrat.

Så det får bli 0-6 mot IFK Göteborg 2001.

Utanför Allsvenskan går det att plocka fram Mjällby AIF i cupen 2010 med 1-4 i röven när Moestafa El Kabir fick en hel vintergata med ytor och tilläts leka med MFF-försvaret. Eller den eviga Cork-matchen.

Den här gången blev dock inte MFF utkontrat utan utbollat. Östersunds FK var bättre i det mesta och jag tror aldrig att MFF skapat så få målchanser på hemmaplan sedan laget tog sig tillbaka från förnedringsåret i Superettan. Den nivån pratar vi. Inte bara under isen utan under havsbottnen under isen.

Lägger man till betydelsen av matchen i jakten på SM-guldet så blir det en snudd på åtalbar förolämpning mot landets alla kalkoner att kalla det en kalkonmatch!

Östersunds FK är ett bra lag, är skickligt med boll och har ett härligt mod att alltid våga spela sitt eget spel även på bortaplan. Oavsett vilket motstånd laget möter. Det ska ÖFK ha beröm för. Matchens bäste Malmöspelare fanns dessutom i motståndarlaget. Saman Ghoddos gjorde två mål och en assist och var hur vass som helst.

Men – och det är ett mycket viktigt men – inför matchen var Östersunds FK även Allsvenskans näst sämsta bortalag!

Innan har man blivit straffat för modet. Så istället för att hitta förklaringen till 0-3 i ÖFK:s styrka borde man fråga sig varför det som brukar sluta illa gick vägen mot just MFF. Varför MFF inte klarade att utnyttja hur öppet det blir i Östersundsförsvaret när laget tappar boll och blir pressat och blir naivt istället för modigt? MFF erövrade bollen ett par gånger, men i samtliga fall lyckades den som skulle hitta hålet i det öppna försvaret istället pricka närmaste Östersundsben.

Det finns åtskilliga andra förklaringar till den usla MFF-insatsen.

Här är ett par:

urladdningen mot IFK Norrköping satt kvar, guldpratet har parkerat sig i sinnena, koncentrationen på uppgiften fanns där inte, Magnus Wolff Eikrem på topp bredvid en blek Alexander Jeremejeff funkade inte och Jo Inge Berget saknades.

Med Anders Christiansen och Markus Rosenberg blev Jo Inge Bergets frånvaro extremt tung.

Han är tillbaka till matchen mot Falkenbergs FF på onsdag, men då kommer i gengäld Rasmus Bengtsson, Oscar Lewicki och Yoshimar Yotún att saknas eftersom Markus Strömbergssons ivriga kortviftande innebar att alla tre är avstängda då.

MFF kommer att ta guld ändå.

Men laget kommer göra det under ett massivt tryck av bekymmer.

Och när allt ska summeras är det insatserna mot toppkonkurrenterna MFF ska hålla fram. MFF har i stort sett rensat rent i poängpotten där. Men av lagen som just nu ligger på de sju nedersta platserna i tabellen är det bara Falkenbergs FF och Gefle IF som MFF hittills inte förlorat mot. Och båda de lagen har MFF kvar att möta!

Relaterade artiklar

Back to top button
Close