Nyheter

Agim Sopi: “Herregud, låt grabben dribbla”

Agim Sopi har haft en händelsrik höst. Han har fört Makedoniens U21-landslag till EM i Polen och Landskrona fightas om en plats i Superettan.

Vi tog ett snack om dribblingssugna ungdomar, partyglada presidenter och vikten av att bygga en trupp under lång sikt.

Landskrona BoIS har, trots en svängig säsong, fortfarande chansen på kval till Superettan.
Men för tränare Agim Sopi kan 2016 hur som helst beskrivas som succéartat. Nyligen ledde som assisterande coach det Makedonska U21-landslaget till EM i Polen, extremt överraskande för de flesta, och den internationella karriären har sannerligen fått en pangstart.
– Responsen? Hahaha, den har varit helt sjuk, säger Sopi med ett stort garv.

För det ska sägas direkt. Att Sverige kvalade in till EM som regerande mästare, må ha varit stort i gamla Svedala. Men att Makedonien gjorde samma resa. Det fick ett helt land i gungning.

– För Makedonien är det den största idrottsprestationen som landet varit med om. Direkt efter matchen kom premiärministern in i omklädningsrummet. Därefter var det fest till klockan 04 på morgonen. Jag var tvungen att ta 06-flyget hem till Sverige, men resten av truppen blev bjudna till Presidentpalatset.
– Sedan har det varit otroligt många gratulationer, samtal, SMS och så vidare. Många tidningar fån Makedonien och Albanien har hört av sig.
Beskriv din roll i laget?
– Som assisterande tränare har jag en tät kommunikation med huvudtränare Blagoja Milevski. Vi går igenom trupp och motstånd tillsammans och framför allt hanterar vi hela spelargruppen tillsammans. Det är rätt sjukt förresten. När vi 1986 båda var 16 år, innan jag flydde till Sverige, bildade vi mittbackar tillsammans i ett republiklag i forna Jugoslavien. Vi hann jobba ett helt år tillsammans, från 2014 till 2015, innan vi såg ett gammalt foto och förstod att vi spelat ihop. Det hade gått 29 år.
Du har varit en del av Makedoniens U21-trupp sedan 2014. Hur vill du beskriva bygget av den truppen?
– Ända sedan första samlingen, då vi vann första matchen mot Montenegro, så har hela truppen i praktiken bestått av samma människor. Det i sig har såklart betytt mycket. Sedan har satsningen på U21-landslaget från fotbollsförbundet varit väldigt tydlig i och med att A-landslaget inte fått “våra” spelare när de har begärt det. En sådan sak skulle förmodligen inte ske i många andra länder. Det har gjort mycket för sammanhållningen i gruppen och under de här två åren har vi successivt byggt upp en tro och ett självförtroende. Vi gick in i gruppspelet i tron om att vi kunde göra någonting historiskt – och så blev det. Att bygga en trupp under tid kan vara väldigt effektfullt.

Du har en tydlig spelidé som huvudtränare i Landskrona BoIS. Hur vill du beskriva fotbollsfilosofin i Makedonska U21-landslaget om du jämför?
– Det är nästan samma i Makedonien, jag såg mig själv helt och hållet i deras sätt att spela längs marken. De är offensivt lagda, vill anfalla med många kombinationer och har samtidigt bra defensiv som är balanserad.

Känner du att du har utvecklats som tränare med den här internationella rutinen?
– Ja, det är klart. Men jag har investerat mycket i mig själv under en längre period. Jag har köpt mycket material från stora klubbar, lärt mig hur de jobbar, har studerat Ajax-modellen, varit på seminarier och rest runt i Spanien och Italien för att kunna utveckla mig själv som tränare. Jag vill göra skillnad. Jag vill utveckla spelare på riktigt, inte leda lag som gör mål på långa inkast eller 30-meters chansbollar.
– Jag vill ha en stabil uppbyggnadsfas och spelare som kan slå passningar på 15-20 meter längs marken. De ska våga våga våga.
Ibland uppfattas du som en rätt “snäll” tränare på linjen, åtminstone under matcher…?
– Så kanske det är, men jag har aldrig skrikit på en spelare efter en felpass eller en misslyckad dribbling. Och jag kommer aldrig att göra det. Däremot vill jag se REAKTIONEN efter ett misslyckande. Jag vill se jobbet efter en felpass efter dribbling som inte gått hem, det är en del av den moderna fotbollen.

Just den biten, att tillåta individuella satsningar – bara man tar ansvar för sina aktioner – är något som har gjort skillnad för flera spelare i BoIS anno 2016, menar Sopi.
– Spelare och andra aktiva i BoIS tycker sig kunna se skillnaden och det är väldigt kul att höra.
En av dina mest “kreativa” spelare är mittfältaren Jonathan Levi som fått ett extremt genombrott i år?
– Levi är ett bra exempel. Han var bänkad i Eskilsminne, men är en av de viktigaste spelarna hos oss. Man kan fråga sig varför det blivit så? Jag tror inte att han utvecklat sin spelstil – han är den han är. Kanske tyckte Eskilsminne och Helsingborg att han var för bollkär och dribblade för mycket? Men herregud, jag älskar sådana spelare. Ge dem till mig – jag behåller dem alla, hahahah…

Just spelartypen som vågar göra det där lilla extra är en bristvara, låter det som på Sopi.
– Det är svårt att hitta spelare som vågar, och klarar av, att utmana och göra en skillnad. De måste får köra på och vara kreativa, bara jag får se rätt reaktion när de misslyckas. Levi är en spelare som blivit bättre på att värdera situationer, men så blir det ju när man låter honom göra det han är bra på och stötta honom i det. Man ska inte döda de egenskaperna hos en spelare. Tyvärr ser jag det i många ungdomslag: tränare som står vid sidlinjen och skriker “passa passa passa”. Jag tänker: “Herregud, låt grabben dribbla. Det finns ju inget roligare? Passa lär man sig med tiden…”

Du kritade nyss på för två år till i Landskrona?
– Yes, och jag är djävligt glad över att ha fått chansen i en så här professionell klubb. Jag stortrivs med killarna, ledarstaben, styrelsen och så vidare och vill hjälpa dem komma högre upp i klubben. Jag kommer att fortsätta jobba hårt tills det målet uppnås.
Men du. Två år till? Trots att ni kanske “bara” spelar i ettan nästa säsong också?
– Man vet aldrig vad som händer, du vet ju hur fotbollen är. Men det handlar om livskvalitet också.
Jag misstänker att det är en signal mot övriga i truppen – att de vet vem som ska träna säsongen 2017 – när de ska signera sina nya kontrakt?
– Det är ju en av fördelarna, såklart. Vi vill behålla i praktiken hela truppen. Har vi samma gäng som nästa år blir vi väldigt farliga. Styrelsen är igång med samtal med spelarna och vi hoppas få truppen klar så fort som möjligt. Just nu är det lite känsligt eftersom vi inte vet i vilken division vi kommer att spela i. Men för mig är det ingen tvekan. Jag vill ta Landskrona BoIS till eliten där de tillhör.

Fotnot: Två omgångar återstår av division ett södra. BoIS ligger trea (46p), en poäng efter kvalplatsplacerade Norrby (47p), som dock har en match mindre spelad (ikväll borta mot Trollhättan). Öster leder tabellen på 52p.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Close
Close