Arkivkollen: Far och son Svanberg
Bosse Svanberg, 48, var med och lyfte MIF till SM-guld i hockey 1992.Sonen Mattias Svanberg, 17, är en sällsynt stor talang i MFF som redan tagit steget in i A-truppen.
I januari i år gjorde vi det första reportaget någonsin på far & son Svanberg.
Ingen sann ishockeyvän i Malmö är obekant med Bosse Svanberg. Mannen som var en av de viktigaste kuggarna i det Malmö IF som under Percy Nilssons försyn blev både svenska och europeiska mästare för drygt 20 år sedan.
Men resan för Bosse började inte där.
Den började i värmländska Hagfors – och kunde tagit en helt annan riktning än vad som nu blev fallet.
För det är ingen tillfällighet att sonen Mattias visat fotbollstalang. Utöver det vanliga dessutom. Pappa Bosse kom långt han också. När han var i Mattias ålder, 16 alltså, så var han på pojklandslagsläger i Halmstad.
– Det var 1983 och i den årgången fanns bland andra Roger Ljung, Pelle Blom och Bengt Andersson, minns Bosse.
Som åkte till det landslagslägret med en gnutta bristande motivation.
– Jag hade precis skrivit på för Färjestad några dagar innan och därmed valt hockeyn. Fotbollen fick ställas åt sidan.
Som värmlänning vägde väl hockeyn bra mycket tyngre på många sätt?
– Herre gud ja. Där finns en annan kultur. Det var ett lätt val för mig. Färjestad erbjöd mig lägenhet och mat. I laget fanns dessutom sex landslagsbackar och i mål stod Pekka Lindmark. Större kunde det inte bli för en 16-åring 1983. Jag flyttade de tio milen hemifrån och ångrade mig aldrig.
1986 och 1988 vann Bosse SM-guld för Färjestad och innan det hade han faktiskt chansen att testa på livet i Nordamerika. Han draftades av Detroit och erbjöds att inleda med ett tvåveckorskontrakt.
– Jag minns hus klubbdirektören Olle Öst skakade på huvudet och sa åt mig: ”Det är inte lönt. De kommer att slå ihjäl dig!”.
– Han menade att jag skulle placeras i farmarklubben direkt och på den tiden innebar det bara en enda sak; att åka ut och slåss. För mig som en mer listig spelare, en lirare, så passade det illa. Så jag blev hemma. Ännu idag kan jag nog ångra lite att jag inte tog den utmaningen, menar Bosse.
Inom kort kan hans son Mattias ställas inför en liknande utmaning. Välja proffslivet i Europa eller den trygga hemmamiljön?
– Om det blir så en dag så får Mattias avgöra själv.
Men mer om det senare…
Inför säsongen 1988/1989 lockades Bosse Svanberg till Skåne och Percy Nilssons lagbygge. Då befann sig klubben i division ett. Två år senare var laget i högsta serien och resten, ja det vet ni.
– Mitt största ögonblick som idrottare? Tveklöst SM-guldet 1992. Jag arbetar fortfarande i klubben med sponsorträffar och en del annat. Annars håller jag igång fysiken bra genom mitt jobb som brandman.
Hur gick resonemanget kring ditt yrkesval?
– När jag kom till Malmö ville de att man skulle ha ett dagtidsjobb och de styrde upp massa alternativ. Inte så mycket passade mig. Fastighetsmäklare var aktuellt en gång, men det sket sig. Ett tag var det nära att jag sökte in till Polishögskolan i Stockholm för att börja spela hockey i AIK. Men det var en förbannad tur att det inte blev så.
För att det är så illa att bli polis?
– Nej nej. Men att spela hockey i AIK…
Under en lagresa satt Bosse och tittade på friidrott på TV. Finnkampen. Och bland trestegsdamerna fanns en dam som hette Christina Funke.
– Jag reagerade direkt på henne och tyckte plötsligt att friidrott var trevligt att se på. Sedan fick jag reda på att hon tävlade för MAI och jobbade på en Statoilmack på Bellevue. Så det slutade med att jag åkte dit och tankade flera gånger i veckan. Eller rättare sagt, bad henne tanka åt mig. Sådana komplicerade saker låtsades jag inte kunna själv…
Kärlekssagan inleddes alltså med envetet flörtande vid den 95-oktaniga Statoilpumpen. Fem-sex år senare fick de en son. Mattias.
Framavlad av en fotbollsbegåvad hockeyhjälte samt en mångfacetterad elitfriidrottare välkomnades Mattias tidigt in i idrottens värld.
– När jag var fyra började jag att spela fotboll. Jag har alltid älskat den sporten, men även prövat en del annat, förklarar Mattias.
Som hockey och friidrott möjligtvis…?
– Haha, ja precis. Jag spelade center i Limhamn och trivdes med det och har även provat på sprint, längd- och höjdhopp i friidrott. Men fotbollen har alltid varit nummer ett.
Blöder det i det faderliga hockeyhjärta, Bosse?
– Inte alls. Jag gläder mig enbart.
Mattias framfart på fotbollsplanen har varit anmärkningsvärd. Som 16-åring lyftes han redan i somras in i MFF:s A-trupp för första gången – inför Djurgårdens bortamatch. Efter det har han varit med i truppen vid ytterligare fem-sex tillfällen. Mest för att se och lära, men han har visat prov på utomordentliga kvaliteter i U21-laget.
”Han är väl någon av de bästa jag sett på den här nivån” sa Åge Hareide inför MFF:s beslut att plocka upp honom i truppen. Efter det att Mattias avslutat grundskolan och årskurs nio.
– Nu pluggar jag samhälle, men missar en hel del lektioner. A-laget tränar ju 10.30 på vardagar, så jag försöker plugga in så mycket det går på annat sätt.
Men utbildningen kommer inte i första rummet. Istället fyller han ut träningsdosen i MFF med egen personlig träning.
– Jag tar med mig en boll och springer ner till Hyllie IP. Där tränar jag teknik, tillslag och löpning med boll, bland annat.
Pappa Bosse flikar in.
– Träningsdosen som Mattias har är så extremt mycket högre än vad jag hade i hans ålder. Det går inte att jämföra.
Vad har ni gemensamt som atleter då?
– Viljan. Någon klok människa sa att det viktigaste är inte att vinna – utan viljan att vinna. Och den har vi båda. Mattias tar förluster hårt. Han är inte direkt nöjd när han spelar Youth League mot Donetsk och får 5-5 som resultat.
Hur mycket av den viljan tror du finns medfött i hans dna?
– Säkert en hel del. Genetiken spelar säkert en stor roll, det tror jag. Jag ser mycket av mig själv i honom. Mattias har viljan, men även spelsinnet och fallenheten för tekniken. Saker som präglade mig som hockeyspelare.
Under 2017 väntar fortsatt gymnasiestuderande med satsning på en elitkarriär i skolan. Både far och son anser att fotbollen är det som ska prioriteras.
– Chansen att bygga en fotbollskarriär får jag bara en gång. Studera kan jag göra senare i livet, säger Mattias.
Pappa Bosse håller med.
Men många andra fotbollsföräldrar tycker säkert att det är viktigt att ha en utbildning att stå på?
– Ja, men jag är inte orolig för Mattias. Den chansen försvinner ju inte.
Snart kan Mattias stå där, som många andra unga svenska fotbollstalanger, med ett kontrakterbjudande från någon utländsk klubb. Frågan är om 16-åringen då väljer samma ”trygga” väg som pappa Bosse.
– Jag har ingen panik. Jag älskar att vara i Malmö FF, säger Mattias själv.
Men om, säg en klubb som Heerenveen, kommer med ett fett kontrakt till sommaren?
– Äsch. Då tror jag att det är bättre för Mattias att stanna i MFF. Åtminstone om det är en sådan klubb, säger Bosse med en fnysning.
Mattias. Hur mycket lägger sig farsan i egentligen?
– Inte så mycket ändå. Han kommer med en del tips då och då, en del fula knep med motståndarna och hur man blir kompis med domaren, men mer är det faktiskt inte. Jag känner att besluten är mina egna och att familjen stöttar mig. Varför ska jag flytta någonstans mot gratis käk och boende när jag kan bo kvar hemma o träna med MFF?
För äventyret?
– Nä tack. Det är lugnt.
Vad har du för drömmar då?
– Bara att bli så bra som möjligt.
Äh, lägg av nu. Vilka är dina stora drömklubbar?
– Jag har faktiskt ingen speciell. Tidigare var det Chelsea, men har de blivit så kassa.
Beskriv dig själv som fotbollsspelare?
– En offensiv innermittfältare som vill ha mycket boll och som älskar att träna. Jag har bestämt mig för att ge fotbollen en ärlig chans. Vad det leder till får vi se helt enkelt.
Fakta
Bo Svanberg och Mattias Svanberg
Födda: 1967 respektive 1999.
Bor: I Limhamn
Yrken: Brandman/pensionerat hockeyproffs respektive student/fotbollsspelare
Talanger: Fotboll och hockey
Gemensamma meriter: Tog steget till elitsatsning vid 16 års åldern
Gemensamt familjeöverhuvud: ”Stina” Funke
Gemensamt karaktärsdrag: Vinnarskallen
Gemensam födelsedag: 5 januari
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se