FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Mesta och bästa mästarna

Ett nytt SM-guld och kanske det allra tyngsta.

För nu har MFF 19, ett mer än IFK Göteborg och mest i Sverige.

Flest seriesegrar, ledning i den allsvenska maratontabellen, flest cup-guld – även om den färskaste meriten där är antik – och en Europacupfinal hade klubben redan.

Och nu kom alltså det 19:e guldet. På en idrottsplats med ett hemmalag med gula tröjor och gulvita halsdukar kring supporterhalsarna. Eric Persson ler i sin himmel…

Lite grann ska MFF tacka Elfsborg som vann över IFK Norrköping och nu har sju segrar av sju möjliga mot Peking hemma på Borås Arena. Så särskilt överraskande var det inte.

Men mest, ja nästan helt och hållet ska MFF tacka sig självt. Skador och avstängningar har plågat laget den senaste tiden och mot Falkenbergs FF satt det två 18-åringar och en 16-åring som aldrig spelat en allsvensk minut och för någon månad sedan inte ens var påtänkta att vara i närheten av en allsvensk trupp på bänken. Men mest av allt, på planen sprang en 17-åring och glänste. Mattias Svanberg är givetvis en gigantisk talang som på onsdagskvällen till och med var mogen att vara med och avgöra en guldstrid.

Kaptenen och kungen Markus Rosenberg kunde inte spela. Men då klev Svanberg och Berget fram och byggde på MFF:s guldberg!

Och segern blev bergsäker.

Mattias Svanbergs rusch innan 1-0 och hans 2-0-nummer kommer att lyftas fram. Överallt! Men glöm inte Jo Inge Berget. Hans jobb, löpningar och klokhet gjorde tillsammans med Svanbergs entusiasm, smartness och kvalitet att det var ett helt annat MFF än mot Östersunds FK. Då kom MFF till spel med ett helt mittfält och anfall utan en enda spelare som ville löpa, eller kunde löpa, i djupled. Berget var avstängd mot ÖFK, men med facit i hand borde naturligtvis Mattias Svanberg ha spelat redan då.

Tabellen talar ett tydligt språk.

MFF är ett värdigt mästarlag, lätt bäst i serien.

Trots ett par djupdykningar har MFF tagit väldigt många poäng, så många att ingen av konkurrenterna i längden klarat att hänga med. Det poängsnittet ska inte gå att matcha. Just nu ligger det på 2,25.

Att MFF bara förlorat mot lag långt nere i tabellen vägrar jag tro är en tillfällighet. Det måste ha med inställning och fokus att göra. Ibland kan det kanske bli lite för kaxigt och nonchalant. Men strunt i det nu. Mot Falkenbergs FF var det knivskarp skärpa från den första minuten och så länge det behövdes.

Jag ska inte gå in på mer individuell kritik. Det sparar jag.

Men en sak måste jag bara ha med. Andreas Vindheim gjorde det igen, släppte bollen och såg till att en lagkamrat kunde göra mål – i det här fallet Mattias Svanberg – istället. Lysande och Vindheim kommer att få ett skadefritt och fantastiskt 2017.

För Falkenbergs FF var det adjö till Allsvenskan. Innan matchen var jag borta och tittade till den nya arenan som håller på att byggas ett par hundra meter från den som 3000 MFF-supportrar idag fick jubla skallen i bitar på. Den nya blir fin och med gräs. Inte plast. Det är bara att önska FFF lycka till i ambitionen att komma tillbaka till finrummet.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close