Nyheter

Kuhn öppnar för enstaka 3-5-2-matcher

MFF-tränaren Allan Kuhn ser redan fram mot en försäsong där han kan vara med och i ännu högre grad sätta sin prägel på laget.

_ Det blir ju den första truppen jag är med om att sätta. Truppen 2016 var nästan fastställd när jag kom. Nu ska det bli roligt att tillsammans med Daniel Andersson få jobba med den biten också.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga när ni ska avgöra vilka spelare ni ska satsa på?

_ Att man är van att vinna, van att ge allt. Men också självklart hur de passar i vårt sätt att spela. Vad ska vi göra nästa säsong?  Jag vill gärna ha en variation i spelsättet vi redan har, i hur vi spelar upp bollen bakifrån.

_ Eftersom vi åkte ur cupen mot Landskrona BoIS får vi nu hur mycket tid på oss som helst att jobba med fler sätt att variera oss. Det har jag ju märkt att under själva säsongen finns det nästan ingen tid alls, varje gång det är uppehåll är massor med spelare iväg med landslagen. Ibland vill man ha möjligheten att säga att nu tränar vi de här detaljerna. Men det går inte. Under försäsongen får vi hur mycket tid på oss som helst. Vi behöver fler sätt att spela till en Champions League-säsong. Det gäller att hitta rätt taktik för att vinna matcher, det är det fotboll går ut på.

_ Jag vill att vi ska vara svårlästa så att laget vi spelar mot inte riktigt vet vad de ska vänta sig. Jag tycker att det Pochettino gör i Tottenham är intressant och har sneglat lite mot det, även Liverpool.

När du säger olika sätt att bygga upp spelet, är det inom ett 4-4-2 eller kan du tänka dig andra sätt att ställa upp laget också?

_ I grunden i ett 4-4-2. Men jag tycker även att det det Rikard Norling har gjort i AIK är spännande. Det kommer mycket från Juventus och Italiens landslag, det kan vi se. Det är bra att det kommer olika sätt att spela på, det utmanar det taktiska som vi tränare gillar.

Du kan alltså se ett MFF med trebackslinje?

_ Det kan gott hända, i några matcher. Men jag tror på att om spelarna får en stabilitet i ett 4-4-2 och man har olika uppspelsmöjligheter inom det systemet får man en trygghet i truppen som är viktigare än att bara göra om. Och efter Norling ändrade har han ju fortsatt att spela 3-5-2. Fast i enstaka matcher om vi har tre kloka och friska mittförsvarare som passar i ett 3-5-2 kan vi använda oss av den taktiken.

_ Vi har redan gjort det mot slutet mot AIK och IFK Norrköping när vi skulle säkra segern. Man får några bra vinklar i 3-5-2. Men jag tycker också att om vi väljer vingbackar som är defensiva får vi svårt att komma fram.

På bortaplan i Europaspelet borde det kanske passa bättre?

_ Precis. Defensivt kan jag se många bra faktorer. Men offensivt, när man ska forcera blir det svårt. Jag tycker att det märks när det danska landslaget med Hareide försökt spela så.

Efter SM-guldet har dansk media varit snabba att påpeka att Allan Kuhn är något så ovanligt som en dansk tränare som vunnit något i utlandet. Kanske till och med den enda på klubblagsnivån?

_ De tycker att det är roligt att det kunde hända. Jag tror att Morten Olsen vann med Ajax en gång, annars är jag de ende dansken som vunnit utomlands som klubblagstränare.

Vad kan det bero på?

_ Kanske att svenska tränare vågar ge sig ut mycket mer, medan vi stannar i vår ankdamm och har det mysigt. Eller att jag är från Bornholm och är halvsvensk…

Ole Törner

161027 Malmš FFs trŠnare Allan Kuhn jublar under firandet av Malmš FFs SM-guld pŒ Swedbank arena den 27 oktober 2016 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT /
Allan Kuhn och hela laget hyllades på Swedbank stadion efter SM-guldet. Cirka 2000 supportrar var på plats. Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close