FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

Fel läge att möta Gefle

Sju spelare borta som alla kan sägas vara startspelare måste nästan vara något slags rekord.

Det är med det utgångsläget MFF ska försöka vinna i Gävle.

Lägg till att det bara är några dagar sedan som MFF nådde målet, vann i Falkenberg, säkrade guldet och översköljdes av all glädje och firande ett guld innebär. Svårt att tända om är bara förnamnet.

Dessutom är Gefle IF mästare i något annat; att klara sig kvar mot alla odds i slutomgångarna. Det finns inget annat lag i svensk fotbolls historia som så många år på raken legat så långt ner i tabellen och ständigt klarat sig kvar.

Titta bara på de fyra senaste omgångarna.

Mot Elfsborg kvitterade Gefle IF till 2-2 fyra minuter in på tilläggstiden.

Mot IFK Göteborg kvitterade Gefle IF till 3-3 tre minuter in på tilläggstiden.

Mot GIF Sundsvall kom Gefle IF igen från underläge och kvitterade till slutresultatet 1-1.

Mot Kalmar FF vann Gefle IF med 1-0.

I år var läget värre än någonsin. Fast ska något lag klara det heter det Gefle IF.

MFF kommer givetvis att ge allt för att vinna. Poängrekordet i Allsvenskan med 16 lag är fortfarande inom räckhåll. Mot Falkenbergs FF – och tidigare – visade MFF också att laget klarar att prestera bra även när många är borta.

Jag undrar dessutom om det i det här läget inte till och med kan vara en fördel att de rutinerade, mest meriterade spelarna måste ersättas. Just nu ett par dagar efter ett guld är det inte alls säkert att bäst också är mest effektivt.

De unga och de som inte fått spela så mycket har mest att bevisa och brinna för.

Franz Brorsson har en svit med 14 starter och två inhopp som gett 15 vinster och en oavgjord att kämpa för. Mattias Svanberg rider på en våg av entusiasm. Andreas Vindheim har en grym form och fart med boll och hade jag tagit ut laget hade jag startat med honom. Och så vidare…

De som saknas är Markus Rosenberg, Anders Christiansen, Johan Wiland, Enock Kofi Adu, Rasmus Bengtsson, Magnus Wolff Eikrem och Behrang Safari. Adu blev sjuk strax innan truppen åkte upp till Gävle från Sturups flygplats och Safari vilas eftersom han har blessyrer lite varstans, är sliten och mår bäst av att slippa Gävleresan. Övriga är skadade. Rasmus Bengtsson har spelat länge med en söndrig menisk, nu finns det ingen anledning att vänta med operationen.

Så här tror jag att MFF ställer upp:

Fredrik Andersson – Anton Tinnerholm, Kari Arnason, Franz Brorsson, Pa Konate – Andreas Vindheim/Yoshimar Yotun, Oscar Lewicki, Erdal Rakip, Mattias Svanberg – Alexander Jeremejeff, Jo Inge Berget.

Berget blir nyckeln med sitt driv och eviga jobb.

Och MFF ska kunna vinna ändå. Men lätt? Glöm det.

Helsingborgs IF-kopplingen tycker jag ärligt talat bara är tramsig.

1.) MFF kommer att ge allt.

2.) HIF i Allsvenskan är bättre för MFF än HIF utanför Allsvenskan.

Och det viktigaste:

3.) Jag fattar inte att HIF när laget har allt i egna händer lägger fokus på andra lags matcher. Inte i ett läge där det räcker att besegra redan avsågade Falkenbergs FF. Då måste ju 100 procent fokus ligga på det. Att ens fundera över om man ska få hjälp av MFF eller av Östersunds FK, som Gefle möter i sista matchen, stör ju bara.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close