Nyheter

Måns ska få IK Lågan att flamma upp

Måns Pedersen är en välkänd handbollsmatador i Mellanskåne. Dels som spelare (mestadels i H65 Höör) men även som hjälptränare till H65:s herrar och damer.
Samtidigt är det Lågan som är hans moderklubb och det är i Hörbyföreningen som 36-åringen nu skapat sig nya förutsättningar att stärka sporten – och föreningslivet.
– Tänk att en lös idé på en middag under en Kielresa kunde bli verklighet och göra skillnad i samhället, säger Måns.

Förra säsongen var Måns Pedersen ansvarig för H65:s juniorer. Men livet, inte minst som småbarnsförälder, satte in en armbåge i bröstet på honom med jämna mellanrum. Saker och ting gick inte ihop.
– Det kändes som att jag hela tiden gav mig iväg för att träna andras ungar, samtidigt som jag lämnade mina egna barn hemma. Det kan vara kul att jobba ideellt, men det tog mycket tid från familjen.
Så Måns funderade fram en lösning som skulle kunna passa honom.

– Jag bor i Ludvigsborg mitt mellan Höör och Hörby och kan både H65 och Lågan väldigt väl. Oavsett förening tänkte jag att man borde ha en förening som har en person inställd som ren ungdomstränare. Någon som kan se till att det finns en röd tråd från knattar till A-lag när det gäller sätt att tänka handboll. Lågan passade egentligen bättre eftersom det är en förening som sätter ungdomsverksamheten tydligt först. I Höör finns ett elittänk i och med damlagets framgångar – vilket är nyttigt även för alla tjejer som spelar handboll i Lågan. Vill de satsa på en elitkarriär finns det ju ett lag väldigt nära…

Så Måns “pitchade” sin idé för Anders Nilsson, ordförande i Lågan, under en handbollsresa till Kiel. Det var för två år sedan.
– Jag lade fram ett förslag som byggde på att sponsorerna borde vara intresserade av att skapa en sådan tjänst i föreningen. Vi har valt att alla det föreningsutvecklare och målsättningen är till skillnad från arbetsbeskrivningen väldigt konkret: nämligen att öka medlemsantalet i föreningen. Lågan brukade vara en väldigt stor och familjär förening med ett lag i varje ålderskategori, men nu har det tunnat ut betydligt. Så är det naturligtvis inom många andra föreningar inom dem flesta idrotter, men delvis beror det på att man inte arbetar tillräckligt aktiv med rekrytering. Det finns helt enkelt inte resurser till det.

Anders Nilsson tände till på idén och insåg att är det någon som ska jobba med just detta i lågan så var det personen ifråga som kom med idén. Alltså Måns.
– Det dröjde bara någon vecka innan han hörde av sig och ville sy ihop det, men där och då fungerade det inte att kombinera med mitt jobb. I somras kom han igen och nu ser min civila situation annorlunda ut eftersom jag studerar till VVS-montör, rörmokare alltså. Nu fungerade det så vi drog igång med en tjänst där jag jobbat tio timmar i veckan.
Med vad, exakt?
– På ett sätt handlar det om att ge de tränare som redan finns bättre förutsättningar att utveckla sina respektive lag. Att vara ensam med en grupp på 20-25 ungar är inte enkelt. är man två blir träningarna mycket effektivare och det blir fler tillfällen att hjälpa enskilda individer med småsaker – som annars inte hunnits med. Så det blir högra kvalitet på träningarna.

– En annan grej är klasshandbollen som vi dragit igång i samarbete med skolorna i kommunen. Från förskola till årskurs tre erbjuder vi en introducering i handbollen som förhoppningsvis leder barnen till Lågan. Och om det inte blir just handboll så är det en dörr in i föreningslivet – och det är det sistnämnda som är det viktigaste. Fler barn i idrottsföreningar är vårat sätt att bidra till ett bättre samhälle – och det är väl just den biten som jag tror tilltalar sponsorerna som möjliggjort min tjänst, menar Måns.
I höst kommer Lågan, genom Måns och Magnus Ivarsson som tillsammans är ledare för A-laget, att träffa barn i Östraby, Svenköp och Långaröd. Småorter med skolidrottssalar där det nu kommer ges tillfälle att prova på handboll.

Knattarna ska få testa på att spela handboll i tidig ålder.
Knattarna ska få testa på att spela handboll i tidig ålder.

– Normalt sett är det få ungdomar ute på landet som spelar handboll, nu kan vi ge dem att få chansen att pröva på handboll i ung ålder. Visserligen har vi bara samarbetat med kommunens skolor sedan augusti, men responsen från både elever och lärare har varit väldigt positiv.
På tal om att träna handbollsspelare. Är det något du kan tänka dig att satsa fullt ut på en dag?
– Njae, jag tror nog inte det. Det är barn och ungdomar som jag brinner för.
Hur går det med Lågans A-lag då?
– Hehe… Vi kom igång sent och ligger säkert tre månader efter med laget jämfört med konkurrenterna i division två. Dessutom har vi åkt på en del skador. Men kommer att plocka många poäng till våren. Det skulle inte förvåna om vi fyller hallen på 500 personer då igen. Handbollen håller på att växa sig större igen i Hörby, men vi börjar, som alltid, med ungdomssektionen, säger Måns Pedersen.
Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close