skanesport_desktop-panorama-1

HandbollNyheter

Kvaldags i Lund för det ”nya” landsaget

På torsdag, kl. 19.15, inleder Sveriges herrlandslag kvalet till EM i Kroatien 12-28 januari 2018. Premiärmotståndare i Sparbanken Skåne Arena i Lund är Montenegro och matchen ingår i första omgången av totalt sex som skall spelas fram till 18 juni 2017.

Här är förutsättningarna:
Redan på lördag, 5 november kl. 18.00, väntar Slovakien på bortaplan i Kosice i andra omgången. Och i maj 2017 väntar dubbelmöten mot Ryssland.
EM-turneringen 2018 avgörs i Split, Varazdin, Porec och Zagreb och består av 16 lag. Bara ett är direktkvalificerat, värdlandet Kroatien. De övriga femton utses via det kval som nu inleds. De två bästa lagen i varje grupp kvalificerar sig till EM, plus den bästa trean.

Matchen blir den första för den nya förbundskaptenen Kristján Andrésson. Det kan också bli det första framträdande för LUGI:s debutant Simon Jeppsson. Blågul debut på hemmaplan – det skulle nog sitta fint… Fån övriga skånska klubbar finns IFK Kristianstads Albin lagergren och Jerry Tollbring med.

EM 2018 det sista med 16 lag
EM i Kroatien januari 2018 är det sista med bara 16 lag. Från med EM 2020, som arrangeras gemensamt av Sverige, Norge och Österrike gäller ett nytt koncept med 24 deltagande lag och med ett helt nytt kvalsystem i tre olika steg. Fyra nationer är direktkvalificerade, Sverige, Norge och Österrike som arrangörsland samt de kommande europamästarna år 2018.

Sverige och Montenegro har genom åren mötts sju gånger. Sverige har vunnit sex och Montenegro en. Den sammanlagda målskillnaden är 199-170 i svensk favör. Senaste gången länderna möttes var i EM i Danmark januari 2014, i gruppspelets första omgång då Sverige vann med 28–21.

För Montenegrotruppen har det redan utspelat sig en hel del drama. På landslagets samling attackerades förbundskaptenen Ljubomir Obradovic av den petade stjärnan Stevan Vujovic och händelsen polisanmäldes. Det har lett till att Obradovic hoppat av sitt uppdrag och att laget istället leds av Milorad Davidovic och Peter Kapisoda. Läs mer om händelsen här.

Sveriges trupp till EM-kvalets första omgångar:
Målvakter:
Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 56 A-landskamper/0 mål
Mikael Aggefors, Ålborg Håndbold,  7/0
Vänstersex:
Jonas Källman, Pick Szeged, 218/636
Jerry Tollbring, IFK Kristianstad, 10/37
Vänsternio:
Viktor Östlund, Tvis Holstebro, 36/94
Lukas Nilsson, THW Kiel, 24/67
Simon Jeppsson, Lugi HF, debutant
Mittnio:
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 32/98
Jesper Konradsson, Alingsås HK, 25/29
Högernio:
Johan Jakobsson, SG Flensburg-Handewitt, 111/242
Albin Lagergren, IFK Kristianstad, 5/7
Högersex:
Niclas Ekberg, THW Kiel, 135/544
Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 83/149
Mittsex:
Jesper Nielsen, Paris SG, 73/87
Fredric Pettersson, Fenix Toulouse,  9/18
Max Darj, Alingsås HK, 5/7

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close