Chippen slutar som förbundskapten
Thomas von Scheele har sagt upp sin tjänst som förbundskapten i bordtennis.
Den Malmöbaserade före detta elitspelaren förberedde och coachade Matilda Ekholm och Li Fen i OS i Rio, men EM i Budapest i oktober blev hans sista mästerskap.
_ Jag meddelade spelarna att jag skulle sluta och då hade jag redan passerat datumet då jag skulle anmäla om jag ville förlänga mitt kontrakt som går ut den 1 januari, berättar Thomas ”Chippen” von Scheele.
I praktiken har han redan slutat och när Sverige i tisdags kvalade till EM 2017 mot Ungern i Köping var det förre MFF-guldtränaren Hu Wei Xin som var på plats som tillfällig ersättare. Tjänsten är utlyst och det finns många sökande.
_ Jag plockade ut alla mina komp- och semesterdagar och när de är slut kommer jag att vara pappaledig resten av tiden på kontraktet. Jag tyckte att det var bäst att göra så när jag väl hade bestämt mig, berättar Thomas von Scheele.
Förutom att vara förbundskapten för damseniorerna har Thomas von Scheele jobbat som kapten för herrjuniorerna och pojkkadetterna och det var egentligen som talangutvecklare han kom in i coach-rollen.
_ Jag brinner fortfarande mest för att utveckla unga spelare. Att det förändrades på vägen är ett skäl till att jag väljer att ta det här steget.
_ Ett annat är att jag efter att ha vidareutbildat mig som ledare och coach upptäckte att jag ville prioritera andra saker än de som bordtennisförbundet lade vikt på. Vi är helt enkelt inte riktigt överens om inriktningen. Sånt händer och då är det lika bra att ta konsekvenserna. På utbildningen satt jag med chefer på Volvo och stora företag och upptäckte att mycket av det som lärdes ut kom från idrotten. Men det som en gång var bra med idrottscoachning och ledarskap och som andra alltså tagit efter har idrotten själv inte hållit fast vid.
Thomas von Scheele betonar att det är mycket svårt att kort förklara vad han menar, men ger två konkreta exempel på problem inom pingisutbildningen och som även finns inom andra idrotter.
_ Föräldrainflytandet har blivit alldeles för stort! Jag förstår att i små sporter där de får ställa upp med mycket egna resurser vill de också vara med och bestämma. Men det blir inte bra och då måste ledargruppen i idrotten vara väldigt stark, stötta varandra och hålla fast vid grundidéerna.
_ En annan sak jag har svårt för är kortsiktigheten. Alla vill se snabba resultat, från föräldrar till sponsorer. Men för mig är all utbildning och utveckling långsiktig och för att någon ska bli bra måste man jobba brett med många talanger. Konkurrensen är så väldigt mycket hårdare idag. Om man förr var bra som 17-18-åring blev man ofta det som senior också. Nu är bredden på senioreliten oerhört mycket större och det finns så många flera seniorer talangerna måste passera för att bli en stjärna. Tyvärr är det även så att många pratar om långsiktighet utan att det riktigt märks i verksamheten, påpekar Thomas von Scheele.
Vad han ska syssla med efter pappaledigheten vet han inte. Det kan bli bordtennis, men det kan också bli något helt annat.
_ Man kan säga att jag kastar mig ut i det stora okända. Jag har aldrig varit utanför bordtennisbubblan utan har jobbat först som spelare och sedan i olika roller hos förbundet. Jag är mitt upp i en tankeprocess och vet inte var den slutar, konstaterar han.
Ole Törner