Nyheter

Fredrik Andersson: Wiland är bäst i Allsvenskan

När Johan Wiland skadade sig i Falkenberg fick Fredrik Andersson kliva in och ersätta.

Då fick han vara med och säkra både klubbens SM-guld och sin egen medalj. Det är ju bara spelarna som varit inne på planen i någon av årets allsvenska matcher som kan belönas med en sådan. Och medan Wiland kurerar sitt ledband är Fredrik Andersson plötsligt förstemålvakt när guldet ska firas.

_ Jag har inte varit i närheten av något sånt tidigare, att få vara med och fira ett guld inför fullsatta läktare. Förhoppningsvis kan vi bjuda publiken på en bra match och en seger också. Det gör allting så mycket bättre, säger Fredrik Andersson.

Han betonar dock att andremålvaktens speciella situation inneburit att han hade känt sig delaktig även om han inte fått spela en enda minut i Allsvenskan.

_ Som backup är du alltid med och alltid delaktig.

Senast mot Gefle IF var den 28-årige målvakten, som MFF hämtade i Örgryte IS, en av huvudpersonerna i målet som blev matchens enda och säkrade segern för det vilt kämpande bottenlaget.

Ett skott i stolpen studsade i ryggen på Fredrik och Dioh Williams störtade fram och tryckte in bollen. Innan den passerade mållinjen hade MFF:s inbytte U19-mittback Dennis Hadzikadunic chansen att få bort den, men han tappade balansen och misslyckades med rensningen.

_ Bollen träffade mig i ryggen två gånger och jag kan ju se p bilderna att det gick hur snabbt som helst, men när jag låg där kändes det som flera sekunder mellan träffarna. Jag tror dessutom att det är Dioh som kommer åt Dennis så att han snubbar till. Ett riktigt skitmål, men Gefle är rätt bra på att göra sådana.

Hur bittert var det?

_ Väldigt retfullt! Samtidigt var det ren otur och inget man kan göra något åt. Det är trots allt värre att släppa in mål efter ett misstag.

_ Det var faktiskt det andra målet jag släppt in efter att ha fått bollen i ryggen vid en stolpträff bakom mig. Första gången var med ÖIS i en träningsmatch mo Elfsborg. Fast då var skottet mycket hårdare.

Ser du de här matcherna du får nu som en chans att visa upp dig?

_ Jag ser det inte riktigt så. Det är väldigt svårt att avgöra hur bra en målvakt är efter bara ett par matcher. Därför är det mycket viktigare för mig vad som sägs inom målvaktsgruppen vi har i MFF med Jonnie Fedel, Johan Wiland, Marko Johansson och mig själv. Vi utvärderar hela tiden, diskuterar allt och det är högt i tak. Vi säger vad vi tycker att de övriga gör bra och kritiserar också.

_ Det här samarbetet har gjort mig mycket bättre. I ett topplag måste du som målvakt också lära dig att hela tiden behålla fokus. Chanserna man får emot sig blir färre, men ofta större. Du kan stå sysslolös en hel match förutom på två frilägen. Men jag tar hellre det än att glänsa i en match där det kommer 20 farliga avslut och fyra av dem blir mål.

Vilka är Allsvenskans tre bästa målvakter?

_ Johan Wiland är etta. Egentligen är han tvåa också.

_ Näst bäst är Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborg och sedan tar jag min gamle kollega från ÖIS-tiden Peter Abrahamsson i BK Häcken. Han är en av Häckens absolut mest stabila spelare.

Ole Törner

161014 Malmš FFs mŒlvakt Fredrik Andersson under en fotbollstrŠning med Malmš FF den 14 april 2016 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35257
Fredrik Andersson har mitt i guldfirandet blivit MFF:s förstemålvakt medan Johan Wiland hoppar omkring på kryckor. Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close