Nyheter

Nytt MFF-samarbete i Oxie

MFF är inte bara elitfotboll. Med hjälp av alla de olika verksamheterna i MFF i samhället vill föreningen också vara en god kraft i Malmö och i samhället i stort.

Det senaste “benet” i MFF i samhället är ett samarbete mellan Oxievångsskolan, Polisen (lokalpolisområde söder), Räddningstjänsten, Malmö stad (stadsområdesförvaltning söder) och Malmö FF.

Idag körde man igång. Eleverna med idrottsinriktning på Oxievångsskolan samlades i Kombihallen på Stadionområdet för att genomföra ett träningspass, som bland andra Europacuphjälten från -79 Tommy Hansson och hans jobbarkompis från Räddningstjänsten och gamle lagkamrat från MFF Anders Olsson höll i.

fullsizerender-2

En gång i månaden sker samlingen hos MFF på Swedbank stadion och en gång de övriga tre veckorna på skolan i Oxie. Men det är inte själva fotbollsträningen som är huvudsaken.

_ Betoningen ligger på hälsa och friskvård plus att eleverna ska få träffa goda förebilder och ta intryck av dem, berättar Jan-Olov Kindvall, som är ansvarig för MFF i samhället.

_ Jag är jättestolt över att vi får vara med i det här samarbetet där vi ska skapa goda relationer, äta rätt, träna rätt och göra rätt val i livet. Det är också en fantastisk möjlighet för eleverna att träffa andra aktörer i samhället. Och det är skolans ansvar att samverka med samhället, säger Oxievångsskolans rektor Jenny Nyberg.

Lokalpolisområde Malmö Söder ser de fyra månadsträffarna som ett sätt att uppfylla sitt medborgarlöfte och Räddningstjänst Syd betonar att man inte bara sitter och väntar på att det ska börja brinna eller hända en olycka utan jobbar hårt för att vara med och öka den sociala tryggheten.

_ Vi försöker vara en del av samhället och vill verka i rollen som goda förebilder. Det här ger oss även en möjlighet att öka förankringen i Oxie där vi tidigare inte varit lika mycket som i flera andra stadsdelar. Bland annat ska vi informera om vad man kan göra för att undvika en olycka och vad man bör göra om det trots allt inträffar en sådan, säger Mattias Karlsson från Räddningstjänsten Syd.

Polisen kommer att vara på plats på lektionerna med två supporterpoliser eller områdespoliser. På den första träffen var till exempel supporterpolisen Gorgin Shoai med och höll i träningen tillsammans med Tommy Hansson och Anders Olsson.

Hansson och Olsson är för övrigt med i samarbetet både som MFF-tränare – i akademin – och som anställda på Räddningstjänsten ute i Husie.

_ Det här gäller att hjälpa ungdomar att göra rätt val i livet och samtidigt ha roligt. En av polisens viktigaste uppgifter är det förebyggande arbetet och för oss är det betydelsefullt att få med alla aktörer i samhället. Dessutom är det ett stort plus att Sveriges och kanske Nordens bästa förening MFF samverkar med oss, konstaterar Zoran Markovic, kommunpolis i lokalpolisområde Malmö Söder.

Alla de inblandade betonar också att det inte är fråga om något projekt.

Det finns inget slutdatum utan samarbetet kommer att löpa på år från år. Nu startar man med Oxievångseleverna med idrottsinriktning i årskurs 7. Nästa år kommer nya elever i årskurs 7 till samtidigt som de gamla gör samma sak som nu, fast i årskurs 8.

Ole Törner

img_1562

Relaterade artiklar

Back to top button
Close