Nyheter

Efter nyår öppnar MFF-museet för besök

I januari blir det möjligt för allmänheten att göra spontana besök i det MFF-museum som Staffan Tapper, Hans Zielinski och MFF i samhället-chefen Jan Olov Kindvall byggt upp.

_ Mitten av januari har vi sagt. Än så länge får tidpunkten bli lite preliminär, men så har vi i alla fall planerat, berättar Staffan Tapper.

Många har redan sett stora delar av utställningen i samband med de mycket populära rundvandringarna Tapper och Zielinski hållit i. Montrarna och väggarna har dock hela tiden fyllts på i de stora långsmala lokalerna ovanför ståplatsläktaren.

Och det är något visst med att själv få gå runt och utan tidspress titta på exakt det som intresserar mest.

_ Vi tror och hoppas att det blir mycket populärt och rundvandringarna kommer vi inte att sluta med. De kör vi så länge vi orkar och så fort vi släpper ett nytt datum blir det fullbokat, betonar Staffan Tapper och Hans Zielinski.

Rundvandringarna innehåller dessutom mer än besöket på museet.

Staffan Tappers berättelser tillför en dimension och möjligheten att besöka omklädningsrum, spelargången, höra hymnen och allt annat ännu mer. Så spontanbesöken och rundvandringarna ska komplettera varandra.

img_1564-1

_ Intresset för MFF bara ökar och ökar, inte minst internationellt efter Champions League-åren. På somrarna är det alltid massor med turister ute och tittar på Swedbank stadion. Då är det givetvis perfekt om de även kan få komma upp och titta på museet och komplettera ett besök i shopen. Storlagen gör ju så, poängterar Staffan Tapper.

fullsizerender-5

Han och kollegan Hans Zielinski är även noga med att betona att det inte blir en statisk utställning. Tvärtom ska man ha möjligheten till tillfälliga utställningar bland de permanenta montrarna och tavlorna.

_ Vi kan ha far och son, bröder, målvakter i MFF-historien och givetvis en special om Bosse Larsson, säger Staffan Tapper.

_ Vi har också räknat ut att Egon “Todde” Jönsson vann 22 guld som spelare och lagledare. Elva SM-guld och elva cup-guld. Det är helt otroligt. Hans efterlevande har kvar allt och då även till exempel alla flaggor han fick för sina 22 landskamper, säger Hans Zielinski.

fullsizerender-6

_ På den tiden fick spelarna en liten miniatyrflagga varje gång de spelade landskamp. Min far Börje gjorde fyra landskamper – och sju mål – men de flaggorna är väck. Toddes släktingar har däremot kvar allt så det hade varit jätteroligt med en speciell Todde-utställning, fyller Staffan Tapper på.

img_1579-1

Utställningen är uppbyggd i lokalerna som Uefa vid Champions League krävde att få disponera för eget bruk och som man då i princip fick göra vad man ville med och MFF inte fick tillgång till. Det kan hända igen och då får utställningen tillfälligt magasineras och senare byggas upp igen.

img_1587-1

_ Om MFF går till Champions League igen och tjänar 200 miljoner ska jag personligen gå runt och tillsammans med de övriga ansvariga och packa ner allt med ett stort leende på läpparna, säger Staffan Tapper.

Fotnot. Bilderna visar en liten del av det som finns att se i museet. Medaljen är från det allra första SM-guldet 1943-44.

Ole Törner

img_1590-1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close