skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Nedslag: Björnen krossade Tomelilla

Aaaaaj!
– Ditt djävla as!
– Den största skådespelaren jag sett!
– Mörda honom!
Japp. Ni fattar. Ikväll var det handbollsderby mellan HK Björnen och Tomelilla.

“Det är inte som när Sjöbo och Tomelilla möts i fotboll. Där kunde det bli galen stämning ibland. Det här är en rätt snäll tillställning ju”.
Orden var min gamla kollega Johnny Nilssons, sportreporter på på Skånska Dagbladet.
Han är luttrad i dessa sammanhang.
Till skillnad från undertecknad.

Och för de flesta som inte kan sin Sjöbo-vs-Tomelilla-historia så var detta nog en påfallande fysisk tillställning.
Det symboliserade om inte annat av hemmalagets målvakt “Osten” som när laget ledde med 26-13 med två minuter kvar gick raka vägen ut till Tomelillas vänstersexa och lappade till honom. “Den största djävla skådespelaren jag sett” morrade han för att sedan bli utbytt av tränare Stefan larsson. Tyvärr lyckades inte reserven Thomas Larsson, i sitt vackra västmålvaktsställ hålla nollan.

27-14 slutade derbyt. Men vi tar det från början….
HK Björnen morrade till direkt från start och sprang upp i en 6-1-ledning efter en kvart. Tomelilla svarade med en timeout och med kylbalsam i svanken på nr Erik Nilsson. Det var minsann på tiden att någon ansvarig ledare gjorde något åt situationen – och gnuggade in Eriks övre stjärtparti – dessutom anmärkningsvärt kärleksfullt.
Visst visst. Det svarades för tekniska fel i parti och minut – men även härliga profiler.

HK Björnerns Tony Thelander är en personlig favorit och ett slags universalt praktexemplar på vad som symboliserar en mittsexa – svårflyttad som ett bergsmassiv. Björnens Albert Fjellström patenterade bakom-ryggen-pass var fullständigt oläsbara – inte minst för de egna lagkamraterna
Osten i mål sprudlade det energi kring. Men hur han fått sitt namn förblir en gåta. Tät som en parmesan och pålitlig som en grevé är han hur som helst.

Smälldes på gjorde det också! Så till den grad att det skakade i golvet när isterbukarna landade. Tomelillas målvakt Alfred Andersson, brorsa med Björnens Anton Andersson, knep ändå två straffar bara i första halvlek och såg till att den 48-årige gentlemannen och reserven Bengt Gunnarsson aldrig fick chansen att glänsa. Visserligen svor han på sitt försvar så att romdruckna pirater hade rodnat, men för Sjöbopubliken var det en vanlig fredagskväll.
Tomelillas Sebastian Mårtensson var hårdare, elakare och mindre resonabel än en parkeringsvakt i Malmö Innerstad, men fick inte sitt försvar att hålla ihop för det.

Med 12 sekunder kvar av första halvlek fick Björnens kommunikatör och spelgeni Micke Andersson en kroppstackling som skickade honom halvvägs till Kina. Högerfoten tog smällen illa, varpå en lagkamrat kom och försökte ta hand o vänsterfoten.
– Den andre! Den andre, skrek stackars Johansson, varpå domare Carina Åström klev in i handlingen och tejpade i ordning grejerna.

img_7110
9-2 efter 20 minuter blev till 15-6 i halvlek. Matchen var naturligtvis körd och på läktarna skrek “kamrater” till Tomelillas keeper att de skulle få ett jobbigt välkomnande på jobbet på måndag.

Men i dessa derbyn är resultatet inte det viktigaste. Det är att motståndarna spräcker fler blodkärl och ispåsar. Och på den punkten var det nog Tomelillas banditer som var mest nöjda med utfallet. tio utvisningar totalt var i underkant. Tomelilla fick sex av dessa. En elitdomare hade delat ut det dubbla och delat ut villkorliga domar om de haft befogenhet.
I tabellen tog HK Björnen ett stort kliv mot toppen. För Tomelilla, som tackade nej till sin division tre-plats inför den här säsongen, blir det till att bita ihop.

Betygen:

6 = Bosse Larsson-klass
5 = Världsklass
4 = Mycket bra
3 = Vi är nöjda
2 = Njaaa….
1 = Ålahueklass
0 = 031-klass

Underhållningen: 5
Det var bara att sätta sig bakom avbytarbänkarna och njuta. Svordomarna, hetsen, svetten, garven.

Korven: 5
Redigt kokt och serverad med Jonnys sötstarka senap. Monika och Julia i kiosken hade järnkoll.

img_7124

Dasset: 1
Mediumfräscht och med tydlig anstaltsaura. Urk.

Publiken: 4
271 personer skapade bra tryck, inte minst inklusive gänget som tryckte sina Carlsberg i kylan innan match. Det kunde ha varit 500, men tydligen hade Sjöbo IF någon lagfest. Björnen är för övrigt det största publiklaget i kommunen – ett division fyra-gäng!

Domarna: 4
Alexander Johnsson och Carina Åström var vääääldigt snälla i vissa situationer och lade ribban högt. Plusbetyg till Carina för sina medicinska insatser.

Datorn: 0
Sekretariatet hade IT-problem till en början. I matchrapporten står att läsa: “Datorn slocknade i första halvlek. Inga målgörare antecknade”.

Epatraktorerna: 3
Gjorde som förväntat snygga sladdar på den frusna parkeringsplatserna efter matchen. Det kan ha varit “riktiga” Volvo 240:s . osäker på det.

Fler bilder finns på vår instagram och twitter.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close