Handbollen i Göinge har fått nytt liv
Handbollen i Knislinge har länge fört en undanskymd tillvaro. Handbollsfebern i Kristianstad, två mil därifrån, har inte blivit den boost för orten som man hoppats.
Det kan däremot den nya hallen bli.
– Vi har fått ett stort lyft, säger Marcus Svensson, tävlingsansvarig i Göinge HK.
Föreningen bildades år 2010. Samarbetet med fotbollsklubben IFK Knislinge var inte optimalt. Handbollsfolket ville stå på egna ben. Ändå blev det svårt, för att inte säga omöjligt, att få till en ungdomssatsning och representationslag för herrar och damer.
Så byggdes Snapphanehallen. Och allt förändrades.
– Det är en väldigt fin och modern hall. Den lockar i sig folk till sig och även om vi delar den med sporter som tennis, fotboll, gymnastik, gympa och yoga, bland annat, så har vi fått ett stort lyft, säger Svensson.
Även folk utomsocknes har reagerat på Snapphanehallen.
– När LUGI nyligen var på plats med ett ungdomslag och spelade så var en av ledarna Emme Adebo, som även är verksamhetschef i Skånes Handbollsförbund. Han blev så imponerad att ha kort senare placerade en av förbundets temadagar i Knislinge, nu den 1 december. Någonting sådant hade aldrig inträffat i den gamla slitna hallen.
Göinge HK har även påbörjat ett nytt samarbete med skolorna. Genom att visa upp sporten på idrottslektionerna fick man det första året man anordnade handbollsskola i Snapphanehallen en enorm respons.
– År ett registrerades det 90 ungdomar i handbollsskolan. En fantastisk siffra som visserligen sjönk rejält till år två, men det har inneburit att vi nu hartre ungdomslag i föreningen och det i sig är ett måste för att få tillväxt och för att få ett större intresse. För några år sedan lånade vi in IFK Kristianstads maskot “Krutis” för att locka barn. Nu hoppas vi att sporten i sig och den fina allen ska vara skäl nog att vilja pröva på. Men vi behöver såklart fler handbollsspelare i föreningen. Barn som vuxna.
Samtidigt märker Marcus Svensson av de nya tiderna beträffande inställningen till föreningslivet – där ideella insatser så som hans blir allt mer sällsynta.
– Ibland viker man sig dubbel för att få folk att ställa upp för att kunna hålla igång ett ungdomslag. En del kommer och frågar vad man får betalt. Men vi är ingen sådan förening.
Gällande representationslagen så spelar de båda i de lägsta serierna, division tre för damer och division fyra för herrar.
– Att vi ens har ett damlag är jättekul. Det har föreningen inte haft på flera år. Det finns ingen spektakulär målsättning och alla, även de som aldrig spelat handboll förut, är välkomna att testa på – och spela matcher.
I premiären blev det förlust med 1-58 (!) mot Vinslöv och det följdes upp av storförlust även mot IFK Malmö.
– Resultaten är helt ovidkommande. Detta är en debutsäsong som går ut på att lära sig och förhoppningsvis håller de ut och bygger någonting för framtiden. Jag är väldigt glad att de här tjejerna ställer upp, säger Svensson.
Herrlaget inledde med förlust mot Kävlinge och kommer senast från bortaförlust mot HK Ysta kamraterna (Kim Jellram gjorde 13 mål, Marcus Svensson 14), men har däremellan hunnit med att besegra Tomelilla på hemmaplan med 33-25.
Rätt nyligen fick laget dessutom en målvakt från oväntat håll i form av 41-årige Musab Dawish.
– Han kom som flykting från Syrien och dök upp en dag för att titta på en träning. Det visade sig att han varit landslagsmålvakt en gång i tiden, så nu är det han som står i mål. Helt fantastiskt egentligen. Idrotten förbrödrar verkligen, avslutar Marcus Svensson.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se