HandbollHandbollsbloggen

031-klass av inkassogäng och Sjöboderby slutade på akuten


Något utav det tristaste som finns är när matcher avgörs via skrivbordshantering. Som nu när GUIF tappar poäng för att de på något lagligt sätt misslyckats med att registrera en av sina spelare ordentligt.

Och nu riskerar alltså LUGI att gå samma öde till mötes för att de inte registrerat sin målvakt Josip Cavar ordentligt efter värvningen från IFK Ystad.

Heder till Alingsås som inte nedlåter sig till lämna in en protest, som de förmodligen fått igenom – och därmed fått två poäng. “Såna här saker ska inte vara en fråga för lagen att sköta, det ska inte bli en massa anmälningar hit och dit” säger tränaren Mikael Franzén till Alingsås Tidning. 

Så tänkte inte Redbergslid.

Efter förlusten med åtta bollar mot GUIF framkom det att Eskilstunalaget missat att registrera tre spelare. RIK tog chansen att lämna in en protest inom loppet av 14 dagar. Och nu blir det skrivbordhantering som på sikt kan ge helt andra sportsliga öden än vad som skapats på handbollsplanen.

I mina ögon ynkligt av RIK att hoppas på poäng. Samtidigt… Vad ska man annars förvänta sig av ett gäng med ett inkassobolag som huvudsponsor. 031-klass indeed.

***

På tal om LUGI så är jag väldigt positivt överraskad av herrlaget. Obesegrat efter nio omgångar. Den såg jag inte komma.

Ett av poängtappen mot ärkejumbon IFK Ystad, den andra mot bottekollegan Karlskrona – den utvecklingen såg jag heller inte komma.

Med andra ord finns det stor anledning att ifrågasätta mina framtidsprofetior inom handbollsvärlden. Och LUGI påminner om Malmö FF på så sätt – man vinner mot topplagen och tappar poäng mot bottenlagen.

Glädjande är det hur som helst – att ett lag på elitnivå fortfarande kan komma långt genom att ha en stark sammansvetsad grupp. Visst, Simon Jeppsson leder skytteligan och ligger trea (!) i assistligan, men det är i högsta grad även fortfarande en lagspelare.

Och på tal om ligor. Den “ständige” andrekeepern Oscar Jensen ligger tvåa i målvaktsligan, bakom Nebojsa Simic, med 41-procentig räddningsprocent.

***

De kommande dagarna har vi två heta derbyn att se fram emot.

HK Malmö tar emot Ystad under tisdagen. IFK Kristianstad tar emot LUGI under onsdagen.

Hur det går?

Nja, med tanke på tidigare profetior borde jag hålla käft.

Så jag säger 29-29 och 30-28.

Märker ni förresten att jag har en utgång (ny rad) efter varje mening.

Det är visst så man ska skriva bloggar och krönikor.

Det har jag lärt mig av Jan-Peter på Kvällsprillan.

***

I SHE noterar jag förväntade segrar för LUGI mot Hellton och för H65 mot Boden samtidigt som Eslöv var chanslösa mot Skövde.

Den stora skrällen var naturligtvis att Västerås lapade till ett Champions League-svettigt Sävehof. Direkt dök snacket upp om att det kan vara riskabelt att kombinera Eurupacupspel med den egna ligan. Täta matcher och bla bla bla. Visset finns det relevans i det snacket, men man ska även komma ihåg att glappet mellan SHE-lagens toppar och Sävehofs dippar inte är speciellt stort. De dagar Partillegänget inte är helt hundra fokuserat – då finns definitivt chansen. Och SHE-tränarna pratar ju om att det spelas för få matcher i den serien. Deal with it.

I veckan är det H65 som ska kombinera SHE-spel med Europaresor. På onsdag väntar bortamatch mot Skara efter att i lördags ha besegrat Zuazo med 31-25 – och på lördag ska Höörlaget försöka avancera i Challenge Cup, en av numera tre europacuper för damer – tidigare var det fyra.

Sex måls försprång har laget. Men efter matchen satt tränare Ola Månsson med tom blick och deppade. Som när man smällt hela lönen den 26:e.

– Jag tror inte att det räcker, sa han rakt ut.

Månsson, med hundratals internationella matcher i ryggen, vet förstås om att det försprånget kan vara puts väck på tio minuter i en kokande arena där spanjorskorna har allt att vinna. H65 har varit ytterst nära att vända på större underlägen tidigare, bland annat ett åttamålsunderläge mot kroatiska Samobor. Man hade vänt på steken redan efter en dryg kvart, men lyckades inte vinna med åtta bollar till slut. Nu är man det jagade laget. Nu måste man visa karaktär. Nu kommer man ett bli synade ordentligt och då funkar det inte att sitta med par i treor.

Jag såg matchen i helgen och är en gnutta mer positiv lagd än Månsson beträffande chanserna till avancemang. Täta till i mittförsvaret, behåll kylan och ta aningen bättre till vara på kontringarna. Då ska det fixa sig. En och annan straffräddning (spanjorskorna gjorde 10/10 igår) skulle också hjälpa…

***

I Knislingehar handbollen fört en undanskymd tillvaro. Trots att man har Kristianstad runt knuten. Men nu kan man ha någonting positivt på gång.

HK Göinge har fått en ny hall som gett föreningen luft under vingarna – och en oväntad landslagsman i mål i herrarnas A-lag.

Och damlaget, det krigar på trots 1-58 (!) i första matchen. Ungdomssektionen växer.

Läs mer här.

***

Fredagens derby i Sjöbo mellan HK Björnen och Tomelilla blev som förväntat en god underhållning. Hemmalaget vann stort och redan i första halvlek tvingades två av spelarna lämna wo, varav den ene, Micke Johansson i Björnen, nyss mailade bilder från akuten på sin gipsade armbåge.

Min favorit i laget, målvakten “Osten”, svarade för ett underbart psykbryt i slutet av matchen när han vandrade ut på kanten och sänkte en Tomelillaspelare som “var den största skådespelaren han sett”.

Osten förresten, var ett smeknamn han fick under tiden i YIF. “Han släppte in för många skott mellan benen så juniorerna i laget sa att han var ihålig som en ost” berättar Björnens tränare och Ostens svärfar Stefan Larsson.

Det är intressant, och framför allt glädjande, att det kan komma 271 personer till en division fyra match. Det gör HK Björnen till kommunens största publiklag.

Fotbollen i Sjöbo kommun riskerar att försvinna helt. BW90:s satsning ser ut att kunna landa i en konkurs, och då är frågan om den enda planen tillåten för spel över division tre blir en potatisåker eller ett majsfält.

Läs reportaget från Sjöbo här.

***

Har DIN handbollsförening ett öde, en historia, en materialförvaltare, en kioskansvarig, en idiotisk kommunledning eller någonting annat som borde uppmärksammas redaktionellt.

Då ska ni maila till oss.

red@skanesport.se

Christoffer Ekmark

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close