IK PanternIK PanternIshockeyNyheter

Han leder juniorerna mot Allsvenskan

IK Pantern blir en allt mer modern förening ur aspekten att man har en röd tråd i spelsätt från juniorer till A-lagsspelare.

– Vi bygger en framtid med fler egna produkter i A-laget, säger Linus Karlsson, junioransvarig i klubben.

Panternhjärtat bultar starkt i Linus Karlssons bröstkorg. Spelarkarriären tog tidigt fart i Kirsebergs Ishall och än idag bor han ett hårdare slagskott från avbytarbåset – vid Värnhem.

– Jag spelade i Pantern tills jag var 16, då tog jag steget till Malmös J18-lag ett tag för att senare återvända till Pantern.

Du är bara 26 år. Vad hände med den aktiva karriären?

– Äsch, du vet. Jobb, sambo och hockey. Allt gick inte ihop så man fick börja prioritera om i livet. Jag driver ett måleriföretag med 25 anställda (Måleritjänst i Syd) och när man spelar division ett hockey som jag gjorde med Pantern så röker inte alla timmar till.

Lösningen, för att inte sluta cold turkey med ishockey, fick bli att bli tränare för ett gäng 14-åringar. Det i sig har utvecklat sig till att bli en postering som “junioransvarig”.

– Jag är ansvarig för J18 och J20-lagen. J20-laget kör jag mest själv. J18 har jag mycket bra hjälp med. Tio spelare i 18-årslaget spelar även i J20.

Hur ser det ut i lagen?

– J20-laget spelar i division ett vilket är den lägsta serien. Vi siktar på att komma tillbaka till J20 Elit och med 18-årslaget ser det bra ut. De spelar också i division ett, som i detta fall är en bra serie. Jag tror att vi där har ett lag att bygga någonting med.

Du är bara några år äldre än dina spelare. Hur fungerar det?

– Inga konstigheter alls. Om något så är det en fördel. Jag vet vad de går igenom och vet också hur det kan vara att ha en tränare som knappt kan åka skridskor. Även om jag lagt av skulle jag nog kunna snöra på mig skridskorna och ta en plats i J20-laget och vi har en bra dialog både på och utanför isen.

Man brukar prata om en röd tråd som knyter ihop lagen från U-sektion till representationslag. Finns det en sådan i Pantern?

– Ja, från P16 och uppåt. Där utgår man från samma spelidé. En playbox med tre korridorer och samma typer av uppspel/forechecking. Då blir det enklare att ta nästa steg från en grupp till en annan, förhoppningsvis hela vägen till seniornivå. Vi bygger en framtid med fler egna produkter i A-laget.

Kan du se att föreningen i sig utvecklats efter steget upp i Allsvenskan?

– Det är klart. Det var en häftig upplevelse att se Pantern slå AIK inför tusen personer och sedan ta steget upp. Men rent organisatoriskt är Pantern inte på Allsvensk nivå ännu. Vi har precis vant oss vid den här nivån, nu gäller det att fortsätta utvecklas.

Men du… Du lade ner spelarkarriären av tidsskäl. Och nu är du tränare för två (!) lag. Hur går det ihop?

– Det gör det inte, haha. Jag är mer i ishallen nu än tidigare, men det är en annan sak.

Och sambon är fortfarande lugn?

– Jadå. Hon visste nog vad som ingick när hon valde en hockeykille.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close