Nyheter

Bengts semlor högst på listan

Bagarmorgonar sedan 1958.

Eget konditori sedan 1973.

72 år gammal knådar Bengt Pettersson fortfarande degar – men nu på deltid och till IK Panternspelarnas stora glädje. Bengts Conditori i Staffanstorp är nämligen en av klubbens sponsorer.

Vila ögonen en sekund på IK Panternspelarnas matchtröjor. Där syns en kringla; symboliserandes Bengts Conditori i Staffanstorp.

– Jag har sponsrat idrottsföreningar i många herrans år, men de tre senaste åren har jag fokuserat på Pantern. Mycket beror såklart på att mitt barnbarn Robin Dahlström spelar där, skrockar Bengt.

Bortsett från det budgettekniska bidraget med yta på matchtröjan i utbyte så bistår Bengts Conditori även med smörgåsar, bakverk, tårtor och annat smaskens till pressrum, möten – och inte minst till skridskomatadorerna själva.

– Det blir både det ena och det andra. Speciellt kul är det när grabbarna i laget visar uppskattning. Speciellt semlorna går hem hos dem.

Men du.. Semlor, kakor och bullar. Blir inte det lite kontraproduktivt? Vore det inte bättre att trycka i dem solrosbröd, sockerfria fiberkakor och annat nonsens som dietister daltar om?

– Haha, njae. De är värda detta. Och det är ju inte så att jag göder dem. De sliter ju dessutom hårt och bränner mycket energi…

Hockey är dock inte Bengts naturliga sport.

– Egentligen har jag jag inte följt hockey speciellt noga förrän Robin började spela. Jag har följt honom sedan han var knatte och under de tre senaste åren i Pantern så har jag också engagerat mig allt mer i föreningen. Förra säsongen var riktigt rolig och jag är god vän med Stephan Lundh som tränade laget då. Vi åkte till Mallorca tillsammans och hade många härliga stunder tillsammans.

Vilka är “dina” sporter då?

– Under 80-talet pysslade jag mycket med trav min granne och hade ett litet stuteri utanför Genarp. Lars Demoling skötte träningen och  “Malören” och Holger Bengtsson. Du vet travet på den gamla goda tiden. Men man fick ju inte tillbaka pengarna man satsade… Numera är det golf som gäller!

Vad får du tillbaka som företagare av att sponsra en idrottsförening?

– Sådant är alltid svårt att mäta och det finns så många andra värden i det här än det rent ekonomiska. “Bengts Conditori” har ju funnits i Staffanstorp sedan 1976, jag drog först igång själv i Malmö 1972, och än idag hör jag folk säga att de åker till mitt kondis “för att få något redigt”.

Något redigt?

– Ja, du vet att nu för tiden får allt fler ställen sådana där bake offs. Det går inte ens att jämföra.

Staffanstorps conditorilegend är inte utan tävlingsmeriter själv.1992 blev Bengt Europamästare i en bakelsetävling i Danmark.
– Det var en ny grej i samband med att det spelades fotbolls-EM i Sverige. Jag gjorde en smarrig variant med biskvibotten penslad med choklad, vaniljkräm, grädde – och en kupol med jordgubbar. Den brukar finnas i sortimentet – döpt till “Vinnarbakelsen”.
Aaaargh! Ge mig!
– Sorry. De är slut just idag. Men går Pantern upp i SHL får vi baka ett rejält lass.

För Robin Dahlström borde det rimligtvis ha varit en dröm att växa upp med en morfar ägde ett konditori.

Hur många wienerbröd snittade du i veckan under tonåren?

– Äsch, det var faktiskt inte så farligt. Även om jag aldrig har jobbat på bageriet själv så har den miljön alltid varit naturlig för mig. Och av någon konstig anledning så har det snarare blivit vanligt godis snarare än bakverk genom åren.

Ni får en hel del bullar och bakverk i laget, till träningar, matcher och resor. Ge oss en topp-tre-lista!

– Ha! Okej!

– På tredje plats kommer Budapesttårtorna. Päronsmaken är bra men hallonvarianten är ännu bättre. Det är mycket populärt när klubben får någon sådan tårta över från något möte eller från ett viprum eller så.

– På andra plats kommer, ur ett lagperspektiv, Desirébullarna. En saftig bulle med vanilj i. Det är min personliga favorit.

– Etta måste man nog ändå säga att semlorna är. Hemligheten ligger nog i själva bullen som har en förmåga att hålla sig väldigt mjuk och saftig, avslutar Robin.

Christoffer Ekmark

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close