skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Sportchef med ett Panternhjärta

Joakim Tillgren har jobbat extremt många år i Pantern och Kirsebergsklubben har växt fast i hans hjärta. Men egentligen startade allt på en uterink i Ystad.

_ Pappa var tränare i Pandora och jag var på min första match redan när jag bara var sex månader gammal. Den kommer jag givetvis inte ihåg ett dugg av, men ett par år senare har jag ett minne av en match då det var ruggigt kallt och vi fick gå in och värma oss i pauserna, berättar Joakim Tillgren.

Uterinken i Ystad var speciell. Isytan var inte jämn och det sluttade in mot hörnen så där samlades massvis med vatten.

Men familjen Tillgren tillbringade mycket tid där och alldeles bredvid bodde en annan hockeyprofil som ibland fick passa lille Joakim.

_ Onni Nordström bodde mitt emot banan. Där var jag ofta.

Organiserad ishockey började Joakim Tillgren spela i Malmö FF på en annan kall uterink vid Gamla Tennishallen, men där stannade han bara i en säsong. Sedan blev det IK Pantern.

_ Ett par kompisar spelade i Pantern. De tjatade med mig dit istället och där blev jag kvar.

Joakim Tillgren spelade i ungdomslagen och fem säsonger i A-laget innan han 24 år gammal bestämde sig för att sluta. Då hade han gått steg 1-kursen som tränare, men kände ändå att han var färdig med hockeyn.

_ Jag var lagkapten i Pantern något år och gjorde hyfsat med poäng. Jag var dock en usel skridskoåkare. Att jag blev kvar i Pantern berodde på att jag trivdes, men i ärlighetens namn också på att jag inte fick några andra bud.

_ Men min brist på snabbhet hade jag aldrig klarat mig i dagens hockey. Nu räcker det inte med spelsinne, man måste jobba väldigt mycket med snabbhet och styrka. Det är kvaliteter som alla har.

_ Jag spelade en del fotboll också, bland annat i IFK Ystad och Oxie och jag är rätt säker på att jag blivit en bättre fotbolls- än hockeyspelare om jag fortsatt.

Beslutet att sluta med hockeyn ändrades när sonen Oscar föddes.

Oscar, som har Joakims frus namn Alsenfelt som efternamn, står ju i Malmö Redhawks och är en Panternprodukt.

Som började i Malmö IF!

_ Oscar var en säsong med MIF ute på Rosengård. Det funkade dock sådär och 1993 tog jag med honom till Pantern. Det första som hände var att Lasse Olsson högg mig och ville att jag skulle ta ett lag i klubben som tränare.

Lasse Olsson – bror till handbollsmålvakts-legendaren Mats Olsson – var ungdomskonsulent i IK Pantern och hade koll på att Joakim Tillgren gått en tränarkurs.

_ Så jag tog U8 med Oscar.

På den vägen är det. Joakim Tillgren har tränat ungdomslag i IKP, han har haft en tjänst som junioransvarig och han har tränat seniorlaget. Först som assistent till Morgan Svensson och sedan som huvudansvarig och de senaste åren dessutom som inhoppare mitt i säsongen när det gällt att rädda nytt kontrakt. Båda gångerna har det gått bra.

_ Annars hade jag nog inte suttit här nu som sportchef för ett lag i Allsvenskan.

Mitt i Pantern-tiden hann dock Joakim Tillgren med ett gästspel i Malmö IF. Totalt blev det fyra säsonger, han startade med att hjälpa till i U15 och blev sedan huvudansvarig för U16 och den årgången – 1988 – vann SM-guld.

I Pantern blev det också framgångar på ungdomssidan. Tillsammans med Michael Modica byggde Joakim Tillgren upp en bred verksamhet som även fick fram elit. Toppen kom när Pantern fick vara med i ett SM-slutspel för J20-lag på hemmaplan.

_ Det var lite annorlunda upplagt då där serievinnarna i division 1 fick vara med i slutspelet, men det kändes ändå stort för en liten klubb.

Och i den lilla klubben, som blev hans egen, jobbar han nu med att mot alla odds etablera IK Pantern som ett stabilt allsvenskt lag. Han är helt övertygad om att det är fullt möjligt.

_ Vi spelar i en bra stad som är lätt att locka spelare till, våra träningsmöjligheter är goda, vi har en finfin arena att spela i och ett gott samarbete med Malmö Redhawks. Det finns inget som säger att vi inte ska kunna lyckas. Sedan tycker jag i och för sig att det krävs att man har spelat i Allsvenskan i fyra-fem år i rad innan man ska kalla sig för etablerad.

När det gäller samarbetet med Redhawks är Joakim Tillgren övertygad om att det är bra för båda parter och att det funkar åt båda hållen. IKP lånar in juniorer eller bänkspelare som får speltid och storebror i Arenan får bättre spelare.

_ Fredrik Händemark var ett bra exempel på en spelare som vann på att spela med oss. Nu har Carl-Johan Lerby också blivit det.

Känslan för Pantern har för övrigt gått i arv. Oscar Alsenfelt har alltid något gott att säga om Kirsebergsklubben och den andre sonen Jacob Alsenfelt är statistik och online-ansvarig i Pantern.

_ Jacob är som ett levande uppslagsverk i hockey. Så fort jag funderar över någon spelare är det bara att fråga honom.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close