skanesport_desktop-panorama-1

HandbollNyheter

Efter konkursen – han vill ta H43 tillbaka till eliten

Det har gått snart två år sedan Elitserieklubben H43 försattes i konkurs.

När laget började om i division tre var hela laget borta.

Förutom en man – som bestämt sig för att vara med och föra H43 tillbaka.

Den 4 december 2014 satt Jacob Anderberg tillsammans med flera andra spelare i laget på en restaurang i Lund och käkade lunch. Kalkon, minns han specifikt.

Plötsligt började det vibrera och skramla i samtligas telefoner. Beskedet från H43 hade kommunicerats ut vid mail och SMS – elitlaget var försatt i konkurs.

– Det kom som en total chock. Sättet i sig att informera oss spelare och tränare var väldigt märkligt. Efter två minuter ringde det journalister. Va skulle man säga då…?

För många av spelarna var handbollen den primära huvudinkomsten. Från den ena sekunden till den andra tappade de sin arbetsgivare – mitt under brinnande säsong.

– För min del var det ingen ekonomisk katastrof som för en del andra. Jag kombinerade handbollen i Lund med studier till energispecialist, en form av ingenjörsutbildning.

– Men jag kan ännu idag vara bitter över att det blev som det blev. Man borde ha skött det snyggare från klubbledningen.

Jacob var då 24 år och på toppen av sin karriär. Främst som försvarsspelare, men även som mittsexa i anfallet. När H43 plötsligt försvann från Elitserien hamnade hans gamla medspelare och kollegor i andra elitklubbar.

Men inte Jacob.

– Jag spelade de sista tre månaderna den säsongen i H65 Höör. Visserligen fick jag erbjudanden från flera klubbar i Allsvenskan, men framför allt från Norge vilket lockade en hel del. Men så blev det inte.

Varför inte?

– Jag tappade suget. det var som att någon ryckt undan mattan man stod på.

Jacobs handbollskarriär hade startat i Lund. Via Lundagård, LUGI, Trelleborg (som också kraschade…) och två år i Västerås som han var med att ta upp i Elitserien (på H43:s bekostnad i ett kval) så kom han till H43.

– Klubben i mitt hjärta? Jag vet inte….

Med ett år kvar på sina studier valde Jacob Anderberg att bo kvar och fortsätta handbollen i H43:s ungdoms/farmar-lag i division tre. Främst som tränare var det tänkt från början. Men…

– Jag kände att jag hade mycket kvar att ge på planen och att jag kunde bidra. Så det blev till att fortsätta ändå som utespelare också.  Främst för att man älskar sporten.

Med sig från elitserietiden hade han materialaren och lagledaren Karin Olin.

– De största skälen till att jag stannade i klubben är de rent personliga banden med vissa av människorna där. Karin är en person, Sebastian Uddenäs en annan.

Men att ta steget från Elitserien till division tre. Det är väl att sänka ribban extremt?

– Tja, ibland när man åkte på bortamatch i Tomelilla kunde man komma på sig själv att tänka “Va fan håller jag på med”. Men vi var och är ett skönt kompisgäng.

Inför den här säsongen blev H43 U “H43 HK Herrar” – och klubbens riktiga officiella representationslag. De spelar kvar i division tre södra och har efter sex matcher lika många segrar.

– Vi tränar tre gånger i veckan och har kommit över det stadiet då man spelar “bara för att det är roligt”. Nu finns det en seriös satsning. H43 har en ny styrelse, nya ledare, ny kanslist och ny ekonomiansvarig. I laget har vi spelare med rutin från högre serier så det känns som att vi påbörjat bygget på någonting bra.

I den södra division tre serien gör H43 upp med Lundagård och Farmen om en direktplats till division två och en kvalplats.

– Runt årsskiftet möter vi de lagen i fyra raka matcher i samband med att serien vänder. Det blir avgörande dagar och vi har redan försökt se till att alla spelade finns tillgängliga då och inte är bortresta.

Kan du känna att folk i Lund och saknar H43?

– Absolut. Det finns en nyfikenhet och framför allt en historia att luta sig mot. Ungdomsverksamheten som inte påverkades av konkursen har fortsatt att fungera och fokus har hela tiden varit att den ska fortsätta att fungera. Det är flera lag där som håller hög klass. Ska H43 komma någon vart måste man fortsätta att ge dessa en bra utbildning.

– Sedan syns vi ju inte i Sydsvenskan och annan media längre, men vi har sponsorer i ryggen, inte  minst Climat 80, som verkligen vill föreningens bästa.

Inne på kansliet närs det på drömmen om att ta H43 tillbaka till eliten.

– Jag är övertygad om att H43 kan komma tillbaka till den nivå där man befann sig. Och jag vill vara med på den resan. Nästa steg är att ta sig till division två.

Jag måste fråga. Två meter från oss har Zoran Roganovic sitt kontor där han jobbar halvtid som ungdomsansvarig. Kan det bli så att han en dag återvänder till klubben som spelare. I senaste matchen fick han spela tre minuter för HK Malmö….

– Vi har faktiskt snackat lite löst om det och personligen har jag gott hopp om att det faktiskt kan bli så en dag. I division tre? Nej. I division två? Kanske. Men det är så klart mycket som ska fungera.

– Men du känner väl Zoran. Han är ingen bänknötare. Han älskar att vara stjärnan.

Jacob Anderberg ler finurligt. Som om han vet mer än vad han säger till en rutten journalist.

– Vi får väl se hur det blir med den saken. Framtiden ser hur som helst ljus ut för H43.

Christoffer Ekmark

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close