Nyheter

Joel Eriksson påkörd i Macau

Joel Eriksson fick inte med sig någon placering från Formel 3-VM på gatorna i Macau, Kina, men var ändå nöjd med att ha samlat in mängder av värdefull erfarenhet på en av världens svåraste racerbanor.

Erikssons första besök i Macau – den årliga hemvisten för F3-elitens stora världsfinal – slutade med besvikelse i söndagens race, där svensken låg på 13:e plats när han blev påkörd bakifrån och tvingades i depå för reparationer.

Eriksson kom ut på banan igen, men fyra varv efter täten och med enda syfte att ytterligare finslipa sin körning på den lika ökända som älskade stadsbanan.

Just möjligheten att få bekanta sig med Macaus gator, och intrycken som de givit, håller Eriksson själv som helgens stora behållning.

– Macau har verkligen levt upp till ryktet, säger Joel Eriksson.

_ Jag trodde nog inte att banan skulle vara riktigt så här speciell, men det är verkligen något helt extremt. Det går otroligt fort, och man måste vara väldigt nära murarna i varje sväng för att inte tappa tid. Det här har varit en häftig upplevelse, verkligen. Jag har lärt mig massor den här helgen och även om inte resultat blev bra åker jag härifrån med positiva känslor. Farten blev bättre och bättre och jag tog ett stort steg i min körning i finalen.

Eriksson kvalade in som 19:e man till lördagens Kvalificeringsrace, där han avancerade till en slutlig 15:e plats i det 29 bilar stora startfältet. Han fortsatte sedan att närma sig topp tio i finalen, där han alltså låg på 13:e plats när olyckan var framme och han blev påkörd av österrikaren Ferdinand Habsburg i den tighta Lisboa-kurvan i samband med en omstart.

Joel Eriksson har under 2016 kört hem en seger, tio pallplatser, en pole position och två snabbaste varv på sin väg mot rookietiteln (och en sammanlagd femteplats) i Europamästerskapet för Formel 3. Han har också vunnit det klassiska storloppet Masters of Formula 3 på holländska Zandvoort, som inte ingår i EM-serien, och tagits ut till BMW:s officiella juniorprogram. Eriksson kommer också att genomföra ett test för BMW i den populära standardbilsserien DTM om två veckor.

– Det gick inte vägen riktigt här i Macau, men på det stora hela har det varit en fantastisk säsong, fortsätter Eriksson, som nu tävlat klart för 2016.

_ Jag tycker att jag har visat vad jag går för, och jag är nöjd med det jag gjort. Nu ser jag fram emot DTM-testet om några veckor och sedan får vi fundera på hur nästa säsong ska se ut. Oavsett vad som händer är jag säker på att det blir något bra.

F3-VM i Macau vanns av António Félix da Costa (Portugal) före svenske Felix Rosenqvist – båda två för övrigt aktiva i just DTM under 2016.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close