De sju ”benen” i MFF i samhället
Från en blygsam start har MFF i samhället växt till en organisation som når långt utanför Malmös gränser och varje år engagerar tusentals människor. Dessutom ger den föreningen positiv PR och innebär att MFF kan göra en stor social insats utanför det rent sportsliga.
Tre gamla elitspelare, Jan-Olov Kindvall, Per Ågren och Staffan Tapper, är lite grann av navet i de olika verksamheterna och när Skånesport besöker kontoret på fjärde våningen i Swedbank stadion märks det tydligt att de är stolta över vad man på bara på ett par år byggt upp.
– 2010 fick vi ett erbjudande av Malmö stad att dra igång en turnering Fotboll mot rasism och det blev starten på MFF i samhället, berättar Staffan Tapper.
Fotboll mot rasism har hela tiden växt och finns kvar under paraplyet MFF i samhället. Steg för steg har man dessutom fört över andra verksamheter dit och startat helt nya. De övriga delarna är numera Nätverksklubbarna, Fotbollsskolan, Fotbollsakademierna, Sommarfotbollen, Karriärakademin och Stadion-rundvandringen.
Här är en kort presentation av alla de olika delarna:
1.) Fotboll mot rasism.
En turnering som idag omfattar cirka 80 lag på åtta olika orter. Den är öppen för både flickor och pojkar i åldersklassen tolv år, startar med gruppspel på nationaldagen den 6 juni och mynnar ut i en final- och familjedag på Swedbank stadion i september. Ledarna i deltagarklubbarna bjuds även in på en utbildningsdag och allt är gratis.
– Att vi inte har en startavgift måste vara nästan unikt för en turnering och vi trycker hårt på att det inte, som så mycket annat, är ett tidsbegränsat projekt. Turneringen är en del av MFF:s årliga verksamhet. Just upprepningen är viktig, säger Staffan Tapper.
– Vi vill också uppmuntra mixen av lagen. Om ett lag från Rosengård ska möta ett lag från Tomelilla ska de helst göra det i Höör. De lokala arrangörerna får också en chans att göra tävlingsdagen intressant och tjäna en liten slant.
Som en avknoppning av Fotboll mot rasism har MFF även fått igång skolfotbollen, som många trodde var död. När MFF mötte Falkenbergs FF under årets säsong var 650 barn som deltagit i skolturneringar inbjudna som åskådare. MFF har även startat fotbollsträningar för ensamkommande flyktingbarn och deltagarna där var inbjudna till en tidigare match i Allsvenskan.
2.) Nätverksklubbarna.
2001 började MFF skriva avtal med klubbar runt om i Skåne. Just nu ingår 54 föreningar och det enda kravet från MFF:s del är att de ska ha en hyfsat stabil ungdomsverksamhet.
– Det stora som syns är väl att de bjuds in till att spela förmatcher i Allsvenskan på Swedbank stadion, men de har även en stående inbjudan till våra utbildningsdagar för sina ledare och flera av Nätverksklubbarna är mycket bra på att utnyttja detta, säger Jan-Olov Kindvall.
För första gången har MFF också gått utanför Skånes gränser och tagit in Sölvesborgs GoIF som i samband med det även gjorde klart att bli en av värdarna för MFF:s sommarfotboll.
– Fast mycket närmare Skåne än Sölvesborg kommer man knappast, säger Per Ågren, som tecknade avtalet.
3.) Fotbollsskolan.
Ända sedan 1970 har Fotbollsskolan varit inkörsporten till MFF:s ungdomsverksamhet och genom åren har massvis med A-lagsspelare startat som knattar i den.
Nu fullföljer man också årsmötesbeslutet att på nytt öppna för flickfotboll i MFF genom att ta emot flickor i Fotbollsskolan.
– Därmed blir samtliga våra verksamheter i MFF i samhället öppna för båda könen. Det är vi glada för och förhoppningsvis kan vi med vårt namn och varumärke bidra till att öka intresset för flickfotboll i Malmö, säger Per Ågren.
4.) Fotbollsakademierna.
På tio år har MFF byggt upp en omfattande verksamhet med lokala fotbollsakademier och sedan man förra året dragit igång fem nya finns de nu i tio skolor i åtta kommuner. Lomma och Bjärred (samma kommun) har var sin och i Malmö finns akademier både på Stadionområdet och Linnéskolan. De övriga orterna är Staffanstorp, Simrishamn, Höör, Burlöv, Hässleholm och Kristianstad. Tack vare alla skolorna vill MFF fostra nya elitspelare, men det är inte huvudmålsättningen.
– Vi sa redan från starten att skolresultaten är viktigast och när vi efter tre år kunde visa att i stort sett alla våra elever uppnådde minst godkänt bröt vi genom vallen. Nu har vi till exempel det bästa resultatet av samtliga skolor i Malmö och det är vi oerhört stolta över. Jag tror att det framförallt är två faktorer som ligger bakom våra fina resultat. För det första försöker vi på alla ställen vi startar ha personer som har kombinationen att både vara lärare och tränare. För det andra har vi en väldigt enkel konsekvensbeskrivning. Klarar man inte skolan får man heller inte träna. Betygen går först, konstaterar Staffan Tapper.
MFF i samhället jobbar dessutom med två andra principer för akademierna. Man säljer inte in konceptet utan är någon kommun intresserad får den ta kontakt. Avtalet skrivs heller inte med de enskilda skolorna utan med den aktuella kommunen.
Malmö FF har utarbetat en kursplan för fotboll som gäller och följs på samtliga skolor.
– Precis som i vilket annat ämne som helst.
Ett 50-tal instruktörer och lärare med fotbollsbakgrund jobbar i de åtta kommunerna och bland dem finns gamla spelare som Niklas Skoog, Anders Palmér, Tore Cervin, Jeffrey Aubynn, Jörgen Ohlsson, Ulf Larsson och Anders Linderoth i Kristianstad. Förre MFF-målvakten Zlatan Azinovic som utbildar sig till lärare knyts dessutom allt fastare till flera av skolorna.
MFF i samhället har till och med slussat in en ledamot i MFF:s styrelse som instruktör.
– Claes Malmberg är engagerad på en av skolorna. Det är bra med styrelsefolk för de är billiga, säger Kindvall, Ågren och Tapper gemensamt och skrattar.
I Malmö har MFF även fotbollsklasser på gymnasienivå.
– Akademierna är Big time för oss, säger Per Ågren.
– Och vi kommer i framtiden snarare att trycka ännu hårdare på det här med att man måste vara duktig i skolan också. Det finns ett samband mellan att vara bra på att lära sig saker och ta till sig instruktioner i fotbollen. Dessutom måste man ha en plan B. Ingen ska ta ifrån någon drömmen att bli fotbollsstjärna, men både eleverna och föräldrarna ska ha en backup-plan ifall det inte händer, säger Staffan Tapper.
5.) Sommarfotbollen.
I samarbete med lokala klubbar har MFF i år haft sommarfotboll, eller om ni så vill träningscamps, för spelare mellan 7-13 år i Bjärred, Skanör/Falsterbo, Åhus, Sölvesborg. Lomma och Tomelilla.
– Vi har valt semesterorter det händer mycket på och där vi även når många turister, säger Jan-Olov Kindvall.
– 800-900 pojkar och flickor tränar fotboll i vår dräkt, vi sprider varumärket och våra instruktörer samarbetar med de lokala ledarna ute i klubbarna.
6.) Karriärakademin.
Det enda ”benet” i MFF i samhället som inte har en direkt anknytning till fotbollen. Istället är det ett projekt i samarbete med Malmö stad för att få ut arbetslösa i åldrarna 19-29 på arbetsmarknaden.
– Där fungerar MFF:s namn som ett dragplåster och de kan dra nytta av vårt Nätverk med företag i jakten på jobb och erfarenheter. Alla i Nätverket är ju också arbetsgivare, säger Jan-Olov Kindvall.
7.) Rundvandringarna.
Sedan åtskilliga år håller Staffan Tapper i de mycket populära rundvandringarna i Swedbank stadion och MFF:s historia. Utanför MFF i samhällets kontor har man dessutom byggt upp ett museum med minnen från klubbens över 100 år långa och framgångsrika historia. Montrar med saker från varje tiotal från 1910 till 2010 är redan på plats. Europacupäventyret 1978-79 får givetvis ett eget utrymme, liksom Champions League.
Bland mycket, mycket annat finns det en karta med alla platser MFF spelat på, nya målningar på Zlatan Ibrahimovic, småknattar i MFF-dräkt och MFF:s matchtröja specialbeställda och utförda av den 90-årige konstnären Gerhard Nordström samt informationstavlor som ska fungera även utanför rundvandringarna.
Målsättningen är nämligen att museet ska vara öppet även för spontana besök.
– Rundvandringarna har varit oerhört populära, vi kan inte boka in hur många som helst och varenda en vi arrangerar blir överbokad. Vi ska fortsätta med dem, men vill även öppna för personliga besök, säger Staffan Tapper.
– Utställningen kan även fungera som ett show-room. Om MFF ska teckna avtal med en ny sponsor är det ett perfekt ställe att mötas och om sportchefen vill prata med ett tänkbart nyförvärv är det också ett jättebra ställe att göra det och presentera klubben, konstaterar Per Ågren.
Ole Törner