Nyheter

YIF:s påläggskalv står inför vägskäl i karriären

Andreas Björkman Myhr har gått 2,5 år i skuggan av Anders Persson I Ystads IF.

2017 går kontraktet ut – och den unge stockholmaren som sakta skånefierats har ett val att göra…

Den 9 april 2015 fick Andreas Björkman Myhr sitt första riktiga genombrott som Elitseriemålvakt. 18 år gammal fick han stappla in i en stekhet slutspelsmatch mot LUGI.

Hampus Jildenbäck hoppade inom loppet av två minuter in från kanten två gånget – båda gångerna prickade han Persson i nyllet.

Vid den första träffen grymtade Persson till, bet ihop och noterade i minnet vad Hampus hade gjort.

Vid den andra brann det till totalt. Den väldige Persson stegade ut mot LUGIS:s lille kantspringare och skickade bestämt ner honom i golvet. Rött kort.

Sebastian Seiffert skakade på huvudet och satte ögonen i Andreas.

– In och visa vad du kan.

Ystads IF var i det läget i ett par bollars underläge och Andreas hade inte många Elitserieminuter i ryggen. Men när man inte har någonting att förlora kan man ibland vinna stora potter. YIF vände på steken och vann matchen – Andreas hade svarat för flera fina räddningar bakom ett taggat försvar.

– Det största i min karriär. En slutspelsmatch inför fulla läktare. Mäktigt, sa Andreas till mig som då refererade matchen för Skånska Dagbladet.

150409 Ystads Linus Andersson och mŒlvakt Andreas Bjšrkman Myhr jublar Œt vinsten med 30-29 i handbollsmatchen i Elitserien mellan Ystad och Lugi den 9 april 2015 i Ystad. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166
Ystads Linus Andersson gratulerade Andreas Bjöšrkman Myhr efter vinsten med 30-29 i slutspelsmatchen mot Lugi den 9 april 2015.

Kommer du ihåg?

– Oh ja. Mycket väl.

Vad har hänt efter det. Du har mest fått fortsätta att nöta bänk utan att få speciellt många A-lagschanser? 

– Så är det. Men så har jag ju Anders Persson framför sig som är otroligt bra väldigt ofta. då blir det inte så mycket speltid över. Man får ta det som blir över.

Det gör det svårt för oss utanför bubblan att se din utveckling?

– Jag har utvecklats mycket under de här 2,5 åren eftersom jag spelar och tränar i ett väldigt bra lag och har en härlig mentor i Anders. Personligen är jag inte alls orolig för att min utveckling skulle stagnera bara för att jag inte får så mycket speltid med A-laget. Sedan är det klart. För att ta nästa steg behöver man mer speltid.

Hur har “studietiden” i YIF varit?

– Jag har blivit en mycket bättre målvakt. Detta är min tredje säsong i högsta serien, men det är klart… Någon gång måste det bli annorlunda för att man ska kunna ta nästa steg.

Andreas Björkman Myhr sitter på ett utgående kontrakt med Ystads IF. Samtidigt har Anders Persson kritat på för YIF till 2019. Då blir frågan om Andreas ser en fortsättning i YIF väldigt relevant.

– Jag har faktiskt inte börjat tänka så mycket på det. Jag har inte pratat med YIF ännu.

– Enligt mig är Persson Handbollsligans bästa målvakt. Det finns ingen som kan stänga igen en kasse som honom. När de har stängt har de “fantamaj” stängt.

Anders Persson är 2 meter och drygt 100 pannor tung.

Andreas Björkman Myhr är 1,88 och väger 92 kilo (tidigare 81 kilo) – en av de minsta (om inte DEN minsta) i Handbollsligan.

Det är minst sagt två olika typer av målvakter som YIF befattar sig med. De inte bara ser annorlunda ut. De har helt olika stilar.

– När man står där vid sidan och sträcker över vattenflaskan och tittar upp får man nästan nackspärr.

Beskriv din egen stil?

– Eftersom jag inte har Anders storlek så blir det att man försöker läsa spelet lite mer. Jag tvingas gå tidigas och lita på att jag läser rätt – och gå på min snabbhet. På närskotten brukar jag göra det oväntade. På niometersskotten ska jag stå lugnt och lita på min spelförståelse.

Vad har du för målsättning med handbollen? Har du någon annan karriär puttrande vid sidan av?

– Jag har gått handbollsgymnasiet i Ystad och målet är kunna bli så bra som vanligt och vill bli proffs. Jag har jobbat en del som elevassistent och trivts med det.

Men för målvakter tar ju sådant där tid…? De peakar sent och du är ju nyutexaminerad junior…

– Så är det. Många blir ju bra när de är över 30 först.

Socialt då? Hur har det fungerat för en Stockholmare att ta sig an livet i Ystad?

– Jag har börjat bryta på min dialekt och hemma i Stockholm kallar de mig för dansken. Det kanske är ett tecken på något? Samtidigt, om du frågar grabbarna i laget så tycker de att jag låter som om jag glider på Stureplan varje lördag. Man säger “Ja” och “Näe” lite skånskt sådär. De små orden…

– Totalt sett har det fungerat jättebra. Jag känner många av grabbarna i laget från 96/97-kullen och har umgåtts mycket med dem samtidigt som man bott hos flickvännen. Allt har varit kanon. Man har byggt upp ett liv i Ystad under fem års tid.

Skåne har ju andra lag på hög nivå… Och snart är du en “skolad” målvakt.

– Ja,  någonting har man ju byggt upp för sig själv nu. I Handbollsligan och i division ett-lag. Jag har varit med på i princip varje U-lags och A-lagsmatch och ändå spelat väldigt mycket, säger Andreas Björkman Myhr.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close