skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Ödesmånad för IFK Ystad – ”Tror på vårat 7-6-spel”

Elva omgångar har spelats i handbollsligan och tabellen börjar få ett ansikte som speglar verkligheten.
För IFK Ystads del är det motvind i uppförsbacke på tunn is över djupt vatten. Laget har ännu inte fått sjunga segersången och med blott en poäng inspelad, mot LUGI – börjar redan nu Allsvenskan att slicka sig runt munnen.

Tränare Kenneth Andersson förbereder nu laget inför en avgörande tid mer stenhård fysträning och mindre pokemonjagande. 

Tränare Kenneth Andersson meddelade innan säsongen klart och tydlit att det skulle bli en kamp om att undvika direktnedflyttning. Målsättningen var ”Topp 13” i 14-lagsserien, där blott jumbon åker ur direkt.
Först och främst – hur är stämningen i laget?
– Det är klart att förluster och dåliga prestationer sätter sig på självförtroendet. Vi har pratat om att klara av att förlora, men det är inget snack om att det är en tuff situation. Internt är det fortfarande ganska bra, men inte osunt bra så att ingen bryr sig. Grabbarna är inte bara intresserade av att jaga pokemon och sån skit, nu är det lite mer allvar. Samtidigt så råder ingen panik. Det vi märkt, väldigt brutalt, är att vi inte fixat försvarsspelet med ett man-man-försvar som fungerade i Allsvenskan. Nu jobbar vi med grunderna och ett stabilare 6-0-försvar. Alla är med på att vi måste spela effektivt för vårat eget bästa. I de flesta matcherna har vi hamnat i underläge direkt och sedan inte varit nära. Det är matchbilder vi måste ändra på.

Vad tycker du har fungerat bra annars?
– De nya reglerna med sju-mot-sex har vi tränat på sedan i somras. Det har vi gjort bra över hela säsongen och gjort det allt mer. Senast mot LUGI i fem sjättedelar av matchen. Jag trodde nog att det skulle vara fler lag som skulle spela på det sättet, men eftersom det kan påverka hemspringet och vilka man hamnar med i mittförsvaret gör nog att flera tvekar. Jag har ingen statistik på det och det är först i de två senaste matcherna som vi släppt in mål på det sättet, men detta r något som vi kommer att satsa på och som jag tror på. Vi seren  vidare uteckling i den typen av spel – som tar tid att jobba in.
– Med tanke på hur illa vårat uppställda spel sett ut innan med sex man så är detta en bra väg att gå.

Många trodde nog att det var Aranäs ni skulle fightas med i botten. Men de har ”redan” sju poäng. Istället är det ett läckande Hammarby ni har framför er på tre poäng. Tankar kring det?
– Jag ska inte leka expert, men jag var rätt säker på att Aranäs inte skulle vara ett av de lagen som skulle fightas om plats 13/14. Jag trodde på Karlskrona, Hammarby och Skövde. Den 10 december hemma mot Hammarby är en otroligt viktig match – det är mot våra bottenlagskollegor som poängen måste komma. Hoppar vi inte på det tåget mot Hammarby kommer vi aldrig att hoppa på det.
– I december har vi åtta matcher, så det blir en avgörande tid.

Hur förbereder du truppen för ”Ödesdecember”?
– Vi har en period nu med två veckor utan match, så vi har tagit ett omtag och kör väldigt mycket fysträning. Idag har vi två tunga pass och det är en nödvändighet att bli starkare och tuffare.

Ni spelar ju med stora delar ett Allsvenskt lag. Är det rimligt att anta att ni anpassat er till Handbollsligan först efter en tid och blir bättre ”per automatik”?
– Väldigt få har varit med på denna nivån tidigare och väldigt få har haft bärande roller i ett lag oavsett nivå. Så det borde ju vara så att man blir bättre efterhand. Efter 8-10 omgångar brukar man växa in i det. Jag tycker att en del av spelarna kommit in bättre i det och presterar jämnare. Sedan tror jag att en vunnen match skulle betyda väldigt mycket. En första seger skulle lyfta självförtroendet enormt.

Vilket annat lag som helst hade nog släppt sin tränare efter elva omgångar och en poäng. Men i erat fall kanske det inte är någon chock. Känner du dig säker på din post?
– Jag förstår frågan och tycker att den ska ställas. Personligen är det inget jag tänker på alls. Men säg så här… Jag är ett stort HIF-fan och har föjt dem i många år. Under Champions League-tiden var man ute i Europa och följde laget och även efter det har man följt dem så mycket man kunnat i Allsvenskan. Kring årets HIF kunde jag känna att en förändring i ledningen hade varit nyttig.
– Men jag känner ingen press. I Ystad är det såpass märkligt att trots att vi i IFK ligger sist med tio förluster på elva matcher så snackas det mycket om att folk är besvikna på YIF som ligger i toppen. Det är konstigt att det inte är oss folk i stan är besvikna på.

– Kring det kan jag känna att det är härligt med ett engagemang kring en lubb och att folk har höga krav. Det är nästan frustrerande att ingen har högra förväntningar på oss utan mest ser vår position som någonting naturligt.

Vet du om styrelsen/föreningen planerar för några förändringrar/nyförvärv?
– IFK Ystad har en skral ekonomi och mig veterligen är det inget som är aktuellt. Jag tror knappast att det kommer att köpas in en spelare som går rakt in i laget och gör 15 mål i varje match så att vi klarar oss kvar utan problem. Däremot finns det spelare som till och från hör av sig när de är klubblösa eller inte får speltid eller vad det nu kan vara. Men så länge inte någon kliver upp på kansliet med en miljon i en portfölj så får vi klara oss med den trupp vi har. Och vi ska kämpa stenhårt för att försöka klara det, säger Kanneth Andersson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close